:

Hvor mange LGBT +- personer i Danmark?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor mange LGBT +- personer i Danmark?
  2. Hvor mødes homoseksuelle i København?
  3. Hvad betyder Copenhagen Pride?
  4. Hvor mange deltager i Copenhagen Pride?
  5. Hvor bor der flest homoseksuelle i Danmark?
  6. Hvad er en CIS kvinde?
  7. Hvor mange procent er homoseksuelle i DK?
  8. Er Pride gratis?
  9. Hvad hed Copenhagen Pride tidligere?
  10. Er Copenhagen Pride gratis?
  11. Hvad hedder det når man er tiltrukket af sig selv?
  12. Hvem var den første homoseksuelle i Danmark?
  13. Hvad er de 72 køn?
  14. Hvad er en Cisfyr?
  15. Hvor lang tid varer Pride?
  16. Does Denmark have LGBTI+ rights?
  17. Is Copenhagen Pride LGBT friendly?
  18. Are there gay bars in Copenhagen?
  19. What is Denmark's biggest LGBTQ+ celebration & protest?
  20. Does Denmark have LGBTI+ rights?
  21. Is Copenhagen Pride LGBT friendly?
  22. Are there gay bars in Copenhagen?
  23. What is Denmark's biggest LGBTQ+ celebration & protest?

Hvor mange LGBT +- personer i Danmark?

I 2022 er LGBT+-personers rettigheder og ligebehandling blevet styrket på flere områder.

På familieområdet er LGBT+-personers rettigheder blevet forbedret væsentligt. Med de nye barselsregler får forældre i LGBT+-familier mulighed for at dele de 13 overførbare uger mellem op til fire forældre. Denne rettighed træder i kraft 1. januar 2024.

Hvor mødes homoseksuelle i København?

»Jeg har altid følt, at jeg ikke passede ind, men ikke haft nogen at snakke med det om. Jeg startede først i AURA for et år siden, så jeg har rendt rundt med de her tanker og følelser hele mit liv, uden at nogen nogensinde har sagt: ‘Hey, sådan har jeg det også.’ Eller: ‘Der er faktisk personer, der har det ligesom dig’. Aura er et pusterum. Fuldstændig. Jeg kan trække vejret dybt og føle mig 100 procent accepteret. Det er fuldstændig tryghed« 

–Charlie Hanghøj – transmand, tidligere AURA-gænger Politiken, 28. Juli 2018. Læs hele Politikens portræt af AURA her

Hvad betyder Copenhagen Pride?

Copenhagen Pride organiserer aktiviteter og events for og med LGBTQIA+ miljøet, og deltager aktivt i sammenhænge, der kan være med til at skabe synlighed, forståelse og konkrete resultater.

Vores vision er at skabe en verden, hvor enhver kan elske og leve – frit og i tryghed.

Hvor mange deltager i Copenhagen Pride?

Støvet har lagt sig, enhjørningevingerne er blevet foldet sammen, og bannere og plakater er pakket væk til næste år: Copenhagen Pride 2022 er ovre, og nu vil vi gerne have din feedback!

Med en drastisk ændret Copenhagen Pride i 2020 som følge af den globale pandemi, efterfulgt af WorldPride i 2021, var dette den første fuldbyrdede Pride siden 2019. Københavnere såvel som besøgende var på gaden i flokkevis for at være med i eventet.

Hvor bor der flest homoseksuelle i Danmark?

  • Homoseksuel betegner både mænd og kvinder, hvis seksualitet retter sig mod personer af samme køn. Af og til ser man begrebet benyttet som betegnelse for mandlige homoseksuelle ("homoseksuelle og lesbiske").[kilde mangler] Ordet "homoseksuel" er en sammensætning af homo- "samme" af oldgræsk oprindelse, og seksuel, af latin. Tidligere har været benyttet betegnelsen homofil, af græsk phileō "elske", men denne betegnelse er ikke længere almindeligt anvendt på dansk.[kilde mangler]
  • En homoseksuel kvinde kaldes lesbisk. Betegnelsen refererer til den græske ø Lesbos, hjemsted for digterinden Sapfo, der skrev kærlighedsdigte til piger.
  • En homoseksuel mand kaldes bøsse. Betegnelsen refererer muligvis til en sammenligning mellem analsex og rensningen af et gevær (bøsse). Ordet var tidligere udelukkende nedsættende men bruges nu også neutralt (som svensk: bög, engelsk: gay og tysk: Schwul). "Bøsse" i betydningen "homoseksuel" er registreret tilbage til 1855, men udtrykket er muligvis ældre.[1]

Ordet "homoseksuel" blev introduceret i Krafft-Ebings bog Psychopathia Sexualis fra 1886. Før det havde man haft begrebet uranisme (af tysk Uranismus), introduceret i 1860'erne af en sagfører fra Hannover ved navn Karl Heinrich Ulrichs, der selv var homoseksuel. Ulrichs mente, at "uranisme" var en medfødt afvigelse, der skyldtes, at en kvindelig sjæl er fanget i en mands krop, kaldt en Urning.

Det er vanskeligt at afgøre hvor stor en del af befolkningen, der er homoseksuelle. Internationale undersøgelser kommer til vidt forskellige resultater med tal, der varierer fra 1% til 21%. Problemet er først og fremmest, at forskerne ikke nødvendigvis spørger om den samme ting. Den amerikanske psykolog Ritch Savin-Williams skelner mellem tre forskellige homoseksualitetsdefinitioner:

  • den følelsesmæssige definition (om man kan forelske sig i en person af samme køn)
  • den adfærdsmæssige definition (om man fortrinsvis har sex med personer af samme køn)
  • den identitetsmæssige definition (om man definerer sig selv som homoseksuel).

I en norsk undersøgelse gav den første definition således 15%, den anden 7% og den sidste 5%, hvorimod en amerikansk undersøgelse gav tallene 8%, 6% og 2%.[2] Det må antages, at de danske tal snarere ligner de norske end de amerikanske, og at henved 5% af befolkningen definerer sig som homoseksuelle, mens der er en lidt større del af befolkningen, der fortrinsvis har sex med personer af samme køn.[3]

Hvad er en CIS kvinde?

At være ciskønnet betyder, at du identificerer dig som det køn, du blev født som. © Getty Images

Hvor mange procent er homoseksuelle i DK?

Det er forskelligt, hvordan religioner forholder sig til homoseksualitet, men det er gennemgående, at troende bliver påvirket af de kulturelle normer, der er i det samfund, de lever i. Som eksempel kan en muslim i en kultur være for homoseksualitet, mens en muslim i en anden kultur kan være imod.

Som udgangspunkt er der lighed mellem islams, kristendommens og jødedommens indstilling til homoseksualitet, hvis man kigger i de tre religioners hellige skrifter: Koranen, Bibelen og Toraen. Ud af de tre religioners hellige skrifter kan man læse, at sex kun hører hjemme i ægteskabet mellem en mand og en kvinde, og at sex med andre er syndigt og strafbart.

Der er dog mange nutidige troende, som ikke opfatter ordene i de hellige skrifter bogstaveligt og godt kan acceptere homoseksualitet, men i de fleste muslimske samfund er homoseksualitet forbudt. I flere muslimske lande som Yemen, Iran og Saudi Arabien er modstanden så stor, at homoseksuelle risikerer dødsstraf.

Er Pride gratis?

Sommeren innebærer sol, varme og avslappende fridager. Men, sommeren innebærer også Pride – en pulserende og stolt folkefest som hyller mangfoldet. Uansett bystørrelse finnes det flere måter å vise sin kjærlighet og støtte for Pride – la oss tipse deg om hvordan du feirer Pride 2023 på best mulig måte!

I hovedstaden finner du Oslo Pride – Norges største Pridefestival. Dette er en nidagers festival hvor man hyller skeiv kjærlighet og mangfold, og alle får være akkurat den man er. Som de sier selv er formålet med festivalen å «synliggjøre skeiv kultur, for på denne måte å bidra til økt aksept og respekt for denne delen av hovedstadens mangfoldige borgere».

Hvad hed Copenhagen Pride tidligere?

Nørrebro Pride finder sted i dag samtidig med den store Copenhagen Pride. Deltagerne på Nørrebro tror på en aktivistisk vej frem, hvis racisme og diskrimination skal til livs.

Deltagere ved Nørrebro Pride er blandt andet imod kommercialisering af den store Copenhagen Pride, hvor billedet her er taget fra i 2017.

Er Copenhagen Pride gratis?

Vær med, når den den store, traditionsfyldte Pride Parade slanger sig gennem de københavnske gader.

Teamet for paraden i 2023 er #ComeTogether. Med dét ønsker Copenhagen Pride at udfordre negative fortællinger om LGBTI+, og samtidig støtte LGBTI+ samfundet globalt.

Tilmeldingen for større grupper er desværre allerede lukket, så er I flere end fem, der gerne vil gå sammen, så undersøg, hvorvidt jeres arbejdsplads eller andre organisationer allerede er tilmeldt. 

Pride Show er tilbage på Showscenen på Pride Square som den ultimative fejring, når paraden er færdig. Pride Square forvandles på denne aften til et stort dansegulv foran Main Stage. Det bliver en fest, du ikke vil gå glip af!

Læs meget mere om det store show - og hvem du kan opleve på scenen her.

Hvad hedder det når man er tiltrukket af sig selv?

  • Seksuel orientering beskriver i de fleste tilfælde, hvilke(t) køn en persons seksuelle interesse og romantiske følelser retter sig imod. En seksuel orientering kan komme til udtryk som tiltrækning, adfærd og/eller identitet
  • Seksuel identitet refererer til en persons grundlæggende opfattelse af sig selv som et seksuelt væsen, herunder vedkommendes erotiske smag og præference
  • Seksuel adfærd refererer til en persons faktiske seksuelle aktiviteter (fx onani eller samleje)
  • Seksuel erfaring refererer til de seksuelle oplevelser, en person har haft i sit liv
  • Begrebet seksuel orientering er væsensforskelligt fra begrebet kønsidentitet, som beskriver, hvilke(t) køn en person opfatter sig selv som. En persons kønsidentitet kan stemmer overens med eller afvige fra det køn, personen fik tildelt ved fødslen (hhv. ciskøn og transkøn). En persons seksuelle orientering siger ikke noget om vedkommendes kønsidentitet – eller omvendt
  • For nogle mennesker er den seksuelle orientering stabil livet igennem, mens den for andre ændrer sig over tid

En persons seksuelle orientering beskriver i de fleste tilfælde, hvilke(t) køn en persons seksuelle interesse og romantiske følelser retter sig imod.

  • En seksuel orientering kan komme til udtryk som tiltrækning, adfærd og/eller identitet, og der er ikke nødvendigvis fuldt sammenfald mellem disse tre dimensioner. For eksempel har ikke så få mennesker seksuelle erfaringer med personer af samme køn, uden at de af den grund opfatter sig som homo- eller biseksuelle.  
  • Seksuel identitet refererer til en persons grundlæggende opfattelse af sig selv som et seksuelt væsen, herunder vedkommendes erotiske smag og præferencer
  • Seksuel adfærd refererer til en persons faktiske seksuelle aktiviteter (fx onani eller samleje)
  • Seksuel erfaring refererer til de seksuelle oplevelser, en person har haft i sit liv
  • Begrebet seksuel orientering er væsensforskelligt fra begrebet kønsidentitet, som beskriver, hvilke(t) køn en person opfatter sig selv som. En persons kønsidentitet kan stemmer overens med eller afvige fra det køn, personen fik tildelt ved fødslen (hhv. ciskøn og transkøn). En persons seksuelle orientering siger ikke noget om vedkommendes kønsidentitet – eller omvendt.
  • For nogle mennesker er den seksuelle orientering stabil livet igennem, mens den for andre ændrer sig over tid.
  • En persons seksuelle orientering er ofte tæt sammenvævet med de intime relationer, som vedkommende danner med andre for at opfylde sine behov for kærlighed, hengivenhed, fællesskab og intimitet
  • Mennesker udtrykker deres seksualitet på mange forskellige måder. Det kan være som tanker, fantasier og følelser eller gennem adfærd som onani eller seksuelle aktiviteter med løse eller faste partnere
  • Nogle udtrykker deres seksuelle orientering gennem deres ydre fremtoning, fx i form af påklædning og stil
  • Man kan langt fra altid aflæse en persons seksuelle orientering eller kønsidentitet ud fra vedkommendes udseende eller måde at være på. Ligesom heteroseksuelle og ciskønnede kan personer fra hele LGBT-spektret fremstå som maskuline, feminine, kønsubestemte eller noget helt fjerde.

Hvem var den første homoseksuelle i Danmark?

Ordet ”homoseksualitet” blev brugt første gang i 1869 af den tysk-ungarske forfatter Karl Maria Benkert og blev siden beskrevet mere udførligt af især den tyske lægevidenskab. Omkring 1890 begyndte ordet at blive anvendt af den danske lægevidenskab i beskrivelsen af seksuelle kontakter imellem individer af samme køn. Relationerne var hidtil blevet betegnet som ”sodomi” eller ”omgængelse mod naturen”, hvilket indebar, at sex imellem personer af samme køn var en fri viljeshandling, der gjorde de implicerede parter til syndere i bibelsk forstand, men ikke til perverterede væsner, som var defineret af deres seksualitet.

Fra ca. 1890 og frem blev der derimod lagt vægt på det seksuelle og kønsdriften, som en afgørende faktor i definitionen af en homo’seksuel’. Lægevidenskaben opfattede kønsdriften som en permanent kraft, individet ikke kunne kontrollere. Den var overbevist om, at homoseksualitet måtte skyldes en fejl i de homoseksuelles arv eller miljø og placerede blandt andet årsagen til homoseksualitet blandt forskellige sindssygdomme. Den afvigende kønsdrift blev betragtet som en ofte uforskyldt sygdom, og man bevægede sig hermed væk fra den tidligere opfattelse, der havde lagt vægt på individets frie vilje i de seksuelle spørgsmål.

Lægevidenskabens opfindelse af homoseksualitetsbegrebet fik vidtrækkende konsekvenser. Eftersom homoseksualitet nu primært blev opfattet som en uforskyldt tilstand, måtte man fra statsmagtens side overveje, om det kunne forsvares at straffe de homoseksuelle for deres driftstilfredsstillelse. Overvejelserne førte på kort sigt til, at de homoseksuelle i praksis blev idømt lavere straffe, end strafferammen i Almindelig Borgerlig Straffelov fra 1866 havde lagt op til. På længere sigt afkriminaliserede staten homoseksualitet med Straffeloven af 1930. Afkriminaliseringen betød dog ikke, at lægevidenskaben slap sit tag i homoseksualiteten. Det skete først i 1981, hvor homoseksualitet officielt blev fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme.

Hvad er de 72 køn?

De 72 køn er en teori, der udfordrer den traditionelle opfattelse af køn som enten mand eller kvinde. Ifølge denne teori er der ikke kun to køn, men derimod 72 forskellige kønsidentiteter.

Køn er en biologisk og sociokulturel kategori, der bruges til at klassificere mennesker baseret på deres fysiologiske og maosociale karakteristika. Traditionelt set har køn været opdelt i to kategorier: mand og kvinde, baseret på de ydre genitalier ved fødslen. Men køn er en kompleks og forskelligartet koncept, der går ud over dette binære system.

Hvad er en Cisfyr?

 [adjektiv] 

Bøjning: -, ciskønnede Oprindelse: fra latin cis (pÃ¥ samme side, pÃ¥ denne side) og fra norrønt kyn, eller engelsk kin. Oversat fra engelsk: cisgender 

Hvor lang tid varer Pride?

Allow the use of cookies from Facebook on this browser?

We use cookies and similar technologies to help provide and improve content on Meta Products. We also use them to provide a safer experience by using information we receive from cookies on and off Facebook, and to provide and improve Meta Products for people who have an account.

Does Denmark have LGBTI+ rights?

Denmark is a first-mover country when it comes to LGBTI+ rights, and though we have come a long way, there’s still more work to do. Copenhagen Pride is the not to be missed LGBTI+ event of the year. Back in 2021 Copenhagen upped itself and also hosted the combined World Pride and EuroGames.

Is Copenhagen Pride LGBT friendly?

While Pride Tourism is growing worldwide, Copenhagen Pride makes an extra-compelling option as not only one of the world’s most LGBT-friendly cities but as being the capital of a country with a long and proud LGBT history. After all, Denmark was the first country to undertake a sex reassignment surgery, and the first legalize same-sex partnerships.

Are there gay bars in Copenhagen?

Copenhagen is home to one of Europe’s oldest gay bars, Centralhjørnet from 1917, which openly became a gay bar in the 1950s. That bar was only the beginning, and today Copenhagen has many LGBTI+ establishments.

What is Denmark's biggest LGBTQ+ celebration & protest?

Hundreds of thousands of people get involved in Denmark’s biggest LGBTQ+ celebration and protest. Pride week includes family-friendly events, art, politics and parties, culminating in the Saturday parade, street parties and Rådhuspladsen (City Hall Square) the main stage which hosts politicians, drag queens, and musicians and poets.

Does Denmark have LGBTI+ rights?

  • Denmark is a first-mover country when it comes to LGBTI+ rights, and though we have come a long way, there’s still more work to do. Copenhagen Pride is the not to be missed LGBTI+ event of the year. Back in 2021 Copenhagen upped itself and also hosted the combined World Pride and EuroGames.

Is Copenhagen Pride LGBT friendly?

  • While Pride Tourism is growing worldwide, Copenhagen Pride makes an extra-compelling option as not only one of the world’s most LGBT-friendly cities but as being the capital of a country with a long and proud LGBT history. After all, Denmark was the first country to undertake a sex reassignment surgery, and the first legalize same-sex partnerships.

Are there gay bars in Copenhagen?

  • Copenhagen is home to one of Europe’s oldest gay bars, Centralhjørnet from 1917, which openly became a gay bar in the 1950s. That bar was only the beginning, and today Copenhagen has many LGBTI+ establishments.

What is Denmark's biggest LGBTQ+ celebration & protest?

  • Hundreds of thousands of people get involved in Denmark’s biggest LGBTQ+ celebration and protest. Pride week includes family-friendly events, art, politics and parties, culminating in the Saturday parade, street parties and Rådhuspladsen (City Hall Square) the main stage which hosts politicians, drag queens, and musicians and poets.