:

Er Valentins dag en helligdag?

Indholdsfortegnelse:

  1. Er Valentins dag en helligdag?
  2. Hvornår er det Valentines dag?
  3. Er valentinsdag altid den 14?
  4. Hvad fejrer man på valentinsdag?
  5. Hvad betyder navnet Valentin?
  6. Hvor mange fejrer Valentin i Danmark?
  7. Hvem har indført valentinsdag i Danmark?
  8. Hvad kan man lave med sin kæreste en lørdag aften?
  9. Hvad giver man sin kæreste til valentinsdag?
  10. Hvad skal jeg lave på valentinsdag?
  11. Hvad skal man lave på valentinsdag?
  12. Hvad er den perfekte date?
  13. Hvornår ved man at man er kærester?
  14. Hvad skal man vide om sin kæreste?
  15. Hvad skal man lave med sin kæreste?

Er Valentins dag en helligdag?

Valentinsdag kaldes for ‘de elskendes helligdag’, og er som betegnelsen antyder, en dag hvor forelskede par kan nyde hinanden. På valentinsdag gives der ofte gaver i form af kort, blomster, chokolade og andet, mens dagens ofte nydes i romantiske omgivelser.

I nyere tid sættes valentinsdag ofte i forbindelse med den romerske højtid Lupercalia. Denne højtid blev afholdt hvert år, og ærede den romerske gud Lupercus med ritualer, der skulle sikre frugtbarheden, der var et vigtigt element ved højtiden.

Valentinsdag afholdes i Danmark hvert år den 14 februar, til forskel fra den 15 februar ved den romerske højtid Lupercalia, og det er dermed forholdsvist nemt at huske, hvornår det næste gang er valentinsdag. Alligevel glemmer mange netop dette, til stor frustration for deres partnere.

Hvornår er det Valentines dag?

Igennem årene er februar blevet selve kærlighedsmåneden, eftersom vi fejrer valentinsdag hver år den 14. februar. Valentinsdag er en hyldest til venskab og kærlighed og er en populær festdag i hele verden. I USA er valentinsdag en dag fyldt med romantik, roser, chokolade og gaver. På Filippinerne er det den mest almindelige bryllupsdag, og hundredvis af par bliver gift samtidig.

Valentinsdag har udviklet sig gennem århundreder til den dag, vi kender i dag. Men hvor stammer denne internationale succes dog fra? Faktisk er valentinsdag en langt ældre tradition, end mange tror. Nutidens valentinsdag rummer traditioner fra såvel den kristne som den gamle romerske historie.

Er valentinsdag altid den 14?

Nei, valentinsdagen er ikke en rød dag. Men hvorfor ikke ta fri, så dere kan gjøre hele dagen romantisk!

Sjokolade og roser er to klassikere som i disse dager selger like godt som smør smelter på varmt svaberg om sommeren. Eller vis kjærligheten din med et kult Tinder-krus!?

Hvad fejrer man på valentinsdag?

  • Hvad er valentinsdag?

  • Hvornår er det valentinsdag?

  • Oprindelse - hvorfor holder vi valentinsdag?

  • Hvornår kom valentinsdag til Danmark?

  • Hvad betyder valentinsdag?

  • Hvad kan man lave på valentinsdag?

Valentinsdag er måske den travleste dag for verdens blomsterhandler. Valentinsdag er den 14. februar, og her er det tradition at forkæle sin elskede med for eksempel blomster, valentinskort, chokolade og andre gaver for at vise, hvor meget man holder af dem.

I den engelsktalende del af verden sender man tit valentinskort med teksten ‘Be my Valentine’ (Vær min Valentin, red.). Valentinsdag kan altså bruges som et led i et bejleri eller til at vise, at man er interesseret eller ligefrem forelsket i modtageren af valentinskortet.

Hvad betyder navnet Valentin?

Den 14. februar ærede romerne guden Juno, som var dronning over de romerske guder. Hun repræsenterede kvinder og ægteskab.

I det gamle Rom var denne dag den officielle start på foråret. Dagen efter startede Lupercaliafestivalen, som var en frugtbarhedsfejring af Faunus, den romerske gud for landbrug, samt af de Roms grundlæggere Romulus og Remus.

Festivalens åbningsritual var potent: romerske præster stillede sig op foran en hellig hule, hvor Romulus og Remus som spædbørn skulle have været blevet ammet af en ulvinde. Her ofrede de en ged for frugtbarhed og en hund for renselse.

Legenderne fortæller endvidere om et stort kærlighedslotteri. Byens kvinder lagde deres navne i en stor urne, og byens ungkarle fik så æren af at trække et af dem. Legenderne siger, at denne årlige parring af kvinder og mænd ofte førte til, at parret forelskede og giftede sig.

Derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at de kristne folk hadede nogle af de romerske traditioner. Til sidst var det faktisk almindeligt, at kirkens mænd gjorde op med hedenske fejringer ved at give dem nye kristne navne og give dem mere ’sofistikeret’ kristent indhold.

Legenderne fortæller endvidere om et stort kærlighedslotteri. Byens kvinder lagde deres navne i en stor urne, og byens ungkarle fik så æren af at trække et af dem. Legenderne siger, at denne årlige parring af kvinder og mænd ofte førte til, at parret forelskede og giftede sig.

Derfor er det måske heller ikke så mærkeligt, at de kristne folk hadede nogle af de romerske traditioner. Til sidst var det faktisk almindeligt, at kirkens mænd gjorde op med hedenske fejringer ved at give dem nye kristne navne og give dem mere ’sofistikeret’ kristent indhold.

Skt. Valentins Dag er netop et eksempel på dette. Historien siger, at paven Gelasius i år 498 besluttede, at det 14. februar skulle være Skt. Valentins Dag. Det romerske elskovslotteri blev dømt ukristeligt og forbudt, og dagen skulle stå i præstens og martyren Skt. Valentins navn.

Hvor mange fejrer Valentin i Danmark?

24 procent af danskerne planlægger at fejre Valentinsdag, hvilket svarer til næsten hver fjerde dansker. Det er en markant stigning i forhold til 2017, hvor 16 pct. af danskerne markerede kærligheden d. 14. februar.

”Vi ser en markant stigning i danskernes lyst til at fejre Valentinsdag, og det er et udtryk for, at danskerne i høj grad i disse år tager amerikanske mærkedage til sig. Detailhandlen og restaurationsbranchen har været hurtige til leve op til forbrugernes forventninger og den efterspørgsel, der er på produkter og oplevelser til at fejre kærligheden,” siger Tine Marie Andersen, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Hvem har indført valentinsdag i Danmark?

Den amerikanske Valentins Dag er en ældre amerikansk skik med en katolsk forhistorie. Ligesom de fleste andre danske traditioner, så er det en mærkedag, som er kommet udefra.

»Men når man ser historisk på det, så skal der være et behov, før vi tager traditionerne til os,« siger Else Marie Kofod.

I 90’erne opstod der et behov for en dag, hvor man kunne udtrykke sin kærlighed eller forelskelse.

Hvad kan man lave med sin kæreste en lørdag aften?

Tag en kurv med lækker mad og find en hyggelig park, hvor I kan nyde hinandens selskab. Glæd jer til at slappe af i det grønne og nyd naturens skønhed sammen.

Tænd stearinlysene, find brætspillet frem eller lav en liste med spørgsmål til hinanden. Det er den perfekte mulighed for at lære hinanden bedre at kende og have en sjov aften sammen.

Tag en romantisk tur langs stranden ved solnedgang. Lyden af bølgerne og det smukke syn af solen, der forsvinder i horisonten, vil skabe en utrolig stemning.

Find en hobby, I begge kan lide, og dyrk den sammen. Om det er at lave mad, danse eller male, giver det jer mulighed for at skabe noget sammen og lære hinanden bedre at kende.

Hvad giver man sin kæreste til valentinsdag?

Der findes et utal af gode gaveidéer til ham, du holder af, når valentinsdag først står for døren. For om han er håbløs romantiker eller foretrækker en stille stund derhjemme, vil du med garanti kunne finde på en god overraskelse til ham på valentinsdag ved at kigge med her!

Inden du farer vild i dine mange idéer og må kaste håndklædet i ringen på grund af manglende overskud og tid, kan det imidlertid være en rigtig god idé at overveje følgende ting:

  • Hvem er valentinsgaven til: Er den til din bedre halvdel gennem flere år eller til din nye forelske som du længe har gjort dit bedste for at score?
  • Er valentinsgaven til ham eller jer begge: Går du f.eks. efter en vild overraskelse, der kan ryste jer tættere sammen, eller foretrækker du at give ham en gave, der udelukkende er til ham?
  • Hvor romantisk anlagt er han? Er han vild med søde breve, chokolade og roser i soveværelset eller foretrækker han en mere afdæmpet fejring af den kommercialiserede kærlighedsdag?

Er din mand eller kæreste helt vild med udfordringer til lands, til vands og i luften? Eller vil du overraske ham med en lækker overraskelse, som I kan nyde sammen eller få jer til at komme hinanden bedre ved? Så kan du med fordel lade dig inspirere af vores gode bud på gode valentinsgaver eller finde den helt rigtige lige her!

  • Romantiske gourmetoplevelser for to: Giv ham en middag, han sjældent har smagt bedre – inviter ham på en 6-retters menu på en fin restaurant, eller tag ham med til chokoladebrunch med champagne senere på ugen. Du finder de bedste gourmetoplevelser lige her!
  • Outdoor-oplevelser han vil elske: Er han helt vild med mountainbikes, vandreture og vildmarksgourmet i det fri eller klatring i højderne? Eller kan han bare slet ikke få nok af spændende udfordringer i naturen? Så kan du med garanti finde den helt rigtige valentinsgave til ham ved at se med her! De vilde oplevelser vil med garanti knytte jeres bånd tættere sammen.
  • Motorsport for alle pengene: Er du på jagt en valentinsgave til rigtige mænd? Så er en oplevelse fyldt med motorsport meget vel det, du har ledt efter! Giv ham en tur i Lamborghini med chauffør, eller lad ham prøve kræfterne af bag rettet på en racerbane. Du finder et hav af oplevelser med fart over feltet, når du klikker her!
  • Madkurser til rigtige mænd: Er din mand vild med at grille, lave mad eller bage et godt brød? Eller kunne du godt tænke dig, at I blev bedre til at deles om arbejdet i køkkenet? Så er det oplagt, at du inviterer ham til et madlavningskursus, hvor han kan lære meget mere om bøffer og bearnaisesovs, om pizzabagning hos Claus Meyer eller noget helt tredje hos en anden, dygtig kok eller kokkeskole.
  • Kro- og spaophold til mænd, der elsker luksus: Er din kæreste eller mand vild med luksuriøse oplevelser, hvor han bliver passet og plejet, får god mad i maven og ikke mindst kan finde tid til sig selv og jeres forhold? Så vil han helt sikkert sætte pris på en romantisk weekend med spa og wellness eller et kropophold i naturrige omgivelser, hvor I kommer væk fra hverdagens stress og jag. Du finder et hav af fantastiske ophold lige her!

Hvad skal jeg lave på valentinsdag?

Har du sat et stort rødt hjerte i kalenderen mandag den 14. februar 2022? Hvis du vil satse maksimalt på at gøre indtryk på Den Eneste Ene, så må du …

Hvad skal man lave på valentinsdag?

Når man ser Valentinsdag på film – især amerikanske film – ser man, at der bliver givet gaver. Gaver på Valentinsdag kan da også være en rigtig god idé, der kan vise, at man har tænkt ekstra meget over at gøre den anden person glad. Hvis du vil give din elskede en gave på Valentinsdag, behøver det ikke at være noget stort og dyrt. Det er først og fremmest tanken, der tæller, for på Valentinsdag er det kærligheden, der er i fokus, og ikke det materielle. Hvis du gerne vil give din elskede en gave på Valentinsdag, kan du få nogle gode gaveideer her. Vi har både samlet Valentinsgaveideer til ham og hende.

Hvad er den perfekte date?

Du kan finde massevis af steder, der underviser i alle mulige ting. Ofte kan du finde disse hold på dit lokale bibliotek og på folkeuniversitetet, eller du kan finde dem i små lokale kunstforretninger eller -foreninger eller i større butikker. Du kan for eksempel tage et keramik-kursus, klatrekursus eller surferkursus.

Denne idé til date er ret sjov. Lad som om der ikke er strøm i huset, herunder heller ikke på jeres telefoner eller tablets. Fest som om det var år 1799. Tænd en masse stearinlys, og spil kort eller brætspil – eller andre hyggelige ting, du ville lave, hvis ikke der var strøm i huset.

Hvornår ved man at man er kærester?

Der er gået fire måneder, og du er stadig ikke sikker på, hvor I står. Er I egentlig kærester, eller dater I mere uforpligtende? Du er ikke helt sikker – og helt ærligt, så tør du ikke rigtig spørge. Det kunne jo være, han kiggede underligt på dig eller sagde, at han faktisk ikke var klar til et forhold. Og det svar undgår du, så længe du IKKE spørger ham.

Men grunden til, at du overhovedet føler trang til at spørge, er sandsynligvis, at han signalerer lidt forskelligt. På en måde viser han dig, at han gerne vil dig, og på en måde virker han distanceret. Hvordan kunne det se ud? Jo, når I er sammen, hygger I jer vildt meget og har det rigtig godt. I slapper af i hinandens selskab, og du føler, at han er lige så vild med dig, som du er med ham.

Hvad skal man vide om sin kæreste?

„Skat, der er noget, jeg er nødt til at spørge dig om…“

Det er de færreste af os, der har lyst til at sige den sætning. Eller høre manden i vores liv sige den.

Hvad skal man lave med sin kæreste?

Tag en kurv med lækker mad og find en hyggelig park, hvor I kan nyde hinandens selskab. Glæd jer til at slappe af i det grønne og nyd naturens skønhed sammen.

Tænd stearinlysene, find brætspillet frem eller lav en liste med spørgsmål til hinanden. Det er den perfekte mulighed for at lære hinanden bedre at kende og have en sjov aften sammen.

Tag en romantisk tur langs stranden ved solnedgang. Lyden af bølgerne og det smukke syn af solen, der forsvinder i horisonten, vil skabe en utrolig stemning.

Find en hobby, I begge kan lide, og dyrk den sammen. Om det er at lave mad, danse eller male, giver det jer mulighed for at skabe noget sammen og lære hinanden bedre at kende.