:

Hvad er verdens største labyrint?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er verdens største labyrint?
  2. Hvor finder man en labyrint temapark?
  3. Hvad betyder en labyrint?
  4. Hvad kan en labyrint også kaldes?
  5. Hvornår foregår Pans labyrint?
  6. Hvem skrev labyrinten?
  7. Hvem slap ud af labyrinten på Kreta?
  8. Hvem ledte Theseus ud af labyrinten?
  9. Hvem fandt vej gennem labyrinten i Knossos?
  10. Hvem dræbte Minotaurus?
  11. Hvor gammel er Ofelia i Pans Labyrint?
  12. Hvad handler tavshedens labyrint om?
  13. Hvor stor er Kreta i forhold til Danmark?
  14. Er der et fængsel på Kreta?
  15. Hvad betyder Ariadne?

Hvad er verdens største labyrint?

Samsø Labyrinten er verdens største labyrint og er en naturoplevelse i sig selv. Labyrinten består af over 20 forskellige træer og buske, derudover kan du være heldig at se eller høre nogle af områdets 30 fuglearter. Labyrinten har et samlet areal på 60.000 m2, som svarer til 12 fodboldbaner. Stisystemet er 5,5 km langt, hvorfor labyrinten er godkendt af Guinness World Records.

Du skal holde tungen lige i munden, hvis du ikke vil fare vild i de 186 mange T-Kryds, og ende i en blindgyde. I alt er der otte mål i Labyrinten. Det er en god idé, at få hjælp fra Stifinderen, som er en quiz med en række spørgsmål. Stifinderen skal du have i hånden, og hver gang du passerer et T-kryds, skal du besvare et spørgsmål. Du får tildelt to svarmuligheder, og svarer du rigtigt hver gang, finder du til sidst frem til det valgte mål. Svarer du forkert bare én enkelt gang, risikerer du at fare vild.Stifinderne fås i varierende sværhedsgrad alt efter om du er barn, voksen, en familie eller en blandet gruppe. Desuden kan du vælge mellem 50 forskellige emner.

Hvor finder man en labyrint temapark?

Labyrinten på Samsø er Verdens største. Den blev anlagt i 2000 og dækker et areal på 6 ha. Den samlede stilængde er på 5,4 km. Labyrinten besøges af over 25.000 gæster om året.

Tag familien med og nyd en dag i det fri, mellem snørklede stier og træer til alle sider. Hunde, klapvogne og madpakker er velkomne.

Hvad betyder en labyrint?

Betydningen af at drømme om en labyrint indebærer at opdage symbolikken bag den. Vi vil vise dig alt om det i de følgende afsnit.

Labyrinter er en af de mest symbolske strukturer på jorden. Alle husker den berømte myte om labyrinten på Kreta, som var udgangspunktet for dens popularitet i Vesten. At drømme om labyrinter er meget almindeligt, og fortolkningen er knyttet til forskellige nuancer i hverdagen.

Hvad kan en labyrint også kaldes?

Formålet med min website er at fremme anvendelsen af labyrinter som flisemønstre til byens pladser og anlæg. Så måske er det bedre at undlade at læse dette afsnit med labyrint-filosofi til efter at du har fundet den rette labyrint til dit formål. Tilbage til oversigten.

Indholdsfortegnelse for figurer:

Hvornår foregår Pans labyrint?

Advarsel! - Handling, afslutning og/eller plot afsløres i det følgende.

Filmen foregår i fascistiske Spanien i 1944, hvor den 11-årige Ofelia (Ivana Baquero) blander virkelige begivenheder med en fantasiverden, der skal forestilles som værende ægte.

Hvem skrev labyrinten?

15. januar 2019

I sidste uge stod jeg med Thorvaldsens eksemplar af Labyrinten i hånden. Ikke længe, men nok til at mærke historiens vingesus.

Hvem slap ud af labyrinten på Kreta?

Det er vanskeligt at finde ud af, hvad der er op og ned i Vitor Pelevins “Sjlem Uzjasa – kreatiff o Tesee i Minotavre” fra 2005 (“Skrækhjelmen – Myten om Theseus og Minotauros”, 2006).

Historien er en moderne genfortælling af den oldgræske myte om sagnhelten Theseus’ besejring af uhyret Minotauros, som var halvt tyr halvt menneske, i labyrinten ved Knossos på Kreta. Labyrinten var bygget således, at ingen slap ud derfra, når først de var kommet ind. Kong Minos ofrede hvert år syv unge mænd og syv unge kvinder til Minotauros som hævn for sin søns Androgeos død. Theseus meldte sig selv som offer med det formål at dræbe Minotauros. Han fik hjælp af Kong Minos’ datter Ariadne til at finde vej ud af labyrinten, idet hun gav ham et garnnøgle, han kunne binde fast ved indgangen af labyrinten, så han kunne rulle den ud nede i labyrinten og således følge tråden på vej tilbage efter at have dræbt Minotauros.

Hvem ledte Theseus ud af labyrinten?

Kong Minos kommer til magten på Kreta i en lidt turbulent tid, hvor ingen var helt sikre på hvem den egentlige hersker var. Derfor beder kong Minos havguden, Poseidon, om at få en flot hvid tyr som Kong Minos herefter lover at ofre til Poseidon. Efter Minos får denne tyr af selveste Poseidon, vælger hele Kretas befolkning at slutte sig til Kong Minos, da han tydeligvis har gudernes accept.

Tyren er imidlertid så flot at Kong Minos ikke nænner at ofre den, men i stedet beholder han den. Poseidon bliver rasende over dette og hævner sig ved at lade kong Minos’ dronning blive voldsomt forelsket i tyren. Bygherren, Daidalos, hjælper dronningen ved at konstruere en slags "kunstig ko", som dronningen kan være i, mens hun forener sig med tyren, og resultatet af denne forening bliver den frygtelige Minotauros med menneskekrop og tyrehoved. For at skjule dette monster lader Kong Minos en kæmpe labyrint bygge, hvor Minotauros bliver holdt indespærret.

Hvem fandt vej gennem labyrinten i Knossos?

Theseus eller Theseus (græsk Θησεύς, lat. Theseus) er en græsk mytologisk figur, den centrale figur i den attiske mytologiske cyklus. Den theresiske prinsesse Ephra af Pelopidas-familien fødte Theseus af to fædre – en jordisk (kong Aegeus af Athen) og en guddommelig (havguden Poseidon). Som barn var denne helt kendetegnet ved sit mod og sin styrke. Da Theseus blev voksen, tog han til Athen og besejrede mange monstre og skurke på vejen (herunder røveren Procrustes). Han blev genkendt af sin jordiske far og rejste til Kreta, hvor han med hjælp fra prinsessen Ariadne dræbte det uhyre kaldet Minotaurus, der boede i labyrinten Knossos. På sin vej tilbage efterlod Theseus Ariadne på en af øerne. Da han sejlede mod Attika, glemte han at skifte det sorte sejl på sit skib ud med et hvidt; på grund af dette begik Ægeus selvmord af sorg, og Theseus blev konge af Athen. I denne egenskab organiserede han synoikismen – de forskellige attiske samfund, som under hans styre blev forenet i den athenske polis. Ifølge forskellige forfattere deltog Theseus i jagten på Calydon, Centauromakiet, Argonauternes march og krigen mod amazonerne. En af amazonerne blev hans hustru og fødte ham en søn, Hippolytos. Theseus giftede sig senere endnu en gang – med Phaedra, Ariadnes søster. Hun blev forelsket i sin stedsøn, bagtalte ham og begik selvmord. Theseus forbandede Hippolytos, og han døde.

Da Theseus allerede var 50 år gammel, kidnappede han og hans ven Pirithoi den unge Helena for at gøre hende til sin kone. Vennerne tog derefter til de dødes rige for at hente Persefone til Pirithoi, men der fandt de sig selv lænket til en sten. Nogle få år senere blev Theseus befriet af Herkules. Theseus var ikke i stand til at vende tilbage til magten i Athen og endte på Skyros, hvor kong Lycomedes skubbede ham ud fra en klippe.

I historisk tid blev Theseus en af de mest populære mytologiske figurer i Hellas og et symbol på Athenes statsdannelse. I Athen eksisterede hans kult i hvert fald siden 470-tallet f.Kr. Myter om Theseus var kilden til mange græsk og romersk kunstværker og til en række tragedier (bl.a. Aischylos, Sofokles, Euripides og Seneca). Legenderne om Ariadne og især om Phaedrus og Hippolytos, hvor Theseus var en birolle, blev de mest populære. De blev brugt i den nye tidsalder i dramatik (det mest berømte eksempel er Jean Racines Phaedrus), musik og maleri. I det tyvende århundrede blev Theseus hovedperson i André Gides og Mary Renauds romaner.

Theseus” mor var Ephra, datter af Pytheas, konge og, ifølge en version af myten, grundlægger af byen Trezen i Argolida. Pitheus, en af sønnerne af Pelops og Hippodamia, trak sin slægt tilbage til Tantalus og gennem ham til Zeus selv. Mange andre fremtrædende helte nedstammede fra Pelops: Kong Agamemnon af Mykene, kong Menelaos af Sparta, kong Amphitrion af Tirynth (barnebarn), kong Ajax af Salamis, Thelemonides, Herakles (oldebarn). Ifølge Plutarch lagde Theseus særlig vægt på sit slægtskab med Herkules, hvis tapperhed han beundrede, og hvis bedrifter han ønskede at overgå.

En dag gjorde kong Aegeus af Athen, som tilhørte Erechtheid-familien (hans forfader Erichthonius var søn af Hephaestus og Gaia, dvs. jorden), holdt til ved Tresenes. Ægeus rejste til Pythia for at finde ud af, om han ville få en søn, men fik kun det kryptiske råd “ikke at løsne den nederste kant af vinflasken, før han nåede Attika”. Da Pytheas hørte dette, indså han, at hans gæst ville få et mægtigt afkom til at regere Athen; så han gjorde Ægeus beruset og lagde ham i seng med Ephra (ifølge andre beretninger overtalte Pytheas Ægeus til at tage prinsessen til sig eller “tvang ham til at besidde prinsessen ved hjælp af bedrag”). Samme nat eller natten før delte havguden Poseidon også sin seng med Aetheus. Derefter blev Pitheas” datter gravid, så hendes barn havde to fædre – en jordisk og en guddommelig. Efter natten med dronningen rejste Ægeus straks tilbage til sit hjemland og bad om at opdrage sit barn i Trezen i dyb hemmelighed, da han var bange for intrigerne fra sine nevøer, Pallantides, som bestred hans autoritet. Den athenske konge efterlod sandaler og et sværd under den store sten; Efras søn skulle gå hen til sin far, når han kunne løfte stenen.

Forskere hævder, at Theseus” oprindelse var meget usædvanlig. Gennem sin jordiske far var han en efterkommer af monstre, halvt menneske, halvt zombie; Theseus selv, som søn af en jordisk kvinde og en gud, tilhørte heltenes stamme og kæmpede mod monstre, men hans guddommelige far Poseidon er den mest brutale og chthoniske af de olympiske guder. Ifølge en hypotese var Aegeus oprindeligt en havgud hos de gamle joniere, men blev senere en helt og legendarisk konge af Athen, og i Efraim ser nogle antiksamlere en af Athenas personifikationer: i oldtiden troede man, at Tresen var viet til både gudinden og Poseidon på samme tid. Den græske mytologi kender andre tilfælde af dobbelt faderskab, men det drejer sig altid om tvillingpar (Herkules og Iphikles, Dioscurs Castor og Polydevcus, Apharetides Idas og Linkeus). Derfor er der en hypotese om, at Theseus oprindeligt også skulle have haft en tvillingebror.

På den tid var Athen en lille by, der kun optog akropolisområdet. Der var andre konger i Attika end Ægeus; desuden måtte Athens hersker kæmpe med sine nevøer, pallantiderne, som ikke anerkendte ham som et fuldgyldigt medlem af kongedynastiet. Ægeus selv var på det tidspunkt under indflydelse af den kolkiske troldkvinde Medea, som havde søgt tilflugt hos ham efter at være flygtet fra Korinth og havde født ham en søn, Medes. Medea håbede, at denne dreng ville arve den kongelige magt, og var jaloux på alle andre mulige udfordrere. Da nyheden nåede Athen om en ukendt helt, der dræbte røvere på Isthmus, gættede hun, hvem det var, og overtalte Ægeus til at dræbe manden, da han var en åbenlys kilde til fare.

Theseus besteg den athenske akropolis fra syd på den ottende dag i Kronius-måneden, som senere blev omdøbt til Hekatombeon. Der er en beretning om, hvordan den rejsende blev latterliggjort af de arbejdere, der byggede Apollon Delphinius” tempel: Theseus var klædt i en lang chiton, “hans hår var meget smukt kæmmet”, og han blev spurgt, hvorfor en så ung og smuk pige rejste alene. I stedet for at svare, spændte helten tyrene fast fra en nærliggende vogn og kastede vognen op over templet og demonstrerede derved sin utrolige styrke. Theseus fortalte ikke nogen sit navn eller sin oprindelse. Kongen, som stadig ikke vidste, hvem han var, inviterede ham til en festmiddag. Der tilbød Ægeus den unge mand en skål med forgiftet vin, men i sidste øjeblik genkendte han sit sværd, som den ukendte mand var omgjordet med. Han indså, at det var hans egen søn, der stod foran ham, og smed bægeret væk. Medea flygtede fra byen med sin søn, og Theseus blev officielt anerkendt som kongens søn og arving.

Antikke forfattere er enige om, at Theseus kort efter sin ankomst til Attika kæmpede mod en kæmpe maratontyr, et uhyre fra havet, der trampede markerne ned. Natten før duellen tilbragte helten i huset hos en gammel kvinde ved navn Hekala, som var meget gæstfri og lovede Zeus et offer, hvis Theseus vandt. Hecala døde uden at vente på heltens tilbagevenden, så han oprettede en særlig kult, Zeus of Hecala, som kvinderne i området siden har ofret ofre til. Theseus fangede tyren levende, idet han gik ud mod den alene og ubevæbnet, førte den gennem Athen og ofrede den derefter til Apollon Delfinia.

Kort efter at tyren fra Marathon blev taget til fange, ankom en ambassade fra Kreta til Athen for at opkræve tribut. Ægeus havde engang fået skylden for den kretensiske prins Androgyos” død, og han var nu tvunget til som erstatning regelmæssigt at overdrage et vist antal athenske drenge og piger til den døde mands far, Minos. De blev drevet til Kreta, hvor de blev overgivet til det labyrintiske uhyre Minotaurus – søn af dronning Pasiphae og en tyr, et væsen med en menneskekrop og et tyrenavn. Ifølge Plutarch og Diodorus fra Sicilien krævede Athen syv piger og syv drenge hvert niende år; ifølge den første mytograf fra Vatikanet hvert syvende år; og ifølge Vergil syv drenge hvert år.

Kretenserne sejlede ud for at få en tribut for tredje gang, og nu var kong Theseus blandt de unge mænd, der var dømt til at blive mast. De fleste forfattere fortæller, at han meldte sig frivilligt til at dele sine medborgeres skæbne og forsøge at befri dem fra pesten ved at dræbe Minotaurus; ifølge Ferecidus blev Theseus valgt ved lodtrækning, mens Hellanicus skriver, at prinsen blev valgt af Minos, som selv kom for at indsamle tribut. Theseus troede på et lykkeligt udfald og lovede sin far, inden han tog afsked, at hvis han vendte tilbage som sejrherre, ville navigatøren sætte et hvidt sejl på sit skib i stedet for et sort. Apollon, som prinsen havde ofret til inden afrejsen, beordrede ham til at “tage Afrodite som sin vejleder”. Kærlighedsgudinden spillede senere en vigtig rolle i denne historie.

Undervejs besluttede Minos at se, om Theseus virkelig var Poseidons søn. Han kastede en ring i havet, og Theseus modtog et tegn fra sin guddommelige far i form af et lyn og dykkede i vandet. Her mødtes han af delfiner og nereider, hvoraf den ene, Thetis, gav prinsen den dyrebare krone, som hun havde modtaget fra guderne ved hans bryllup med Peleus. Theseus vendte tilbage til skibet med Minos” ring. Efter ankomsten til Knossos forelskede Minos” datter Ariadne sig i helten. Hun gav Theseus et garnbånd og forklarede ham, hvordan han skulle bruge det til at komme ud af labyrinten efter at have besejret Minotaurus. Ariadne selv fik bolden af Daidalos, og en version af myten antyder, at denne mester hjalp Theseus direkte, uden mellemled. En anden version foreslår, at Ariadne gav prinsen en krone, som lyste i mørket og oplyste hans vej. Theseus steg ned i Labyrinten, fandt Minotaurus i den fjerneste del af den og kæmpede mod ham. Ifølge de ældste versioner af myten var helten bevæbnet med et sværd; ifølge de senere versioner var han bevæbnet med en kølle. Endelig rapporterer nogle forfattere, at Theseus handlede med sine næver. Takket være sit mod og sin styrke og hjælp fra gudinden Athene, som var til stede under kampen, besejrede og dræbte han dyret og kunne derefter flygte fra Labyrinten – ved hjælp af en ledetråd eller en skinnende krone.

Hvem dræbte Minotaurus?

Theseus er søn af kong Ægeus af Athen og dronning Æthra. Han er et athensk modstykke til den doriske superhelt Herakles. Kongen forbliver barnløs, men ønsker sig en arving til sit rige. Han har 50 nevøer, som alle ønsker at efterfølge ham, og som formentlig vil stræbe enhver retmæssig arving til tronen på livet. Han konsulterer derfor (ikke sin huslæge) men oraklet i Delfi. Han får imidlertid et obskurt svar, som han ikke kan forstå (det kan man også risikere at få fra sin huslæge). I sin kvide henvender han sig til kong Pittheus af Troezen, som er kendt for sin visdom. Pittheus drikker ham inidlertid fuld og lægger ham i seng med sin datter, Æthra, som bliver gravid. Da Ægeus tager afsted, efterlader han sit sværd og et par sandaler under en stor klippe. Han instruerer Æthra om, at hans kommede søn (selvfølgelig bliver kongens førstefødte en søn),, når han når frem til mandsår, skal flytte klippen, tage sværdet og sandalerne og komme til Athen. Da Theseus bliver 16 år gammel, tager hans moder ham med hen til klippen, som han flytter med lethed, Oog efter at moderen har afsløret hvem, der er hans fader, tager han afsted til Athen. (Jeg må fortælle, at rygter (myter) antyder, at Theseus' far skulle være selveste Poseidon, men jeg betragter i det følgende disse som ubegrundede, men det kunne selvfølgelig forklare Theseus' umådelige styrke). I stedet for at sejle tværs over den bugten fra Troezen til Athen, vælger han som anbefalet af hans moder og bedstefader den lange vej ned over Korinth. Det er også nævnt, at Theseus tager denne vej, fordi området vrimler med monstre og uhyrer, og den konkurrerende helt, Herakles træller på dette tidspunkt for dronning Omfale (læs evt. min side om Herakles). Seks steder undervejs, hvor der er en nedgang til underverden, møder han et farligt monster, som han nedlægger.

På vejen møder Theseus selvfølgelig skurke og slyngler i hobetal, og som den helt han er rydder ham dem af vejen, når han nu er på de kanter. Den første, han møder, er kæmpen Periphetes,som lever ved Epidaurus, og som overfalder de vejfarende og dræber dem med en stor bronzekølle. Det lykkes Theseus at narre køllen fra Periphetes, og han slår ham ned med hans eget våben. Derefter hugger Theseus hovedet af køllemanden og tager køllen med på sin videre færd.

Hvor gammel er Ofelia i Pans Labyrint?

Guillermo del Toros smukkeste og mest velformede film er Pans labyrint (2006), der låner fra brødrene Grimms grumme, nordeuropæiske folkeeventyr, deres mere absurde, sydeuropæiske fætre og kusiner og skaber samtidig sin helt egen mytologi.

Historien foregår i 1944 i et Spanien, hvor Francos fascister har vundet borgerkrigen, men enkelte partisaner stadig holder stand i bjergene langt ude på landet. Den bogglade pige Ofelia (Ivana Baquero) og hendes skrøbelige, højgravide mor, Carmen (Ariadna Gil), flytter ind i en gammel, afsidesliggende mølle sammen med morens nye mand, den brutale kaptajn Vidal (Sergi López), der sammen med en deling soldater har fået til opgave at opspore og uskadeliggøre de lokale partisaner.

Ofelia nægter til sin mors store fortrydelse at kalde kaptajnen for far – man forstår efterhånden, at der er tale om et fornuftsægteskab, som skyldes Ofelias fars død i krigen – og i det hele taget er pigen en egensindig størrelse, der hellere læser om feer og fauner og leder efter dem i skoven end klæder sig pænt på og nejer og nikker dydigt.

Hvad handler tavshedens labyrint om?

Frankfurt, 1958. Den tyske økonomi blomstrer og en krigstræt nation vil helst glemme, hvad der skete under Anden verdenskrig og i stedet fokusere på fremtiden. Da en journalist tilfældigvis opdager, at en tidligere fangevogter i Auschwitzlejeren nu arbejder på den lokale skole, er der ingen offentlige instanser, der vil beskæftige sig med problemstillingen, undtagen den unge advokat Johann Radmann. Med en urokkelig vilje lykkes det Johann at grave dokumenter frem med afgørende beviser mod flere tusind SS-officerer, der tjente i den grufulde udryddelseslejr og som nu er offentligt ansatte. En vigtig del af Tysklands historie og chancen for at få sandheden ført til protokols er ved at forsvinde i en labyrint af tavshed og alle synes at have været involveret - selv på højeste regeringsniveau.

’Tavshedens labyrint’ skildrer tyskernes opgør med en national skyldfølelse, der handlede ligeså meget om uvidenhed hos en stor del af befolkningen som modvilje hos enkelte magthavere for at få sandheden frem. Filmen rejser stadig relevante spørgsmål om krigsforbrydelser, kollektiv hukommelse og om hvordan et lands historie ender med at blive skrevet.

Hvor stor er Kreta i forhold til Danmark?

Er du i tvivl om, hvor du skal bo på Kreta, så læs med her. Den populære græske ø er forholdsvis stor og har en lang række feriebyer, der primært ligger på nordkysten. Dem kan du blive klogere på herunder, hvor vi også kommer med forslag til de bedste hoteller.

Vi begynder i vest på den lange ø og bevæger os herfra mod øst. Der er selvfølgelig andre større og mindre feriebyer end de nævnte, men det er her langt de fleste turister booker hotel. Vil du hellere bo lidt afsides væk fra de gængse turistruter, så er der alle muligheder for at finde dit eget lille paradis og/eller at vælge et sted på den mere uberørte sydkyst.

Er der et fængsel på Kreta?

Umiddelbart efter blev hun efterlyst af kolleger, som sammen med kvindens familie og venner også udsatte en dusør på 50.000 euro for oplysninger, der kunne kaste lys over hendes forsvinden.

Flere steder på den populære ferieø blev der som led i eftersøgningen opsat plakater med fotografier af kvinden.

Liget af hende blev fundet inde i en forladt bunker, der ligger i et uvejsomt terræn cirka ti kilometer fra det sted, hvor hun sidst var blevet set.

Hvad betyder Ariadne?

Ariadne er i den græske mytologi datter af kong Minos af Kreta. Hun forelskede sig i helten Theseus og hjalp ham efter drabet på Minotauros med at finde vej ud af labyrinten i Knossos ved hjælp af et garnnøgle (heraf udtrykket ariadnetråd). Ariadne flygtede med Theseus, men blev efterladt på Naxos (myterne giver forskellige grunde). Her blev hun fundet af Dionysos, som giftede sig med hende. Stjernebilledet Nordlige Krone er hendes brudekrans.

Theseus, der sejler væk fra Ariadne, og Dionysos, der finder hende, er hyppigt forekommende motiver på romerske vægmalerier og sarkofager.