:

Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?
 2. Kan man se nordlys den 28 februar 2023?
 3. Kan man se nordlys i Danmark i nat?
 4. Hvornår kan man se nordlys over Danmark?
 5. Hvornår er der stjerneskud i 2023?
 6. Kan man se nordlys i februar?
 7. Hvor er det bedst at se nordlys i Danmark?
 8. Kan man se nordlys i Danmark med det blotte øje?
 9. Hvad tid er der størst chance for at se nordlys?
 10. Hvornår er der størst chance for at se stjerneskud?
 11. Hvornår er der flest stjerneskud i Danmark?
 12. Hvornår er der størst chance for at se nordlys?
 13. Hvor ser man nordlys i Danmark?
 14. Hvor og hvornår er der størst chance for at se nordlys?
 15. Hvilken vej skal man kigge for at se nordlys?

Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?

Det er kommet som en overraskelse for folk, at der var så god mulighed for at se nordlys her

Dertil kommer, at vejret skal arte sig på en bestemt måde, for at vi kan se nordlyset, når det er der. Det skal være skyfrit. Det skal være meget mørkt, som det er på den kolde årstid. Nordlyset er nemlig et ganske svagt lys, som er usynligt, hvis himlen er for lys.

Kan man se nordlys den 28 februar 2023?

Det er kommet som en overraskelse for folk, at der var så god mulighed for at se nordlys her

Dertil kommer, at vejret skal arte sig på en bestemt måde, for at vi kan se nordlyset, når det er der. Det skal være skyfrit. Det skal være meget mørkt, som det er på den kolde årstid. Nordlyset er nemlig et ganske svagt lys, som er usynligt, hvis himlen er for lys.

Kan man se nordlys i Danmark i nat?

Som billederne viser, var nordlyset i går så kraftigt, at det også kunne ses fra byerne, hvor udsynet ellers kan være begrænset.

Cecilie Sand Nørholm vurderer, at det meget muligt var det flotteste og kraftigste nordlys i Danmark i mange år.

- Solen følger sin egen cyklus på 11 år, hvor den når et maksimum. Det sker i 2025, og det kan måske være medvirkende til, at vi ser nordlyset særlig tydeligt.

Hvornår kan man se nordlys over Danmark?

Du behøver ikke booke en ferie til Finland for at opleve det spektakulære nordlys. For når sol, måne og stjerner går op i en højere enhed, har du faktisk mulighed for at opleve det lige her i lille Danmark. Vi guider til, hvordan du bedst oplever nordlys i Danmark her.

Det står højt på manges liste at opleve de dansende farver på nattehimlen. Men ofte hænger drømmen sammen med en rejse til polarcirklen for at kunne opleve det exceptionelle nordlys – også kaldt 'Aurora Borealis'.

Det sker dog, at de farvede himmelgardiner strækker sig langt længere sydpå, så er du heldig – og står himlen helt korrekt – kan du faktisk opleve det unikke syn herhjemme i Danmark.

Hvornår er der stjerneskud i 2023?

Sidst opdateret:3. juli 2023

Meteorregn i 2023 bliver noget særligt. Når et stjerneskud dukker op på himlen, stopper de fleste op et øjeblik og fremsætter et ønske i deres sind. Men vidste du, at vi til sommer venter et rigtigt skue på nattehimlen?

Kan man se nordlys i februar?

Aurora Borealis, eller nordlyset, har tryllebundet os i århundreder. Gennem hele historien har mennesker i alverdens vildmarker i nattens mørke stirret op i forundring på de iriserende bånd af grønne, røde, gule, pink, lilla og hvide lys, der danser over himlen.

Vi har tillagt guder, ånder og magiske væsener æren for nordlyset. Men nu ved vi, at det er resultatet af elektrisk ladede partikler fra rummet og solen, der kommer ind i jordens magnetfelt. Disse partikler forlader vores stjerne i en stadig strøm, som vi kalder solvinde, og sendes også af sted fra overfladen ved soludbrud. Deres påvirkning af vores planets magnetfelt skubber partikler ned i atmosfæren – 100 til over 400 kilometer over vores hoveder – hvor de danner en fantastisk variation af former og farver.

Hvor er det bedst at se nordlys i Danmark?

Når solens partikler rammer jordens atmosfære med en million kilometer i timen, så overføres der energi til atomerne. Denne energi skal atomerne af med igen, og dette gøres ved at udsende noget lys, og dette lys vil oftest være grønt. 

Den grønne farve skyldes, at de fleste atomer, som rammes af solens partikler, er iltatomer, som der er mange af i atmosfæren. Dog kan der oså opstå en farve, som er afhængig af, hvor i atmosfæren partiklerne rammer.

Øverst i atmosfæren, hvor luften er tynd. Når partiklerne rammer her, vil der vises en rød farve, da iltatomerne ikke ligger så tæt her (lavere energi).

Kan man se nordlys i Danmark med det blotte øje?

På mandag er det forårsjævndøgn, og lige netop det faktum er en af årsagerne til, at vi oplever ekstraordinært kraftige nordlysbegivenheder i Danmark.

Faktisk findes der to deciderede nordlyssæsoner, hvilket er marts/april og september/oktober. Disse måneder ligger omkring jævndøgn.

Under jævndøgn er der nemlig en generelt højere geomagnetisk aktivitet, hvilket medfører større chance for nordlys. Det skyldes, at der er en tydelig sammenhæng mellem orienteringen af Solens magnetiske felt og Jordens akse.

Hvad tid er der størst chance for at se nordlys?

At opleve nordlyset står højt på manges ønskesedler. Det nordlige Norge er et af de bedste steder at opleve dette vidunderlige naturfænomen med egne øjne.

Man fascineres af naturens mest spektakulære lysshow - og der er ikke mange steder i verden hvor man kan se det fantastiske nordlys. Chancen for at opleve dette magiske øjeblik er størst i Tromsø området, som ligger i det nordlige Norge.Dette fantastiske naturfænomen dannes, når elektriske ladninger fra solen støder sammen med gasserne i jordens atmosfære. Energien fra sammenstødet giver elektromagnetisk stråling.

Hvornår er der størst chance for at se stjerneskud?

I 2023 kan du glæde dig til masser af aktivitet på nattehimlen, og uanset om du er en erfaren astrofotograf, eller du endnu ikke har kastet dig ud i den spændende genre, så er der gode muligheder for at få flotte billeder med hjem.

Alle kan nemlig skyde astrofotografi – og selv med et kitobjektiv kan du få fornuftige resultater – så længe du sætter kameraet på stativ.

Herunder kan du læse, hvornår du har særlig gode chancer for at fotografere himmelfænomener som stjerneskud og supermåner. 

Få gange om året er månen særligt stor, når den viser sig på nattehimlen. 

Hvornår er der flest stjerneskud i Danmark?

Men har man planer om at udsende sit ønske natten til søndag, bør man nok ønske om bedre vejr.

Vejrforhold er nemlig helt afgørende for, om meteorsværmen kan ses – og nogle sjællandske nætter lover bedre sigtbarhed end andre, fortæller meteorolog for DMI, Martin Lindberg.

- Natten til søndag vil skyerne dominere i den østlige del af landet, så det bliver nok svært at se. Hvis vi er heldige, klarer det lidt op i løbet af natten, siger han.

Hvornår er der størst chance for at se nordlys?

Nordlys er et forunderligt fænomen, der viser sig som grønlige bølger på nattehimlen, og det kan give de smukkeste billeder. 

Men at finde og fotografere nordlys kan være en udfordring. I modsætning til fx stjerner, der altid er på himlen, og som viser sig på klare nætter, dukker nordlys kun op, når vejrforholdene er rigtige. 

Og hvornår er det så? Det kan du læse om herunder.

Hvor ser man nordlys i Danmark?

Nordlys - eller sydlys, som det hedder på den sydlige halvkugle, opstår fordi solen i varierende mængder spreder elektriske partikler ud i rummet og laver forstyrrelser i jordens magnetfelt.

I forbindelse med disse magnetiske forstyrrelser i jordens omgivelser kan der skabes energirig partikelstråling. Strålingen består primært af elektroner med energier svarende til acceleration gennem spændinger på nogle hundrede til nogle få tusinde volt.

Det mest iøjnefaldende udslag af denne type stråling er nordlys, som typisk forekommer i aktive udbrud flere gange om dagen i nordlyszonerne. Nordlyset opstår, når byger af energirig elektronstråling anslår atmosfærens atomer og molekyler. Disse bringes til at lyse, og strålingen kan således observeres ved det optiske nord- eller sydlys som danser på himlen og varierer i farver og styrke.

Hvor og hvornår er der størst chance for at se nordlys?

Det bedste tidspunkt at se nordlys på på Island er mellem september og april. Det er der, at nætterne er mørke nok til at se nordlyset, og også der at guidede nordlysture er tilgængelige. Island har kun 4-5 timers dagslys ved midvinter, og det giver uendelige muligheder for at jagte nordlyset på det tidspunkt.

Nordlysture findes mellem september og april. Selvom der ikke er noget bedre tidspunkt, end andet i de måneder, er nætterne mørkest fra november til januar. Dette betyder at du kan lede efter nordlys på Island fra sen eftermiddag og næsten til frokost næste dag, og det giver perfekte betingelser for at fotografere nordlys.

Dette gør januar til den absolut bedste tid at besøge Island og se nordlys i 2023, selvom du har gode chancer for at se nordlys på Island frem til april. Derefter er der en lang ventetid indtil september

Hvilken vej skal man kigge for at se nordlys?

Ifølge prognosen har man således allerede mulighed for at se nordlys i Danmark, så snart det er blevet mørkt.  

Solen går lørdag ned ved 18.30-tiden, men først mellem klokken 20 og 21 er det helt mørkt. Her er det såkaldte astronomiske tusmørke ovre, hvor Solen er nået 18 grader under horisonten.

Fra da af vil man kunne begynde at spejde efter nordlyset.