:

Hvor holdes der Sankt Hans bål 2023?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor holdes der Sankt Hans bål 2023?
  2. Hvor må man tænde bål Sankt Hans?
  3. Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?
  4. Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?
  5. Hvornår tænder Sankt Hans bål?
  6. Er Sankt Hans altid d 23. juni?
  7. Hvad er bøden for at lave bål?
  8. Er det lovligt at have bål i haven?
  9. Er der Sankt Hans bål i København?
  10. Er der bål i Frederiksberg Have?
  11. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
  12. Hvad tid brænder man Sankt Hans?
  13. Hvorfor tænder man bål til Sankt Hans?
  14. Hvad er forskellen på midsommer og Sankt Hans?
  15. Er det lovligt at lave bål i haven?

Hvor holdes der Sankt Hans bål 2023?

Der er bål fra kl. 21.00, men kom tidligere fordi der er program lige fra kl. 14.00. Se program her: Kl. 14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen Kl. 18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers Kl. 21 // Bålet tændes – Lighthouse Gospel kor synger midsommervisen Kl. 21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

HVOR: Nordre Toldbod 24, 1259 Kbh

Hvor må man tænde bål Sankt Hans?

Danske Beredskaber følger stadig situationen nøje, og derfor vil de heller ikke udelukke, at beslutningen kan blive ændret inden fredag.

- Beslutningen kan i sagens natur nå at ændre sig, hvis det vælter ned med regn. Men omvendt kan det også ændre sig i andre områder, hvis det bliver knastørt, siger Bjarne Nigaard.

Lokale Beredskaber har ellers givet udtryk for, at de ville vente lidt med at træffe den endelige beslutning om et forbud. Men ifølge Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber, skylder man danskerne at melde noget klart ud nu.

Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.

Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?

Nedenfor finder du datoerne for Sankt Hans 2024 og Sankt Hans 2025. Du kan også finde, hvilken dag denne helligdag falder og hvor mange dage det stadig varer.

Bemærkning: Se også Sankt Hans Aften 2024. (Sankt Hans festen - 23. juni 2024)

Hvornår tænder Sankt Hans bål?

Sankt Hans er en højtid der har sit navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel skete præcis 6 måneder før Jesu fødsel, og er dermed kalendersat til 24. Juni  24. Juni er kaldet Sankt Hans Dag.

Der er ikke mange danskere der kender til Sankt Hans Dag, da det er en nordisk tradition og afholde højtiderne aftenen forinden den reelle dag. Så Sankt Hans Aften afholdes aftenen før Sankt Hans Dag, ligesom Juleaften afholds dagen før Juledag.

Sankt Hans fejres oftest i de Nordeuropæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dog er det mest i de Nordiske og baltiske lande den fejres bedst, da den lyse sommernat giver de optimale betingelser for selve fejringen.

Sankt Hans er ligesom julen en hedensk tradition, som er blevet indarbejdet i kristendommen. Sankt Hans er en forkorttelse af Jesus’ fatter Johannes døbberen, som blevt født et halvt solår, før Jesu. Johannes døberen var ham som døbte Jesus, heraf navnet Døberen.

Er Sankt Hans altid d 23. juni?

While all of the Scandinavian and Baltic countries celebrate the summer solstice, the way and day in which each recognize this event varies.

In Denmark, the solstice is tied to the feast of Saint John the Baptist, known in Denmark as Sankt Hans (“Hans” being the diminutive for Johannes, or John), who was supposedly born on June 24th. Because Danes like celebrating the eves of things (a sneaky way to make holidays longer, I suspect! Tip of the hat to you, Denmark), that means June 23rd is marked as Sankt Hans Aften.

Hvad er bøden for at lave bål?

Grindsted: En 18-årig mand med adresse i Brørup blev mandag aften beriget med en bøde efter at have tændt et lidt alternativt bål i en have på Sydtoften i Grindsted.

Klokken 21.45 blev politiet kaldt ud til området, fordi bålet generede nogle af de øvrige beboere. Det viste sig, at der var en god grund til, at bålet var generende, for det var ikke bare almindeligt brænde, der var kastet i flammerne. Der var blandt andet brugt et skilt fra en ejendomsmægler, nogle reklamer og noget plastikaffald til at få ild i bålet.

Er det lovligt at have bål i haven?

MGP-stjerner indtager Bakken

På Bakken er der lagt op til en festlig aften for alle størrelser og alle aldre. For de mindste vil der være underholdning i børnehøjde med optræden fra Stjernespirerne fra dette års MGP-stjerner, inden Pjerrot vil tænde sankthansbålet.

Er der Sankt Hans bål i København?

MGP-stjerner indtager Bakken

På Bakken er der lagt op til en festlig aften for alle størrelser og alle aldre. For de mindste vil der være underholdning i børnehøjde med optræden fra Stjernespirerne fra dette års MGP-stjerner, inden Pjerrot vil tænde sankthansbålet.

Er der bål i Frederiksberg Have?

Disse to romantiske parker blev anlagt i begyndelsen af 1700-tallet i tilknytning til det nyopførte Frederiksberg Slot, og siden 1852 har offentligheden haft fuld adgang til dem. Frederiksberg Have har karakter af en lystskov med en stor fiskehejrekoloni på Andebakkeøen og flagermus og insekter i de gamle træer. På grund af de store terrænforhold ligner Søndermarken mere en rigtig skov med åbne arealer. Netop i disse år er man ved at genskabe Søndermarkens tidligere vådområder, som var en del af den engelske, romantiske landskabshave. Frederiksberg Have er åben fra kl. 7 til solnedgang, mens Søndermarken er åben døgnet rundt.

De to parkanlæg udgjorde oprindelig ét stort haveanlæg, men da man anlagde landevejen mellem København og Roskilde op over Valby Bakke, blev de delt, og den sydlige del kom til at hedde Søndermarken. Øverst på bakken troner slottet og Zoologisk Have, hvorefter terrænet falder nedad, og for Frederiksberg Haves vedkommende flader ud. I slotshaven findes et stort, snoet kanalsystem med kunstige øer, foruden vidtstrakte græsplæner.

Søndermarkens terræn er endnu mere kuperet, med ægte skovbevoksning, enge og slugter. I det nordøstlige hjørne (ved Roskildevej/Pile Allé) er terrænet særlig kuperet og på grund af en norsk bjælkehytte og beplantninger med gran og fyr kan man under en vandretur føle sig hensat til lidt vild bjergnatur. Neden for bjælkehytten er et vådområde for nylig blevet genskabt som en del af en større naturplan for Søndermarken.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

Alvorligt syg forsker reddet op fra tusind meter dybt hulesystem efter ni dage

Et internationalt hold af redningsarbejdere har mandag aften formået at hjælpe en syg huleforsker op fra et hulesystem nær Taurusbjergene i det sydlige Tyrkiet.

Forskeren, en 40-årig amerikansk mand strandede for ni dage siden i snoede gange mere end 1000 meter under jorden. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

For første gang i knap 100 år står Høyre til at blive størst i Norge: Statsminister Støre erkender nederlag i kommunalvalg

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, erkender, at dagens kommunalvalg i Norge ikke ser ud til at have været en succes for hans parti, Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet ligger til at få rundtregnet 22 procent tilslutning, som tallene er nu, skriver det norske medie VG.

Politiforbundet efterlyser, at regeringens lovforslag om at forbyde afbrænding af religiøse skrifter, bliver mere konkret på flere felter, hvis den enkelte betjent skal kunne agere efter det.

Det skriver Politiken på baggrund af et høringssvar fra Politiforbundet, der er de danske betjentes fagforening, ifølge Ritzau.

Trekantområdets beredskab har slået industribranden, der brød ud på Stålvej i Kolding her til aften, ned.

Branden "er fuldstændig under kontrol", skriver beredskabet på X, der tidligere hed Twitter.

Regeringen præsenterer ny bandepakke tirsdag: Skal først og fremmest forhindre, at børn og unge rekrutteres, siger Hummelgaard

Tirsdag præsenterer regeringen sit udspil til en ny bandepakke, som kommer i kølvandet på en verserende konflikt i København mellem rockergruppen Hells Angels og den ulovlige bande Loyal to Familia (LTF).

- Den har først og fremmest det sigte, at vi gerne vil forebygge, at flere børn og unge bliver rekrutteret ind i enten rockergrupperinger eller bandegrupperinger, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) til DR.

Unicef: Mindst 100.000 børn er ramt af jordskælvet i Marokko

100.000 børn vurderes af Unicef til at være ramt af det jordskælv, der ramte Marokko med en styrke på 6,8 fredag aften.

De fleste børn lå i deres senge, hvilket kan have øget antallet af ramte, skriver FN's børneorganisation, Unicef, i en pressemeddelelse.

Hvad tid brænder man Sankt Hans?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvorfor tænder man bål til Sankt Hans?

Solen skinner, og sommeren er over os. Derfor er det tid til at fejre Sankt Hans med familie og venner – en højtid, der bærer præg af en masse forskellige traditioner. Men hvorfor fejrer vi Sankt Hans, og hvad betyder det egentlig, når vi brænder heksen på bålet? Vi giver dig alle de oplysninger, som er værd at vide om Sankt Hans, her.

Se tilbudsavisen her. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Sankt Hans er en forkortelse for navnet Johannes, som i dette tilfælde refererer til Johannes Døberen, hvilket var Jesus’ fætter. Johannes Døberen var ham som døbte Jesus og bliver derfor kaldt: Døberen. Når det er Sankt Hans, fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, der falder præcis et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Det er ikke kun Johannes Døberens fødselsdag, der bliver fejret, når det er Sankt Hans. Sankt Hans fejres omkring midsommeraften, der er den korteste nat på hele året. Tidligere skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folket troede derfor, at lægeurter der blev indsamlet Sankthansaften og -nat var mere kraftfulde en normalt.

Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft, når midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder for at drikke kildevandet i håb om at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod det man kaldte for Kildetiden, der varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – i den tid var kildevandet helbredende.

Hvad er forskellen på midsommer og Sankt Hans?

Er det et tilfælde, at Skt. Hans typisk fejres omkring midsommer?

Nej, det er kristendommens værk. Før vores nordiske kultur blev påvirket af kristendommen, fejrede vi solhverv midsommer og midvinter (jul). Når man skal promovere en ny religion, giver det formentlig dårlige resultater at skrotte alle de eksisterende højtider. I stedet for har man prøvet at kuppe dem ved at udnævne dem til kristne højtider. Midvinter blev til festen for Kristus fødsel, mens midsommer blev festen for Johannes Døberen (Skt. Hans), som også ifølge biblen er Jesus' fætter eller i hvert fald i familie med ham. Nu er vi heldigvis ikke mere hellige end at vi stadig kan se rester af de hedenske fester både i midsommerfesten og midvinterfesten. I vikingetiden var julen noget man fejrede med druk.

Er det lovligt at lave bål i haven?

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. er blevet revideret og det betyder at hidtidige faste krav om bålstørrelser og afstandskrav til bygninger er blevet lempet og udskiftet med generelle bestemmelser (§ 3-4), hvor der nu i stedet fastsættes krav om forsigtighed og ansvarlig i forbindelse med bål. Således lyder lovteksten nu at bål må etableres i “forsvarlig afstand fra brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag.” Det er ikke defineret i meter, hvad “forsvarlig afstand” er.

De nye krav har således mere generel karakter:Af § 3 fremgår i hovedtræk, at der skal udvises forsigtighed ved afbrænding af bål og det skal ske på en sådan måde at brandfaren forebygges eller formindskes. (sørg altid for et sikkert bålsted, hvor ilden ikke kan løbe).Der skal desuden sikres forsvarlige rednings- og slukningsmuligheder af ilden i tilfælde af brand. (f.eks. vand til rådighed, branddaskere, mobiltelefon, så der kan tilkaldes hjælp m.m.)Noget nyt er, at det ikke er tilladt at tænde bål, hvis det blæser med hård vind (10,8-13,8 m/s) eller derover.