:

Hvad er Cisternerne i Søndermarken?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er Cisternerne i Søndermarken?
  2. Hvad blev Cisternerne brugt til?
  3. Hvad koster Cisternerne?
  4. Hvornår åbnede Cisternerne?
  5. Hvad betyder cisterne?
  6. Hvor koldt er der i Cisternerne?
  7. Er det gratis at komme ind på Nationalmuseet?
  8. Hvad betyder ordet cisterne?
  9. Hvordan fungerer en cisterne?
  10. Hvordan renser man en cisterne?
  11. Kan man skifte cisterne?
  12. Er alle museer gratis om onsdagen?
  13. Hvilke museer er gratis for pensionister?
  14. Hvor mange liter vand er der i en cisterne?
  15. Kan man hælde eddike i cisternen?
  16. Where is Cisternerne?
  17. Where are the cisterns in Copenhagen?
  18. What happened to the cisterns in Frederiksberg?
  19. What is the Cisternerne expedition?
  20. Where is Cisternerne?
  21. Where are the cisterns in Copenhagen?
  22. What is the Cisternerne expedition?
  23. Why should you visit Cisternerne?

Hvad er Cisternerne i Søndermarken?

Cisternerne, det tidligere vandreservoir under Søndermarken over for Frederiksberg Slot, er i dag et enestÃ¥ende udstillingssted i København.

Dybt under Søndermarkens grønne græs på Frederiksberg gemmer sig enorme underjordiske rum, hvor dagslyset aldrig når ned. Her indhyller mørket, kulden og fugten dig i en verden, der minder om både glemte katedraler og dystre katakomber.

Hvad blev Cisternerne brugt til?

I dag er Cisternerne en underjordisk kunsthal og en lomme under byen, hvor du kan trække dig fra hverdagen, hvor tiden står stille, og hvor mobilsignalet ikke rækker. Når det kolde og fugtige klima i Cisternerne indhyller dig, ser du ikke bare på kunsten – du er fuldkommen omsluttet af den.

Det gamle vandreservoir er sparsomt oplyst, og atmosfæren vækker fascination og fortryllelse hos både børn og voksne. Hvert år inviterer vi en internationalt anerkendt kunstner eller arkitekt til at skabe en udstilling særligt til Cisternernes underjordiske rum – en udstilling, der vækker alle sanser og spiller sammen med Cisternernes helt særlige arkitektur, klima, stemning og historie.

Hvad koster Cisternerne?

Nedenstående estimater for hvad et nyt toilet koster. Priserne er inklusive moms. Husk, at nedenstående prisestimater netop er, hvad ordet antyder – nemlig estimater, som er forbundet med en vis usikkerhed. Det skyldes, at priserne afhænger af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist bud på, hvad et nyt toilet koster inklusive montering i netop dit tilfælde, anbefaler vi, at du udfylder formularen fra vores samarbejdspartner, 3byggetilbud, øverst på siden. Nedenstående estimater er dog et udgangspunkt for, hvad de fleste bør forvente at skulle bruge på et nyt toilet.

Hvornår åbnede Cisternerne?

I Søndermarken udgravede Københavns Vandforsyning 1856‑59 et åbent vandreservoir, der skulle forsyne Københavns voksende befolkning med rent drikkevand. København havde i 1853 været ramt af en koleraepidemi, der især spredtes gennem forurenede brønde. I det nye vandsystem blev vand fra bl.a. Damhussøen samlet i Sankt Jørgens Sø, hvorfra det blev filtreret. Herfra blev vandet ledt til pumpehuset (indviet 1859) i Studiestræde, der med dampkraft sørgede for et højt nok tryk, til at vandet kunne pumpes op i de høje byhuse. Overskydende vand blev pumpet til Cisternerne, der lå foran Frederiksberg Slot på Københavns højeste punkt og kunne fungere som vandtårn, når pumperne var slukket. I 1891 blev reservoiret dækket af pga. risikoen for forurening, og på pladsen blev anlagt græsplæne og springvand. Cisternerne fungerede som drikkevandsreservoir frem til 1933 og blev endeligt tømt for vand i 1981.

Hvad betyder cisterne?

Vandbeholder. Som regel bruges udtrykket til den vandtank der sidder på et toilet. Ellers bruges det mest om en opsamlingstank til regnvand.

Hvor koldt er der i Cisternerne?

Cisternerne er et gammelt højdereservoir anlagt af Københavns Vandforsyning. Udgravningen startede i 1856, og da anlægget stod færdigt tre år senere, var det med til at løse datidens store vandforsyningsproblemer.

I anden halvdel af 1800 tallet var hovedstaden i heftig udvikling, og der var brug for vand i betydelige mængder. Vandet skulle opbevares på en sådan måde, at det under tryk kunne sendes op i de nye høje københavnske byhuse. Vandet blev pumpet op til cisternerne via Pumpehuset i Studiestræde, der hentede vand fra bl.a. Damhussøen og Sankt Jørgens Sø.

I 1853 havde en koleraepidemi kostet mere end 4.700 københavnere livet. Smittekilden var i høj grad det stærkt forurenede vand fra byens mange brønde. Cisternernes fik derfor afgørende betydning for forbedringen af det københavnske drikkevand, og byen er ikke siden blevet ramt af tilsvarende epidemier.

Er det gratis at komme ind på Nationalmuseet?

Du kan sagtens være svært fattig og hamrende kulturel på éen og samme tid – så længe du planlægger dine museumsbesøg! Flere museer og kunsthaller i København har nemlig gratis adgang og entré enten på alle ugens hverdage eller på nogle bestemte udvalgte dage. Læs med her og få et overblik over hvor og hvornår du kan spare lidt på dit næste museumsbesøg.

Læs også: Det har du mulighed for at opleve i København.

Hvad betyder ordet cisterne?

Ordet er fra latin cisterna, en afledning af cista 'beholder, skrin', som er lånt fra græsk kiste 'skrin, kiste'.

Cisterner har været brugt til lokal vandforsyning siden oldtiden på linje med kilder og brønde. En voksende befolkning og større byer betød efterhånden, at der måtte tilføres vand udefra gennem akvædukter.

Hvordan fungerer en cisterne?

Nogle gange er det helt tydeligt at se og høre, at toilettet løber, men andre gange kan man være mere usikker. Hvis du er i tvivl, må du prøve at lytte nænsomt efter en ekstra gang, og desuden kan du tjekke, om der er uro på vandoverfladen i toilettet. Er du stadig i tvivl, kan du prøve at lade toilettet stå ubrugt i et par timer. Nu burde toiletkummen være stort set helt tør. Placér nu et stykke toiletpapir på kummens bagside. Hvis toiletpapiret bliver vådt, så er det et tegn på, at toilettet løber.

Hvordan renser man en cisterne?

Det er træls med et løbende toilet. Det larmer og trækker kalk ned i kummen, og hvis det står helt skidt til, kan du have svært ved at skylle stort, når du har allermest brug for det. Så er vi slet ikke kommet ind på det store spild af penge og ressourcer, et løbende latrin er skyld i.

VVS'eren fra før har sandsynligvis ret i, at dit toilet løber på grund af en utæt pakning. Men hvad er en pakning, og hvorfor er den nu utæt?

Pakningen er kort fortalt dét, der får to dele til at slutte tæt. Pakningerne i dit toilet er lavet af gummi, og med tiden bliver det gummi slidt. Det kan blive hårdt og dermed miste fleksibilitet, og så har vi balladen. For så slutter dine pakninger ikke længere tæt, og så kan du se og høre din formue blive skyllet ud i - ja, toilettet.

Vi tager her i guiden udgangspunkt i Ifö Cera, da det er Danmarks mest solgte toilet - og det første med to-delt skyl. Princippet er dog det samme i alle cisterner, hvor vand kommer ind, og vand løber ud. Delene og adgangen - især med indbygningstoiletter - kan være lidt anderledes, men med lidt omtanke kan du nok godt identificere mekanikken, uanset om der står Ifö, Geberit eller Gustavsberg på toilettet.

  • Start med at lukke for vandet. Hanen sidder typisk på væggen bag toilettet, og når du har lukket for vandet, kan du se, om toilettet stadig løber. Det kan du bruge til din diagnose.
  • Nu skal låget af. Først fjerner du skyl-knappen, og det gør du ved at skylle ud og stikke en tynd skruetrækker ind under knappens modsatte side. Så løfter du knappen op - og vær forsigtig, da den er bygget af plastik. Under knappen sidder en møtrik, du skal skrue af. Herefter kan du løfte plastikskålen af ved først at løsne låsemekanismen med de to små plastiklåse i bunden. Op med plastikskålen og af med låget. 
  • Kan man skifte cisterne?

    Det er ofte en af disse tre grunde, der er årsagen til at toilettet løber:

    • Der er for meget kalk i cisternen
    • Pakningen på udløbsventilen er utæt
    • Skylleventil eller indløbsventilen er defekt

    Det er ofte en af disse tre grunde, der er årsagen til at toilettet løber:

    • Der er for meget kalk i cisternen
    • Pakningen på udløbsventilen er utæt
    • Skylleventil eller indløbsventilen er defekt

    Grunden til at toilettet løber skal oftest findes der, hvor vandet kommer ind i cisternen på dit toilet, eller der hvor vandet løber ud igen. Hvilket sted det er, kan du hurtigt finde ud af ved at lukke for vandtilførslen. Hvis toilettet stadig løber, er der tale om en utæt pakning på udløbsventilen.

    Er alle museer gratis om onsdagen?

    Museer i København og Omegn udgiver det gratis turistmagasinet Curator, hvor vi med artikler, interviews og temaguides inspirerer turister, expats og engelsktalende til oplevelser pÃ¥ museer og udstillingssteder i København og omegn.

    Læs mere her

    Hvilke museer er gratis for pensionister?

    14. september 2022 kl. 12.55

    Rekruttering af medarbejdere inden for omsorgssektoren, billigere mad til ældre og gratis adgang til museer for pensionister blev en del af det utraditionelle budgetforlig mellem EL og de borgerlige partier på Københavns Rådhus.

    Hvor mange liter vand er der i en cisterne?

    Når vandregningen pludselig stiger voldsomt og hurtigt, er der stort set altid tale om, at der et sted i ejendommen er et toilet, der løber meget. Det er nemt at opdage, hvis man leder efter det, for der vil være uro i vandoverfladen og susen i vandrørene, som også kan høres i de andre lejligheder på samme stigstreng.

    Men det er ikke de fossende toiletter, der er det største problem, når det kommer til vandspild –i langt de fleste tilfælde opdager man heldigvis problemet, og gør noget ved det. Toiletter med en ’sivende lækage’ hvor vandet lydløst og konstant løber fra cisternen til toiletskålen, er faktisk et større problem. For de kan stå i årevis og spilde tusinder af kubikmeter vand, før nogen opdager problemet og gør noget ved det.

    Et toilet med sådan en sivende lækage, der løber så lidt, at man ikke kan se det – helt uden uro i vandoverfladen – kan spilde op mod 300 liter vand i døgnet, altså mere end 100 m3 om året. Desværre er der overraskende mange, som slet ikke kender til problemet, og endnu færre der ved, hvad det koster i vandspild og i penge.

    Kan man hælde eddike i cisternen?

    ? Hej Kjeld - du har ret i, at toiletcisterner, der løber, er noget skrammel. Det gælder både indbygnings- og fritstående. Vi har et af hver, og de har begge været "løbende".

    En løsning kan være at afkalke dem “på stedet” - altså uden at skille dem ad. Man kan nøjes med at lukke for indløbet (den berømte stophane), tage låget af, blokere bundudløbet (helt) og fylde cisternen op med en blanding af eddikesyre og vand. Samme blanding som til en kogekande.

    Where is Cisternerne?

    Cisternerne is an integral part of the Frederiksberg Museums ( Frederiksbergmuseerne) where the singularity of its architecture and atmosphere remains a core attraction. Located under Frederiksberg Hill in the heart of Søndermarken Park, Cisternerne is a cave underneath the city

    Where are the cisterns in Copenhagen?

    Clamber down the cold concrete steps into the caverns beneath and prepare to be dazzled. The Cisterns, or Cisternerne in Danish, are the former water reservoirs for Copenhagen, located under the green grass of Søndermarken park across from Frederiksberg Castle in Frederiksberg.

    What happened to the cisterns in Frederiksberg?

    When the cisterns were finally drained and covered in 1981, they were used as an exhibition space for modern glass art for a decade before they were adopted into the Frederiksberg Museum. Today, Cisternerne, which lies below the grounds of Søndermarken park, functions as a multimedia installation space.

    What is the Cisternerne expedition?

    The expedition was a joint initiative between the City of Frederiksberg and gallery owner Max Seidenfaden, who continued to run Cisternerne as a museum of modern glass art from 20. From 2013, Cisternerne became a part of the Frederiksberg Museums ( Frederiksbergmuseerne) and was turned into an exhibition space for contemporary art.

    Where is Cisternerne?

    • Cisternerne is an integral part of the Frederiksberg Museums ( Frederiksbergmuseerne) where the singularity of its architecture and atmosphere remains a core attraction. Located under Frederiksberg Hill in the heart of Søndermarken Park, Cisternerne is a cave underneath the city

    Where are the cisterns in Copenhagen?

    • Clamber down the cold concrete steps into the caverns beneath and prepare to be dazzled. The Cisterns, or Cisternerne in Danish, are the former water reservoirs for Copenhagen, located under the green grass of Søndermarken park across from Frederiksberg Castle in Frederiksberg.

    What is the Cisternerne expedition?

    • The expedition was a joint initiative between the City of Frederiksberg and gallery owner Max Seidenfaden, who continued to run Cisternerne as a museum of modern glass art from 20. From 2013, Cisternerne became a part of the Frederiksberg Museums ( Frederiksbergmuseerne) and was turned into an exhibition space for contemporary art.

    Why should you visit Cisternerne?

    • Cisternerne is an art space for contemporary art with reverberation, humidity and dripstones. Prepare yourself to go underground Forget everything about traditional art museums and exhibition spaces. Nowhere else in Denmark does art become one with the physical surroundings to such an extent as here!