:

Hvad skal der på bordet til julefrokost?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad skal der på bordet til julefrokost?
  2. Hvad skal man have på julebordet?
  3. Hvor meget spiser man til julefrokost?
  4. Er julefrokost en dansk tradition?
  5. Hvad spiser danskerne til julefrokost?
  6. Hvordan holder man en god julefrokost?
  7. Hvad spiser man den 23 december?
  8. Hvad spiser danskerne mest til jul?
  9. Hvornår holder man normalt julefrokost?
  10. Hvad er en klassisk julefrokost?
  11. Hvad elsker mange at spise i juletiden?
  12. Hvad indeholder en klassisk julefrokost?
  13. Hvad spiser man i Holland til jul?
  14. Hvad spiser de i Tyskland til jul?
  15. Hvad spiser man i Finland til jul?

Hvad skal der på bordet til julefrokost?

Se hvilke partnere vi samarbejder med nedenfor. Fold hver enkelt ud for at se hvordan de behandler dine data. Du kan gøre indsigelse imod legitim interesse-databehandling per udsteder.

TredjepartsleverandørerTilvælg alle | Fravælg alle

Hvad skal man have på julebordet?

God mad og rigeligt af den har altid hørt julen til, og 2023 er ingen undtagelse. På alt.dk kan du finde de klassiske opskrifter på den gode danske julemad og de mere alternative opskrifter. Du kan både finde julemad til vegetarer og ovenikøbet sund julemad.

Hvis du vil prøve noget nyt og anderledes, kan du finde opskrifter på fx sukkerfri pebernødder med spelt, julebiscotti med cocktailbær og cognac, flæskesteg med glaserede jordskokker eller risengrød lavet på mandelmælk og brune ris.

Julemaden danner ofte ramme om faste traditioner i familierne, men man kan diskutere, hvad der er den ”rigtige” julemenu. For er det gåsesteg, andesteg, flæskesteg eller måske kalkun, der er det helt rigtige? Her er forskellige holdninger både rundt i landet og i forskellige familier.

And er den mest udbredte julespise i Danmark - ofte serveret sammen med flæskesteg. Gås er også populær – oftest i større familier, hvor én and ikke kan mætte hele familien. Flæskesteg alene og skinke er mindre udbredt, og kalkun er den mindst almindelige, men dog ikke helt ukendt på julebordet.

Tilbehør som brunede kartofler, rødkål og brun sovs hører julemaden til, ligesom nogen serverer en waldorfsalat til. Kold risalamande med varm kirsebærsauce er ofte på menuen som den klassiske juledessert.

Hvor meget spiser man til julefrokost?

… og ja, det er lige nøjagtigt, hvad det gør! For omsider er det sæson for julefrokoster, og hvilken festlighed vi alle har i vente. Julefrokoster er med tiden blevet synonym for snaps, (lidt for) fulde mennesker og julesweatre, men den festlige frokost er nu meget mere end det. For er der noget, vi elsker ved julefrokost, er det maden. Den dejlige julefrokost-menu, som bliver ved med at komme som et andet samlebånd, og som beriger vores madglade hjerter år efter år. Den perfekte opvarmning til juleaftens middag!

Traditionen lyder, at den ideelle julefrokost-menu i første omgang byder på kolde fiskeretter, dernæst de lune retter og afslutningsvist en form for dessert, som er fri for fortolkning. På denne side giver vi dig inspiration til, hvad du kan servere som julefrokost-menu af både traditionelle og mere moderne julefrokostretter. Glædelig jul og velbekomme.

Tip: Fordi en julefrokost-menu består af mange (mange!) retter, kan det være en god idé at fordele retterne ud mellem venner og familie, så værten ikke står med al arbejdet. 

Når det kommer til den kolde julefrokost-menu, skal vi en tur ned under havets overflade. Her står den nemlig på fisk og skaldyr, mens også diverse hjemmelavede pålægssalater har fundet vej til julefrokostbordet. Få inspiration her:

  • Sild (f.eks. karrysild, stegte sild, sennepssild)
  • Æg og rejer med mayonnaise (alternativt hjemmelavet æggesalat)
  •  Gravad laks med rævesauce og dild
  •  Hjemmelavet hønsesalat 
  •  Tunmousse/laksemousse
  • Pandestegt fiskefilet med remoulade og citron.

Selvom en pandestegt fiskefilet ikke serveres kold, serveres den alligevel som en del af fiskebordet – dog ofte til sidst og lige før den lune julefrokost-menu

Er julefrokost en dansk tradition?

Den danske julefrokost er en af julens mange traditioner. I juledagene er der tradition for at samles til julefrokost, og her diskes der op med diverse lækkerier. Mange retter til julefrokost er klassikere, f.eks. sild, sylte og blodpølse, og hvis du ikke allerede har gode opskrifter til din julefrokost, så vil du her på siden kunne finde en lang række opskrifter.

Det har ikke altid være en fast tradition for firmaer at samle medarbejderne i julen. Traditionen med julefrokost tog først for alvor fat i virsomhederne efter 2. verdenskrig. Men som Anne-Lise Walsted skriver i sin bog “Dagligliv i Danmark i vor tid”, så første nogle firmaer alligevel meget tidligt an med en julefrokost i forbindelse med højtiden:

Hvad spiser danskerne til julefrokost?

Om lidt skal træet pyntes, mandlernes smuttes og duften af and og flæskesteg vil snart sprede sig i de danske hjem.

Men hvordan ser juletraditionerne egentlig ud hjemme hos danskerne? Hvor meget glæder danskerne sig til jul? Og hvad spiser danskerne helst juleaften? Det giver en ny repræsentativ undersøgelse svaret på.

Hvordan holder man en god julefrokost?

En traditionel hjemmelavet julefrokost begynder med marinerede sild og ofte gravad laks med rævesovs samt æg og rejer.

Her er et par opskrifter på sildeanretninger, som kan sætte julefrokosten i gang med manerer.

Hvad spiser man den 23 december?

 Vi glæder os til denne hyggelige aften, som i Danmark typisk fejres i familiens skød d. 24. december med den traditionelle julemad som bl.a. bestÃ¥r af flæskesteg, brunede kartofler og brun sovs.Hertil hører naturligvis ris a la mande til dessert med en skjult mandel og senere skal der danses om det pyntede juletræ inden de mange pakker under træet skal Ã¥bnes og glæde hele familien.

Men hvordan fejres en traditionel jul i andre lande?

Hvad spiser danskerne mest til jul?

And eller flæskesteg? Sådan lyder spørgsmålet ofte i december måned op til juleaften.

And eller flæskesteg? Sådan lyder spørgsmålet ofte i december måned op til juleaften.

Hvornår holder man normalt julefrokost?

For de fleste hænger julefrokost automatisk sammen med rødvin, snaps og mere snaps.

Men alkoholindtaget er blevet blæst op, mener Gitte Hornshøj, der er ekspert i takt og tone.

- Det er en del af julefrokosten, men vi har hypet det så meget, at man kun har været til julefrokost, hvis man har tømmermænd i tre dage efter, siger hun og fortsætter:

Hvad er en klassisk julefrokost?

Julefrokosterne opstod i efterkrigstiden. Dengang var det i højere grad, når man var færdig med arbejdet den 24. december, at man nogle steder blev inviteret ind til chefen og fik et glas portvin, et stykke kransekage og ønskede hinanden glædelig jul. Mange stod så og trippede for at komme hjem til familien og julemaden. De tidligste julefrokoster, vi har bevis for, blev holdt fra 1940'erne, og efter 40'erne bliver det til en regulær fest. Det traditionelle ved festen var, at julefrokosten som regel blev holdt dagen før juleaften.[2]

I 1965 var det stadig en relativt ny tradition, at der på arbejdspladsen var julefrokost, hvor man annullerede det hierarki, man ellers havde, og på den måde udjævnede niveauerne. Førhen var det helt usædvanligt, at direktøren sad og spiste julefrokoster med medarbejderne.

Sang og våde varer begyndte også at være en del af selve julefrokosten i slutningen af 40'erne, men der var langt mindre druk til de tidlige julefrokoster. Først i løbet af 60'erne og 70'erne blev det mere fugtigt. I 1976 kom filmen Julefrokosten med Preben Kaas i hovedrollen, hvor den kendte forestilling om den vilde, våde og vovede julefrokost blev manifesteret, hvilket forårsagede et stort boom i julefrokostkonceptet. Traditionen omkring julefrokoster har udviklet sig frem til i dag, hvor det i mange virksomheder anses som årets ikke-faglige højdepunkt, fordi det er et uformelt rum hvor man kan "slå sig løs" med gode kolleger.[3]

Hvad elsker mange at spise i juletiden?

Julen er tid for traditioner. Og det gælder også, når det kommer til maden. Så hvad mener danskerne, at skal der stå på julebordet? Det svarer en ny undersøgelse, der er foretaget af Norstat for Landbrug & Fødevarer, på.

Over halvdelen glæder sig mest til julemaden Undersøgelsen sætter fokus på danskernes generelle forventninger og ønsker til julen – og der er en klar førsteplads: ”Hele 84 pct. af de adspurgte nævner, at samværet med venner og familie er dét, som de glæder sig mest til ved julen,” siger forbrugersociolog Nina Preus fra Landbrug & Fødevarer og fortsætter: ”På andenpladsen kommer maden. Det glæder hele 56 pct. sig mest til ved julen.”

Hvad indeholder en klassisk julefrokost?

… og ja, det er lige nøjagtigt, hvad det gør! For omsider er det sæson for julefrokoster, og hvilken festlighed vi alle har i vente. Julefrokoster er med tiden blevet synonym for snaps, (lidt for) fulde mennesker og julesweatre, men den festlige frokost er nu meget mere end det. For er der noget, vi elsker ved julefrokost, er det maden. Den dejlige julefrokost-menu, som bliver ved med at komme som et andet samlebånd, og som beriger vores madglade hjerter år efter år. Den perfekte opvarmning til juleaftens middag!

Traditionen lyder, at den ideelle julefrokost-menu i første omgang byder på kolde fiskeretter, dernæst de lune retter og afslutningsvist en form for dessert, som er fri for fortolkning. På denne side giver vi dig inspiration til, hvad du kan servere som julefrokost-menu af både traditionelle og mere moderne julefrokostretter. Glædelig jul og velbekomme.

Tip: Fordi en julefrokost-menu består af mange (mange!) retter, kan det være en god idé at fordele retterne ud mellem venner og familie, så værten ikke står med al arbejdet. 

Når det kommer til den kolde julefrokost-menu, skal vi en tur ned under havets overflade. Her står den nemlig på fisk og skaldyr, mens også diverse hjemmelavede pålægssalater har fundet vej til julefrokostbordet. Få inspiration her:

  • Sild (f.eks. karrysild, stegte sild, sennepssild)
  • Æg og rejer med mayonnaise (alternativt hjemmelavet æggesalat)
  •  Gravad laks med rævesauce og dild
  •  Hjemmelavet hønsesalat 
  •  Tunmousse/laksemousse
  • Pandestegt fiskefilet med remoulade og citron.

Selvom en pandestegt fiskefilet ikke serveres kold, serveres den alligevel som en del af fiskebordet – dog ofte til sidst og lige før den lune julefrokost-menu

Hvad spiser man i Holland til jul?

STARUP-TOFTERUP: Det var noget af et kulturchok, der mødte familien de Sain fra Flevoland i Holland, da de første gang skulle holde jul i Danmark. Året var 1993, og de havde lige købt en gård med malkekvæg ved Starup-Tofterup. Især gaveræset op til jul var noget, de ikke kendte til fra Holland.

- Jeg synes, julen er for meget. De fleste danskere har jo det hele i forvejen, siger Lia de Sain, der sammen med sin mand, Simon, har tre børn: Wouter på 16, og tvillingerne på 15, Marloes og Maarten.

Hvad spiser de i Tyskland til jul?

Julemarkederne i Lübeck er nogle af de ældste og mest kendte julemarkeder i Tyskland. I julen har Lübeck markeder rundt omkring i hele byen, så det føles næsten som ét stort julemarked, når du ankommer. På markederne møder du julestemning, duften af glühwein, fortryllende musik, julepynt og selvfølgelig de mange boder i den gamle bydel.

Hvis du gerne vil kombinere en juletur til Lübeck med et julebesøg i en af nordtysklands andre store byer, så har vi hos Riis Rejser sammensat pakkerejser til blandt andet:

  • Julemarkederne i Lübeck og Flensborg
  • Julemarkederne i Berlin
  • Julemarkederne i Schwerin og Lübeck
  • Julemarkederne i Hamburg
  • Julemarkederne i Cellce

I Hamborg er julemarkederne store og fyldt med oplevelsesværdigt julepynt. De tre største og mest populære julemarkeder i Hamborg er Rathaus, Alster og Reeperbahn, som alle ligger forholdsvis centralt med gode shoppingmuligheder i nærheden. Hamborg giver desuden en helt særlig, gammeldags julestemning med gamle hestevogne, store gamle karruseller, og lirekasser der fuldender den hyggelige stemning.

Hvad spiser man i Finland til jul?

1. december Adventskalenderen åbnes Første søndag i advent Mange går til højmesse for at hører julebønnen med Hosianna. Man tænder det første af de 4 lys i adventsstaken, og man hænger adventsstjärnen op i vinduet. Nogle køber en adventsgran, en gran der er så lille at den kan stå på et bord.

Op under jul En lingonkrans (tyttebær) pyntes med røde bånd og hænges på entrédøren. Mange har et udendørs juletræ med elektriske lys. Mange bager, specielt pepparkakor og safransbröd.

13. december Tidligt om morgenen vækkes man af en hvidklædt luciabrud med lys i håret, som kommer med en bakke med kaffe, lussekatter og peberkager. Det meste af lussefejringen foregår dog uden for hjemmet. Man begynder den dag at drikke glögg.