:

Hvor må man tænde bål i aften?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor må man tænde bål i aften?
  2. Hvor er der Sankt Hans bål 2023?
  3. Hvor må man tænde bål Sankt Hans?
  4. Hvad tid brænder man Sankt Hans bål?
  5. Hvad er bøden for at lave bål?
  6. Hvornår må man tænde bål i haven?
  7. Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?
  8. Er der Sankt Hans bål i København?
  9. Er det lovligt at have bål i haven?
  10. Hvorfor er der heks på bålet?
  11. Er der regler for bål i haven?
  12. Hvad er reglerne for bål i haven?
  13. Hvad er straffen for at lave bål?
  14. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
  15. Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

Hvor må man tænde bål i aften?

Friluftslivet hænger uløseligt sammen med et glødende bål. Eller lugten af bål, vil nogle nok mene. Og det er der mange gode grunde til, for et bål opfylder nogle helt basale behov, når man er ude i det fri. Man kan lave mad - og kaffe - på det, det giver varme og lys og bliver altid et naturligt samlingspunkt. Børn kan stå i timevis og stikke en pind i et bål, og voksne kan bare sidde og falde i staver over flammernes dansen, mens ansigtet blusser.

Der er forskel pÃ¥ reglerne pÃ¥ offentligt og privat ejede arealer. Der er dog flere gode muligheder for at lave mad i naturen. 

Hvor er der Sankt Hans bål 2023?

Igen i år står Sailing Aarhus i samarbejde med Fællesrådet for Aarhus Ø bag årets sankthansfest på Aarhus Ø – i år med god hjælp fra Træskibshavnen. Festen finder sted langs havnefronten fra det grønne område ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn, forbi Aarhus Internationale Sejlsportscenter og til Jette Tikjøbs Plads. Bålet på vandet kan opleves langs hele havnefronten.

2022 bød på et overvældende fremmøde med 8.000-10.000 mennesker i det, der vel var byens største sankthansfest. Den 23. juni i år gentager vi succesen med livemusik, mad og drikke i boderne, bål på vandet, fælles midsommersang og tale af årets taler Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard.

Hvor må man tænde bål Sankt Hans?

Hvis du vil være godt forberedt til at fyre heksen af, kan du her læse en række gode råd til, hvordan du kan lave et sikkert bål:

Hvad tid brænder man Sankt Hans bål?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvad er bøden for at lave bål?

Årets Sankt Hans-bål er allerede aflyst. Sankt Hans aften falder indenfor de kommende to uger, hvor der foreløbig er udstedt afbrændingsforbud. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

NYHED | 10. JUN 2023 • 09:47

Hvornår må man tænde bål i haven?

Du må som udgangspunkt IKKE tænde bål i skovbunden. Dette gælder for alle offentligt skove i Danmark. Du må gerne tænde bål i din egen skov, eller i en privat skov, hvis du har fået tilladelse af ejeren.

Du må GERNE tænde bål på de etablerede bålsteder i offentlige skove. Det kan være på shelterplader og primitive lejre. Det gælder for alle Naturstyrelsens indrettede bålsteder. De offentlige skove vil typisk have tydeligt markerede bålpladser.

I skove med fri teltning, må du gerne benytte dig af gasbrænder, kogeapparater og stormkøkken. Du skal dog sikre dig, at de ikke udgør unødigt brandfare, og at det er et lukket system. Det bedste eksempel er det velkendte Trangia grej, som gerne må bruges i offentlig skov.

Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?

none id="readability-page-1" class="page">

Igen i år står Sailing Aarhus i samarbejde med Fællesrådet for Aarhus Ø bag årets sankthansfest på Aarhus Ø – i år med god hjælp fra Træskibshavnen. Festen finder sted langs havnefronten fra det grønne område ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn, forbi Aarhus Internationale Sejlsportscenter og til Jette Tikjøbs Plads. Bålet på vandet kan opleves langs hele havnefronten.

Er der Sankt Hans bål i København?

none id="readability-page-1" class="page">

Igen i år står Sailing Aarhus i samarbejde med Fællesrådet for Aarhus Ø bag årets sankthansfest på Aarhus Ø – i år med god hjælp fra Træskibshavnen. Festen finder sted langs havnefronten fra det grønne område ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn, forbi Aarhus Internationale Sejlsportscenter og til Jette Tikjøbs Plads. Bålet på vandet kan opleves langs hele havnefronten.

Er det lovligt at have bål i haven?

Camilla Matzen Schmidt • mar. 18, 2021

Knitrende flammer og snobrød over bål kan skabe rammerne for mange hyggelige stunder. Du skal dog være opmærksom på, at der er en række regler, du skal overholde, hvis du planlægger en bålaften i haven. Vi gør dig klogere her.

Hvorfor er der heks på bålet?

Den "Sankt Hans", som sankthansaften er opkaldt efter, er Johannes Døberen. Ifølge Lukas-evangeliet i den kristne bibel var Johannes Døberen søn af præsten Zakarias og Elisabeth, der var i familie med Maria, Jesu mor. Johannes Døberen er særligt kendt, fordi han døbte Jesus i floden Jordan.

Den 24. juni er dagen, hvor man fejrer Johannes Døberens fødselsdag. Men i Danmark har vi tradition for at fejre vores helligdage aftenen før, hvilket er grunden til, at Sankthans traditionen tro bliver afholdt den 23. juni.

Johannes Døberens fødselsdag var en helligdag indtil 1770, hvor den sammen med andre små helligdage blev afskaffet under Helligdagsreformen.

Er der regler for bål i haven?

  • Du skal huske at placere dit bålfad mindst 10 meter fra bygninger. Har du huse med stråtag i nærheden, så skal bålfadet placeres mindst 15 meter fra disse huse.
  • Har du nåletræsbevoksning i haven eller i nærheden af der, hvor du vil placere dit bålfad? Så skal du sørge for at være mindst 15 meter fra denne bevoksning. Samme regler gælder ved marker og lignende arealer.
  • 15 meter er den samme distance som bålfadet skal være væk fra letantændelige og brandfarlige stoffer.
  • Hvad er reglerne for bål i haven?

    Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. er blevet revideret og det betyder at hidtidige faste krav om bålstørrelser og afstandskrav til bygninger er blevet lempet og udskiftet med generelle bestemmelser (§ 3-4), hvor der nu i stedet fastsættes krav om forsigtighed og ansvarlig i forbindelse med bål. Således lyder lovteksten nu at bål må etableres i “forsvarlig afstand fra brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.” Det er ikke defineret i meter, hvad “forsvarlig afstand” er.

    De nye krav har således mere generel karakter:Af § 3 fremgår i hovedtræk, at der skal udvises forsigtighed ved afbrænding af bål og det skal ske på en sådan måde at brandfaren forebygges eller formindskes. (sørg altid for et sikkert bålsted, hvor ilden ikke kan løbe).Der skal desuden sikres forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder af ilden i tilfælde af brand. (f.eks. vand til rådighed, branddaskere, mobiltelefon, så der kan tilkaldes hjælp m.m.)Noget nyt er, at det ikke er tilladt at tænde bål, hvis det blæser med hård vind (10,8-13,8 m/s) eller derover.

    Hvad er straffen for at lave bål?

    Har du planer om at anlægge en bålplads i haven, bør du undersøge hos kommunen, om det er tilladt at have bål i haven. De fleste kommuner tillader ikke bål i parcelhushaver. Er det tilladt i din kommune at have en bålplads i haven, er der en række regler, du bør sætte dig ind i, før du går i gang. Der en nemlig begrænsninger for, hvor du må tænde bål, og hvor stort bålet må være.

    Ifølge Afbrændingsbekendtgørelsen må afbrænding ikke være til ”væsentlig ulempe for omgivelserne, herunder vej- og lufttrafikken”. Bor du i tæt bebyggelse, kan det derfor være en god idé at snakke med dine naboer, inden du tænder op. Det kan nemlig være til stor gene, når røgen driver over naboens grund.

    Når du laver bål i haven, skal du af samme grund sørge for at anvende tørt træ, da det ryger mindre end fugtigt træ og haveaffald. Beredskabsstyrelsen har lavet en vejledning til, hvor store afstande der bør være mellem åben ild og bygninger mv. De er beskrevet nedenfor.

    Man kan også lave et lille bål i haven om vinteren, hvis altså det er tilladt. Tag bl.a. højde for størrelse, sikkerhedsafstand og vindforhold. Foto: iStock

    Har du blot planer om at lave et lille bål med en diameter på højst 120 cm, eller tænde et bål i bålfad, er  vejledningen fra Beredskabsstyrelsen rigtig god at følge:

    • Bålet bør placeres mindst 10 meter fra bygninger. Hvis der er stråtækte huse, bør bålet placeres mindst 15 meter fra det stråtækte tag.
    • Bålet bør placeres mindst 15 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation som fx marker.
    • Bålet bør placeres mindst 15 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer.
    • Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind, dvs. vindhastigheder mellem 5,5-10,7 m/s, skal afstandene fordobles i den retning, vinden blæser (dvs. ved vestenvind skal afstandene fordobles mod øst, da det er den retning, gnister fra bålet vil flyve).
    • Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave bål. Har du tændt et bål, skal det slukkes.
    • Er bålet i dit bålfad mindre end 80 cm i diameter, må du gerne placere det tættere på bygninger end de 10 meter forudsat, at bygningen ikke har stråtag.

    Har du planer om et stort sankthansbål, eller et bål med en diameter på mere end 120 cm, er vejledningen om anbefalingen fra Beredskabsstyrelsen følgende: 

    • Bålet skal placeres mindst 30 meter fra bygninger. Hvis det er stråtækte huse, skal afstanden være mindst 200 meter.
    • Bålet skal placeres mindst 200 meter fra nåletræsbevoksning, lyngklædte arealer og letantændelig vegetation.
    • Bålet skal placeres mindst 60 meter fra marker.
    • Bålet skal placeres mindst 200 meter fra letantændelige, brandfarlige eller brandnærende stoffer.
    • Ved vindhastigheder på jævn til frisk vind, dvs. vindhastigheder mellem 5,5-10,7 m/s, skal afstandene fordobles i vindens retning.
    • Ved vindhastigheder på over 10,7 m/s er det ikke tilladt at lave bål. Har du tændt et bål, skal det slukkes.

    Hvis du fx laver bål i en lille grill, må den gerne placeres mindre end 5 meter fra bygninger, så længe der er mindst én åben langside. Arkivfoto.

    Er Sankt Hans 2023 aflyst?

    I disse kommuner er det ulovligt fra 23. juni klokken 9 til den 24. juni klokken 08.59 at tænde bål udendørs.

    Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

    Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

    Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

    Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

    Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.