:

Hvad er Cisternerne i København?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er Cisternerne i København?
  2. Hvornår åbnede Cisternerne?
  3. Hvor koldt er der i Cisternerne?
  4. Hvad blev Cisternerne på Frederiksberg brugt til?
  5. Hvad er Cisternerne i Søndermarken?
  6. Hvor høj er en cisterne?
  7. Hvad betyder ordet cisterne?
  8. Hvordan renser man en cisterne?
  9. Hvordan afkalkes cisterne?
  10. Hvem ejer Frederiksberg Slot?
  11. Hvem ejer Frederiksberg Have?
  12. Hvad koster en ny cisterne?
  13. Hvordan afkalker man en cisterne?
  14. Kan man afkalke en cisterne?
  15. Kan man hælde eddike i cisternen?

Hvad er Cisternerne i København?

Cisternerne, det tidligere vandreservoir under Søndermarken over for Frederiksberg Slot, er i dag et enestÃ¥ende udstillingssted i København.

Dybt under Søndermarkens grønne græs på Frederiksberg gemmer sig enorme underjordiske rum, hvor dagslyset aldrig når ned. Her indhyller mørket, kulden og fugten dig i en verden, der minder om både glemte katedraler og dystre katakomber.

Hvornår åbnede Cisternerne?

I Søndermarken udgravede Københavns Vandforsyning 1856‑59 et åbent vandreservoir, der skulle forsyne Københavns voksende befolkning med rent drikkevand. København havde i 1853 været ramt af en koleraepidemi, der især spredtes gennem forurenede brønde. I det nye vandsystem blev vand fra bl.a. Damhussøen samlet i Sankt Jørgens Sø, hvorfra det blev filtreret. Herfra blev vandet ledt til pumpehuset (indviet 1859) i Studiestræde, der med dampkraft sørgede for et højt nok tryk, til at vandet kunne pumpes op i de høje byhuse. Overskydende vand blev pumpet til Cisternerne, der lå foran Frederiksberg Slot på Københavns højeste punkt og kunne fungere som vandtårn, når pumperne var slukket. I 1891 blev reservoiret dækket af pga. risikoen for forurening, og på pladsen blev anlagt græsplæne og springvand. Cisternerne fungerede som drikkevandsreservoir frem til 1933 og blev endeligt tømt for vand i 1981.

Hvor koldt er der i Cisternerne?

Vandreservoir, drypstenshule og kunsthal Kom med under jorden og få en magisk og sanselig totaloplevelse med kunst­ i verdensklasse. NÃ¥r det kolde og fugtige klima i Cisternerne indhyller dig, ser du ikke bare pÃ¥ kunsten – du er fuldkommen omsluttet af den. Det gamle vandreservoir er sparsomt oplyst, og atmosfæren vækker fascination og fortryllelse hos bÃ¥de børn og voksne. 

International samtidskunst Hvert år inviterer Cisternerne en internationalt anerkendt kunstner til at skabe en udstilling særligt til Cisternernes underjordiske rum – en udstilling der vækker alle sanser og spiller sammen med Cisternernes helt særlige arkitektur, klima, stemning og historie.

Hvad blev Cisternerne på Frederiksberg brugt til?

Slottet, der knejser på Frederiksberg Bakke, er opført i begyndelsen af 1700-tallet af Frederik 4. Det rummer en række fornemme rum og slotskirken i barokstil. I kælderen kan du se det store bad og spejlet over badekarret, som livlægen Struensee fik indrettet til Christian 7. Slottet hører i dag under Forsvarsministerie og huser Hærens Officersskole.

Hvad er Cisternerne i Søndermarken?

Cisternerne er et gammelt højdereservoir anlagt af Københavns Vandforsyning. Udgravningen startede i 1856, og da anlægget stod færdigt tre år senere, var det med til at løse datidens store vandforsyningsproblemer.

I anden halvdel af 1800 tallet var hovedstaden i heftig udvikling, og der var brug for vand i betydelige mængder. Vandet skulle opbevares på en sådan måde, at det under tryk kunne sendes op i de nye høje københavnske byhuse. Vandet blev pumpet op til cisternerne via Pumpehuset i Studiestræde, der hentede vand fra bl.a. Damhussøen og Sankt Jørgens Sø.

I 1853 havde en koleraepidemi kostet mere end 4.700 københavnere livet. Smittekilden var i høj grad det stærkt forurenede vand fra byens mange brønde. Cisternernes fik derfor afgørende betydning for forbedringen af det københavnske drikkevand, og byen er ikke siden blevet ramt af tilsvarende epidemier.

Hvor høj er en cisterne?

Der er mange fordele ved at vælge en cisterne fremfor et gulvmonteret toilet. 

  • Cisternen er skjult, hvilket giver et lettere udtryk på badeværelset
  • Med en indbygningscisterne kan man skifte toiletskålen ud igen og igen, da den ikke efterlader huller i gulvet
  • Betjeningsplader eller trykknapperne kan skiftes hvis der fx. ønsker en anden farve
  • Ingen synlige vandinstallationer eller afløbsrør da disse er skjult bag installationsvæggen
  • Stort udvalg af betjeningsplader og trykknapper
  • Indbygningscisternen kan ved tilkøb af hjørnebeslag monteres i et hjørne - hjørnecisterne løsning

Hvad betyder ordet cisterne?

Ordet er fra latin cisterna, en afledning af cista 'beholder, skrin', som er lånt fra græsk kiste 'skrin, kiste'.

Cisterner har været brugt til lokal vandforsyning siden oldtiden på linje med kilder og brønde. En voksende befolkning og større byer betød efterhånden, at der måtte tilføres vand udefra gennem akvædukter.

Hvordan renser man en cisterne?

The webpage at https://false/collections/afkalkning-af-toilet-rensning-af-toilettets-cisterne?redirected=true might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.

ERR_TUNNEL_CONNECTION_FAILED

Hvordan afkalkes cisterne?

Når et toilet løber, er det vigtigt med det samme at identificere, hvorfor toilettet løber, og hvor problemet opstår. Som ofte er der to steder, der er skyld i, hvorfor toilettets vand løber. Det er enten ved cisternen, eller der hvor vandet løber ind og ud. 

Dog kan det forekomme, hvis du slukker for vandet, at det kan afhjælpe på et løbende toilet. Hvis ikke det hjælper, så ty til en af de andre mulige syndere.

Hvem ejer Frederiksberg Slot?

Slottet, der knejser på Frederiksberg Bakke, er opført i begyndelsen af 1700-tallet af Frederik 4. Det rummer en række fornemme rum og slotskirken i barokstil. I kælderen kan du se det store bad og spejlet over badekarret, som livlægen Struensee fik indrettet til Christian 7. Slottet hører i dag under Forsvarsministerie og huser Hærens Officersskole.

Hvem ejer Frederiksberg Have?

Som kronprins havde Frederik 4. i 1692–93 været på dannelsesrejse til Italien, og med inspiration fra de italienske barokvillaer tegnede han selv de første skitser til slottet. I 1699 påbegyndtes byggeriet få måneder før hans far, Christian 5., døde, og Frederik selv blev konge.

Allerede i 1708–09 blev slottet udvidet af arkitekt Johan Conrad Ernst. Der blev tilføjet en ekstra etage, der bl.a. rummede en stor dansesal, samt to tværfløje med hhv. værelser og en slotskirke. Slotskirken har siden 1931 fungeret som sognekirke for Frederiksberg Slotssogn.

Under Christian 6. opførte Lauritz de Thurah i 1732–38 en kurvet bygning omkring slotsgården i forlængelse af sidefløjene. Kongen benyttede slottet som sommerbolig i årene 1731–40, mens han byggede det første Christiansborg Slot.

Hvad koster en ny cisterne?

Der findes ikke en fast pris for montering af toilet. Det kommer nemlig helt og holdent an på...

  • Hvilken slags toilet du skal have monteret
  • Om du skal have afmonteret dit nuværende toilet
  • Hvordan din rørføring er lavet
  • Om dit gulv er plant

Som udgangspunkt starter priserne på omkring 1.000 kroner for montering at et helt almindeligt standard toilet. Hertil kommer naturligvis prisen for selve toilettet og de eventuelle ekstra dele, der skal bruges ved monteringen.

Du må selv montere toilettet, hvis den nuværende installation er lovlig og der er lukkehane (ballofix eller stopventil) indenfor boligen. Den sidder som regel lige bag toilettet, i forbindelse med vandrørene. Det er den, der sørger for, at du kan lukke for vandtilførslen til toilettet.

Desuden skal det nye toilet have samme tilslutningsmåde, som det gamle toilet, for at du selv må have lov til at stå for monteringen.

Hvis ikke du har en stopventil eller en ballofix, må du ikke selv hverken afmontere eller montere dit toilet. Så skal du lade en professionel VVS montør klare arbejdet for dig. Han vil også kunne montere en stopventil for dig.

Hvordan afkalker man en cisterne?

Det er stort set ikke til at undgå. Kalk. Det kan sætte sig i toilettet, på bruseren, i kaffemaskinen og andre steder i hjemmet. I Danmark er der endda nogle områder, der har mere kalk end andre. Er du en af dem, kan du derfor have større problemer med de mælkehvide aflejringer.

Vores vand fra undergrunden indeholder en naturlig mængde kalk. Den kemiske betegnelse er CaCO3, som betyder calciumcarbonat. Du kan blandt andet genkende det ved de hvide og hvidgullige aflejringer, der ligger løst i din elkedel eller sætter sig fast på fliserne. Det er ikke sundhedsskadeligt. Men kalk er både et kosmetisk problem og kan forkorte levetiden på dine maskiner, der bruger vand.

Det kan for eksempel være din vaske- og opvaskemaskine. Når kalken sætter sig fast, bruger maskinerne nemlig mere energi og skal arbejde hårdere. Samtidig skal du for eksempel bruge mere sæbe for at få dit tøj rent. Meget kalk i vandet er altså slidsomt.

Kan man afkalke en cisterne?

Selvom kalk ikke er skadeligt for sundheden, kan det kan skabe en del problemer i husholdningen, og altså også for toilettes cisterne.

Kalk sætter sig som aflejringer, og problemet kendes bedst ved, at der begynder at sætte sig sorte eller gule striber i toiletkummen. Kalken i cisternen er ikke umiddelbart synlig. Men desværre kan det bl.a. resultere i, at kalk sætter sig på cisternes bevægelige dele, så toilettet løber, eller ikke vil trække ud.

Et løbende toilet kan på kort tid øge vandforbruget med adskillige kubikmeter, og dermed sende vandregning i vejret. I de fleste tilfælde vil du dog selv kunne afkalke cisternen, og dermed afhjælpe problemet for en tid.

Som udgangspunkt findes der 2 typer cisterner – de fritstående og synlige, og de indbyggede og skjulte cisterner. Begge typer kan afkalkes, men det kan være lidt mere vanskeligt at få adgang til de indbyggede modeller.

Hvis du har mistanke om, at der er kalk i cisternen, så kan du roligt forsøge med en afkalkning. Afkalkningen skader aldrig, og kan løse mange problemer.

Kan man hælde eddike i cisternen?

I mit område af landet er det ledningsførte vand ret hårdt og det danner derfor let kalkbelægninger. Belægningerne er brun-grå med noget sort iblandet belægningerne.Min vedligeholdelse af WC cisternens indre indskrænker sig til at forsøge at fjerne kalken når ventil og flyder ikke længere kan bevæge sig. Så er det altså også ret voldsomt.Flydende afkalkningsmidler bider tilsyneladende slet ikke på kalken. Eddikesyre virker, men kun meget langsomt - og her taler vi om dage til uger!Forsøg med saltsyre (grøn plastflaske i supermarkedet) er betydeligt mere virksomt. Men jeg er betænkelig for her er der virkelig tale om tydelig kemisk reaktion. Min omgang med syren er forsigtig - det er måske overkill?Med tålmodighed er det ene af toiletterne (ventil og svømmer) nu igen anvendeligt, men både dette og det andet toilet har i WC skålen brug for mere effektivt virkende midler.Jeg kan naturligvis fortsætte med saltsyren, men jeg er betænkelig ved eventuelle følgeskader på både afløbene om mig selv - det lugter ikke ret godt og svider stærkt i næsen trods forsigtigheden.Og de sorte aflejringer angribes slet ikke af saltsyren.Jeg håber der i ingeniørkredse findes kyndige folk i disse sager, som kan give råd om den fortsatte rengøring. Helst med metoder, som ikke bringer husets øvrige installationer - og mig selv - i fare.Udvejen med at udskifte de gamle IFÖ enheder til nye er selvfølgelig nærliggende - men jeg opgiver ikke gerne den udfordring jeg synes problemet er.

HP