:

Hvad hedder den øgruppe i Atlanterhavet der består af syv vulkanøer?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad hedder den øgruppe i Atlanterhavet der består af syv vulkanøer?
  2. Hvad hedder den britiske øgruppe i Atlanterhavet?
  3. Hvad hedder øerne på Azorerne?
  4. Hvor mange øer er der i Azorerne?
  5. Hvad er krater i en vulkan?
  6. Hvilke øer ligger i Stillehavet?
  7. Hvad hedder den øgruppe som Mallorca er en del af?
  8. Hvilken ø på Azorerne skal man vælge?
  9. Er der myg på Azorerne?
  10. Hvad hedder de 5 største øer i Danmark?
  11. Er der en vulkan i Danmark?
  12. Hvilke 3 typer vulkaner findes der?
  13. Hvad er den mindste ø i verden?
  14. Hvad hedder De Baleariske Øer?
  15. Hvad hedder den vestligste ø i Balearerne?

Hvad hedder den øgruppe i Atlanterhavet der består af syv vulkanøer?

Øerne var kendt på forskellige kort i det 14. århundrede. I 1427 blev Azorerne genopdaget af en af Henrik Søfareren's kaptajner. Det menes, at det var Gonçalo Velho, men det kan ikke dokumenteres.

Koloniseringen af de hidtil ubeboede øer begyndte i 1439 med immigranter fra Algarve og Alentejo. De første immigranter gik i land i Povoacao på São Miguel, som også blev øernes første hovedstad. Hovedstaden flyttede sidenhen til Ponta Delgada.

Azorerne fik strategisk vigtig betydning for portugiserne i forbindelse med koloniseringen af de amerikanske kontinent og handelen mellem Europa og Amerika i 1600 og 1700-tallet. Azorerne viste sig, at være det naturlige sted at stoppe op, når Atlanterhavet skulle krydses. Dengang var havene omkring Azorerne hærget af pirater.

Størstedelen af indbyggerne er portugisiske efterkommere af indvandrere fra Algarve (sydlige Portugal), Minho (nordlige Portugal). En mindre del kom fra Flandern i Nederlandene.

Hvad hedder den britiske øgruppe i Atlanterhavet?

Isles of Scilly, Scillyøerne, britisk øgruppe i Atlanterhavet ca. 50 km SV for Land's End, bestående af ca. 140 småøer og klippeskær; i alt 16 km2, 2200 indb. (2011). Hovedparten af befolkningen bor på St. Mary's, den største af øgruppens fem beboede øer.

Landskabet er en fortsættelse af Cornwalls granitmassiver med forrevne klippekyster og mange undersøiske rev og skær, der især i høj sø besværliggør besejlingen af havnen i Hugh Town på St. Mary's. En stor del af transporten til og fra øgruppen foretages derfor med helikopter. Isles of Scilly har et rigt fugleliv, klimaet er meget mildt, og floraen omfatter flere subtropiske planter. Der dyrkes og eksporteres blomster og grøntsager, bl.a. asparges; fiskeri og turisme bidrager også til øgruppens erhvervsgrundlag.

Hvad hedder øerne på Azorerne?

Hvis du holder af guddommelig, smuk natur, kilometerlange veje med blomstrende hortensiaer og azaleaer i grøfterne, lunt og behageligt klima, god mad og få turister, er Azorerne et oplagt feriemål.

Azorerne spreder sig på et meget stort areal, og der er næsten 600 km fra Santa Maria i syd til Corvo i nordvest. Azorerne blev opdaget af portugisiske søfolk i år 1427 og blev derefter i løbet af det 15. århundrede befolket af nybyggere fra Portugal. I modsætning til Madeira er Azorerne et relativt nyt rejsemål. De ni øer, som udgør Azorerne, ligger uberørte langt ude i Atlanterhavet, og først da der for relativt få år siden blev etableret direkte flyforbindelser til visse europæiske byer, begyndte turismen for alvor at blomstre.

Hvor mange øer er der i Azorerne?

Azorerne består af 9 forskellige øer, som hver især byder på sine helt egne historier, fortællinger, oplevelser og seværdigheder.

Hvad enten du er til eksotiske og tropiske naturoplevelser, interesserer dig for historie og kultur eller holder af at opleve de gamle religiøse bygningsværker på tæt hold, så har Azorerne et væld af oplevelser for dig.

Øgruppe, med São Miguel som hovedø, er særligt kendte for deres vulkaniserede landskaber med store kratere, smukke søer og det frodige klima. Vi anbefaler derfor, at du som minimum besøger et af de forunderlige naturområder på listen herunder, når du rejser til Azorerne.

Caldeira das Sete Cidades er navnet på det enorme vulkankrater, som befinder sig ca. 17 km nordvest for Ponta Delgada. Krateret er en af de absolut største attraktioner på São Miguel, som er hovedøen i øgruppen.

Caldeira das Sete Cidades lokker hvert år et enormt antal interesserede turister og lokale til – i høj grad pga. den helt utrolige natur og den smukke udsigt, som du vil opleve ved krateret.

Kraterets nuværende paradisiske udseende og form skulle efter sigende have været resultatet af et omfattende jordskælv tilbage i 1445.

Næste bud på listen over de bedste oplevelser og attraktioner er Lagoa do Fogo – en uendelig smuk lagune placeret ved Água de Pau Massif på midten af São Miguel. Lagunen er en såkaldt kratersø, som igen bærer præg af øgruppens historie og fundament som vulkaner.

Lagoa do Fogo er den højst beliggende sø på hele øen, og du vil have følelsen af nærmest at kunne røre ved skyerne, når du står oppe på vulkankrateret og betragter den flotte lagune. I dag hører lagunen under naturreservatet i området og er dermed et beskyttet naturfænomen.

Der må ikke bygges i nærheden eller rundt om lagunen, og dermed er du også sikret en uforstyrret og idyllisk oplevelse, når du besøger Lagoa do Fogo.

Er du til kulturelle og historiske seværdigheder, så bør du lægge vejen forbi det gamle palads, Palácio dos Capitães Generais. Paladset ligger på øen Terceira, så hvis du bor på hovedøen São Miguel, skal du arrangere eller deltage i en arrangeret tur ud på Terceira.

Palácio dos Capitães Generais blev i gamle dage brugt som hjem for øens kaptajner og generaler, efter bygningen var blevet overtaget af myndighederne, fordi den sidste del af en kristen bevægelse blev udvist fra portugisisk grund – herunder altså også Azorerne og Terceira.

Palácio dos Capitães Generais er i dag et slags museum, som rummer alt fra store oliemalerier til gamle smukke møbler og interiør, som dengang det blev anvendt aktivt fra ca. 1766 til 1831.

Hvad er krater i en vulkan?

Vulkanen dannes af en tyndtflydende basaltmagma (se ordforklaring), som samler sig i et magmakammer dybt nede i Jorden. En skjoldvulkan bryder tit ud. Dens lava strømmer hurtigt ned ad siderne og størkner først flere kilometer væk. Derfor kommer vulkanen til at ligne et stort, fladt skjold på jordoverfladen.

Skjoldvulkanerne er ikke særlig eksplosive, fordi magmaen ikke indeholder så meget vand. Mange af dem ligger under havoverfladen i en konstruktiv pladegrænse. En konstruktiv pladegrænse er der, hvor der skabes nyt land, fordi pladerne trækker sig fra hinanden. Skjoldvulkaner er også på "hot spots" som fx Island og Hawaii-øerne.

Hvilke øer ligger i Stillehavet?

Vulkanøer og koralatoller midt i hjertet af Stillehavet - her ligger Fransk Polynesien med dets bountyøer. Det er surfernes paradis og et must for dykkere. Læs kort og godt om Fransk Polynesien her.

Hvad hedder den øgruppe som Mallorca er en del af?

123 f.Kr.: Romersk provins 426 e.Kr.: Erobret af vandalerne 534: Erobret af østromerne 798: Erobret af araberne, kom senere ind under kalifatet i Còrdoba 1229-32: Erobret af Aragon 1262-1346: Eget kongedømme, Mallorca 1708-56 og 1763-82: Menorca besat af englænderne

Balearerne var, på nær Menorca, under nationalistisk kontrol under den spanske borgerkrig, og var en vigtig strategisk base for den nationalistiske marine.

Hvilken ø på Azorerne skal man vælge?

»Smag pÃ¥ min ost«. »Se mit væveri«. »Kig ud over kystlinjen«, »Er du klar pÃ¥ de næste par hundrede meter opad mod toppen pÃ¥ vulkankeglen?« »Sæt dig i stolen, og nyd solen gÃ¥ ned over Pico, mens du sipper til et glas Frei Gigance«. 

Er der myg på Azorerne?

1500 kilometer fra Europas kyst ligger ni øer og skutter sig, mens Atlanterhavets bølger banker op mod deres sorte, forrevne lavakyster: Azorerne. En øgruppe, om hvilke der eksisterer ikke så få myter.

Der er... stille på Azorerne. Meget stille, hvisker tjeneren i den affolkede bar på Hotel Barcelona i Lissabon, da jeg har fortalt ham, at jeg er på vej ud til den portugisiske øgruppe.

Hvad hedder de 5 største øer i Danmark?

Øer og vand Danmark er et lille land, der består mest af øer og vand. 406 øer har vi, hvis vi tæller alle de øer med der har et navn – og så den store halvø Jylland. Det gør at vi har en masse kyst i Danmark. 7313 kilometer, hvis vi måler kysten omkring hver eneste lille ø med.

Hvor stort er vores land? Landet Danmark dækker et areal på 43.093 kvadratkilometer (km2).

  • Hvor langt tror du der er fra nord til syd?

  • Hvor langt tror du så der er fra øst til vest?

Er der en vulkan i Danmark?

Etymologi Ordet vulkan kommer via tysk fra italiensk volcano, nydannet ord efter det romerske gudenavn Vulcanus.

De er det mest synlige udtryk for de termale processer, som til stadighed foregår inden i Jorden, og som bevirker, at der konstant sker en udstrømning af varme gennem Jordens overflade. Varmen stammer helt tilbage fra klodens tilblivelse og fra radioaktive processer, som stadig foregår i Jordens kappe.

Vulkaner er blandt de første geologiske dannelser på Jorden og har været medvirkende til oceanernes og atmosfærens tilblivelse. De kan desuden på meget kort tid opbygge endog meget store geologiske dannelser. Vulkaner er også kendt fra vore nærmeste planeter, og med en højde på 26,4 km er Olympus Mons på Mars Solsystemets største vulkan.

Man kan klassificere vulkaner dels efter den kemiske sammensætning af magmaet (smelten under vulkanen) og den voldsomhed, hvormed de vulkanske udbrud finder sted, dels ud fra vulkanens udseende. Ligeledes kan man klassificere vulkanske udbrud ud fra de enkelte udbruds karakteristiske forløb, fx som et hawaiiansk, stromboliansk, pliniansk eller peléeansk udbrud. Der er en tydelig sammenhæng mellem magmaernes kemiske sammensætning og vulkaners eksplosivitet, og man kan udregne et såkaldt eksplosivitetsindeks (Vulcanic Explosivity Index, VEI), en værdi mellem 0 og 8, for samtlige potentielt aktive vulkaner som mål for deres farlighed.

Vulkaner med et lavt VEI er almindeligvis af basaltisk sammensætning. De er kendetegnet ved stor produktion af lavviskos lava, fx ved fremtrængen af plateaubasalter, som repræsenterer de største lavastrømme, man kender, dannet ved spalteudbrud på bl.a. Færøerne og Grønland for 60-50 mio. år siden samt på Island for 15-3 mio. år siden. Nutidige islandske vulkaner er ofte spaltevulkaner, hvor lavaen trænger frem fra en eller flere parallelt orienterede sprækker i jordoverfladen; eksempler på store spalteudbrud er Laki 1783 og Krafla 1975-84. Ved afslutningen af et spalteudbrud kan der undertiden dannes en række af askekegler, en såkaldt kraterrække.

Hvilke 3 typer vulkaner findes der?

Supervulkan var skyld i klimaændringer

Et gigantisk vulkanudbrud forårsagede for 74.000 år siden en afkøling af Jordens på omkring 10 °C. Det viser ny international forskning med vigtige danske input.

Hvad er den mindste ø i verden?

Vi og vores partnere gemmer og/eller får adgang til oplysninger på en enhed som f.eks. unikke id`er i cookies til behandling af personoplysninger. Du kan acceptere eller administrere dine valg ved at klikke nedenfor, herunder din ret til at gøre indsigelse, hvor der benyttes legitime interesser, eller på et hvilket som helst tidspunkt på siden med privatlivspolitik. Disse valg vil blive angivet over for vores partnere og vil ikke påvirke browserdata.ERKLÆRING OM BESKYTTELSE AF PERSONLIGE OPLYSNINGER OG COOKIES

Bruge præcise geoplaceringsoplysninger. Aktivt scanne enhedskarakteristika til identifikation. Opbevare og/eller tilgå oplysninger på en enhed. Tilpassede annoncer og tilpasset indhold, annonce- og indholdsmåling, målgruppeindsigter og produktudvikling.

Hvad hedder De Baleariske Øer?

Den største ø på De Baleariske Øer er Mallorca, som er et af danskernes mest populære charterrejsemål. Selv om øen er velkendt som turistfavorit, har Mallorca også en anden og mere ukendt side.

Her finder du charmerende gamle byer og naturskønne landskaber, hvor der vokser vindruer og oliven- og citrustrær, og hvor du kan se Middelhavet i det fjerne.

Palmas imponerende gotiske katedral Catedral de Santa María de Palma de Mallorca (også kendt som La Seu) er et besøg værd. Opførelsen af La Seu blev påbegyndt i 1230, og katedralen stod først færdig 300 år senere. I begyndelsen af 1900-tallet gennemgik katedralen en restaurering, og lederen af projektet var selveste Antonio Gaudi.

I Pueblo Español i Palma kan du opleve hele Spanien på en dag – her har de nemlig kopier af forskellige kendte bygninger, som ligger rundt omkring i Spanien.

Mallorca har mange gode middelhavsstrande, og det er vanskeligt at udvælge nogle favoritter, men her er vores forslag.

I Alcudiabugten i nord, omkring 60 km. fra Palma, ligger der en 10 km. lang sandstrand. Her får du hvidt sand og et klart og lavvandet hav, så stranden er ideel for børnefamilier. Her finder du også gode vandsportsmuligheder, og vandet har en flot turkis farve.

Ikke langt fra Alcudia finder du rolige Playa de Muro. Her er sandet fint og blødt, og vandet er lavt nok til at børnene kan lege. Dog skal du være opmærksom på, at bølgerne kan være lidt højere her.

Hvad hedder den vestligste ø i Balearerne?

Den største ø på De Baleariske Øer er Mallorca, som er et af danskernes mest populære charterrejsemål. Selv om øen er velkendt som turistfavorit, har Mallorca også en anden og mere ukendt side.

Her finder du charmerende gamle byer og naturskønne landskaber, hvor der vokser vindruer og oliven- og citrustrær, og hvor du kan se Middelhavet i det fjerne.

Palmas imponerende gotiske katedral Catedral de Santa María de Palma de Mallorca (også kendt som La Seu) er et besøg værd. Opførelsen af La Seu blev påbegyndt i 1230, og katedralen stod først færdig 300 år senere. I begyndelsen af 1900-tallet gennemgik katedralen en restaurering, og lederen af projektet var selveste Antonio Gaudi.

I Pueblo Español i Palma kan du opleve hele Spanien på en dag – her har de nemlig kopier af forskellige kendte bygninger, som ligger rundt omkring i Spanien.

Mallorca har mange gode middelhavsstrande, og det er vanskeligt at udvælge nogle favoritter, men her er vores forslag.

I Alcudiabugten i nord, omkring 60 km. fra Palma, ligger der en 10 km. lang sandstrand. Her får du hvidt sand og et klart og lavvandet hav, så stranden er ideel for børnefamilier. Her finder du også gode vandsportsmuligheder, og vandet har en flot turkis farve.

Ikke langt fra Alcudia finder du rolige Playa de Muro. Her er sandet fint og blødt, og vandet er lavt nok til at børnene kan lege. Dog skal du være opmærksom på, at bølgerne kan være lidt højere her.