:

Hvornår åbner Uganda is?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvornår åbner Uganda is?
  2. Hvem ejer Uganda is?
  3. Hvor mange kalorier er der i Ismageriet is?
  4. Hvad kalder man en person fra Uganda?
  5. Hvad kalder man folk fra Uganda?
  6. Hvor mange sprog er der i Uganda?
  7. Hvad er sundest sorbet eller flødeis?
  8. Hvilken is er der færrest kalorier i?
  9. Hvad spiser man i Uganda?
  10. Er der tørke i Uganda?
  11. Hvad skal man opleve i Uganda?
  12. Hvornår er det bedst at rejse til Uganda?
  13. Hvad er den sundeste is?
  14. Hvad feder mest vin eller cola?
  15. Er det sundere at drikke vin end øl?

Hvornår åbner Uganda is?

Uganda er en del af Østafrika, som traditionelt består af to regioner, som geografisk og historisk i mange henseender hænger sammen: det traditionelle Britisk Østafrika, som består af Kenya, Tanzania og Uganda, og Afrikas horn, som består af Somalia, Djibouti, Eritrea og Etiopien.

Uganda ligger centralt i Østafrika, mellem breddegraderne 4°N og 2°S og længdegraderne 29° og 35°E, på et bjergplateau, som har de højeste bjergtoppe på det afrikanske kontinent. Mellem dem ligger det højplateau, som er Uganda, ved Victoriasøen. Bjergplateauerne har et antal bjergtoppe, som når op til 5.000 meter.

Uganda har så mange søer, at det undertiden kaldes Great Lakes Valley. Ved siden af Victoriasøen findes Kyogasøen, Albertsøen, Edwardsøen og den mindre Georgesøen.

Et stort sundhedsproblem er hiv og aids. I 2001 var 5 % af den voksne befolkning smittet, og frem til samme år var 84.000 personer døde af aids. 51 % af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen, det vil sige for mindre end 1,25 dollar per dag.[7]

  • Befolkningens gennemsnitsalder: 14,9 år (2002), og med den befolkningseksplosion, som pågår, skønner man, at den nu er nærmere 12 år (2011)
  • Spædbørnsdødelighed: nær 9 % (2003)
  • Befolkningens gennemsnitslevetid: 43,9 år (2003)
  • Flygtninge: ifølge UNHCR fandtes i slutningen af 2001 over 178.000 flygtninge i Uganda, de fleste fra Sudan, men også fra Congo (Kinshasa) og Rwanda.
  • Analfabetisme: Cirka 30 % af befolkningen ældre end 15 år var analfabeter i 2003.

Hvem ejer Uganda is?

Tvillingerne Christian og Michael Olsen står bag den nyåbnede isbutik Uganda Ismejeri. Isen er hjemmelavet med økologiske varer og stor kærlighed.

På hjørnet af Englandsvej og Ugandavej lidt klemt inde bag træerne ligger en gammel gård fra 1800-tallet. Her har der engang været grisestald i den ene del af ejendommen. Nu er den anden halvdel af ejendommen blevet renoveret og forvandlet til et ismejeri. Uganda Ismejeri er navnet på øens nye drop in-sted for amagerkanere med en sød tand.

Hvor mange kalorier er der i Ismageriet is?

Und du bare dig selv en lækker flødeis - i stedet for sorbet - hvis det er det, du går og drømmer om. Kaloriebesparelsen er nemlig ikke ret stor.

Grunden er, at der er stor forskel på, hvor meget de forskellige istyper vejer.

Hvad kalder man en person fra Uganda?

De mange bortførelser i Uganda har fundet sted i forbindelse med valget den 14. januar, hvor den populære oppositionskandidat Bobi Wine (billedet) udfordrede evighedspræsident Yoweri Museveni. Foto: Luke Dray/Getty Images

Liam Taylor er freelancejournalist med base i Uganda. Han skriver blandt andet for Reuters, Al-Jazeera, The Sun og The Independent med særligt fokus på politik, økonomi og udvikling.

Hvad kalder man folk fra Uganda?

Etymologi Ordet Uganda kommer fra ordet Buganda, som var navnet på en østafrikansk stat, som overlappede det moderne Ugandas territorium. Buganda var en magtfuld stat i løbet af 1700- og 1800-tallet, men blev i 1894 britisk protektorat, og siden i 1900 en del af Ugandaprotektoratet.

Flaget blev hejst officielt første gang i 1962. Den sorte, gule og røde farve stammer fra Uganda People's Congress' flag. Læs mere om Ugandas nationalflag.

Det meste af landet udgøres af et plateau 1000-1500 m.o.h., omkranset af bjerge og dale, men landskabet og vegetationen er afvekslende. Mod vest ligger Rift Valley-systemet med Virunga- og Ruwenzoribjergene, de store søer og Albert Nile. Læs mere om Ugandas geografi.

Officielle sprog er engelsk og swahili; som lingua franca anvendes også ganda. Læs mere om sprog i Uganda.

Hvor mange sprog er der i Uganda?

I alt tales der omkring 30 forskellige sprog i Uganda. Det mest udbredte sprog i Uganda er luganda, og størstedelen af befolkningen taler eller forstår luganda. Ugandaer taler deres lokale sprog indbyrdes, men engelsk bruges til at kommunikere på tværs af befolkningen. Alle officielle skilte og tekster er på engelsk, og når præsidenten taler til folket, foregår det på engelsk. 

Det er ikke forventeligt at små børn forstår engelsk, da deres forældre typisk vil tale til barnet på deres lokale sprog. Engelsk lærer barnet i skolen, hvor al undervisningen foregår på engelsk. Alle børn kan dog sige: “Hello! How are you?” og “I’m fine”, da dette er standard hilsen i Uganda.   

I alt tales der omkring 30 forskellige sprog i Uganda. Det mest udbredte sprog i Uganda er luganda, og størstedelen af befolkningen taler eller forstår luganda. Ugandaer taler deres lokale sprog indbyrdes, men engelsk bruges til at kommunikere på tværs af befolkningen. Alle officielle skilte og tekster er på engelsk, og når præsidenten taler til folket, foregår det på engelsk. 

Det er ikke forventeligt at små børn forstår engelsk, da deres forældre typisk vil tale til barnet på deres lokale sprog. Engelsk lærer barnet i skolen, hvor al undervisningen foregår på engelsk. Alle børn kan dog sige: “Hello! How are you?” og “I’m fine”, da dette er standard hilsen i Uganda.   

Hvad er sundest sorbet eller flødeis?

Hjemmelavet is smager herligt, og det er slet ikke så svært at lave en cremet is selv. Er du mest til sorbet eller flødeis? Og hvad er i grunden sherbet og gelato? Herunder får du en udførlig indføring i de forskellige typer is, så du kan blive ismester i eget køkken.

Flødeis laves på fløde, æggeblommer og sukker, og så kan der tilsættes forskellige smage og farver. Det er den is, du oftest ser i frysedisken i supermarkederne. Du kan også sagtens lave flødeisen selv – der findes et par forskellige metoder.

Hvilken is er der færrest kalorier i?

»Øl har flere kalorier pr. genstand, men der er flere ting, som spiller ind,« forklarer Arne Astrup, professor og institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Der er foretaget studier, der viser, at hvis folk drikker vin til maden, har de en tendens til at spise mere, end hvis de drikker øl. Der sker et eller andet, som påvirker mæthedsoplevelsen. Vi ved ikke helt hvad,« siger Arne Astrup.

Han argumenterer for, at der kan være flere forklaringer. En af dem er, at når du drikker noget med en højere promille, bliver du hurtigere påvirket. Det påvirker din dømmekraft.

Hvad spiser man i Uganda?

 Skrevet onsdag den 12. september 2012.

Jeg har mest af alt lavet den her blog så jeg kan opdatere alle derhjemme på samme tid om nogen af de ting jeg går og laver til hverdag. Nogen af top-spørgsmålene er:

Er der tørke i Uganda?

22. February 2021 Pixabay

Tørke er noget vi taler mere og mere om, da temperaturene stiger verdenen over, hvor det og lav nedbør betyder at flere steder i verden oplever tørke. 

Hvad skal man opleve i Uganda?

Uganda er blandt andet kendt som gorillaens land og i nationalparken Bwindi Impenetrable Forest, der også rummer bjergregnskov, bor den langpelsede bjerggorilla, som man kan være heldig at opleve på en gorilla-trekking i det vestlige højland. Ud over gorillaer er Bwindi også, med sin frodige underskov, der blandt andet indeholder 85 arter orkideer, det perfekte sted for plante- og fugleinteresserede.

I lavlandsregnskoven bor der også gorillaer, de er bare kortpelsede og ikke nær så store som bjerggorillaerne. Hvis man vil se flere primater, bor der også chimpanser i Kibale Forest. Chimpansen er den abe, der ligner os mennesker mest i arvemassen, det drejer sig kun om et par procents forskel. Der bor næsten 1500 chimpanser i lavlandsregnskoven, så der er gode chancer for at se en flok. Lavlandsregnskoven har også et rigt fugle- og dyreliv, så der er mange storslåede oplevelser i vente i Ugandas regnskove. Udover chimpanser og gorillaer kan man også opleve en række andre spændende primater i Uganda.

Hvornår er det bedst at rejse til Uganda?

Som udgangspunkt kan man regne med temperaturer mellem 20°C og 30°C grader. Sjældent er temperaturen over 30°C grader og under 20°C grader.

Regntiden kan opdeles i to faser. Den første regntid er fra marts til maj, hvor nedbøren er særlig kraftig. Den anden regntid er fra september til november. Luftfugtigheden kan stige op til 75% i regntiden. I begge faser regner det dog ikke hele dagen, men der er som regel korte og kraftige regnbyger foruden nogle få solskinstimer.

I Uganda er vores sædvanlige årstider nøjagtigt omvendt. Så i juli og august er det vinter, men stadig en behagelig varm vinter med omkring 20°C grader om dagen. Om natten kan det dog blive overraskende koldt med omkring 10°C grader. I december, januar og februar, dvs. om sommeren, er det behageligt varmt med gennemsnitligt 28°C grader. Uganda har i gennemsnit 7 solskinstimer om dagen og høj luftfugtighed hele året.

Hvad er den sundeste is?

Af Jonna Jepsen; forfatter, foredragsholder og specialkonsulent

Et hold af britiske eksperter og journalister har sat sig for at undersøge, hvad der er verdens sundeste kost. To reportere har rejst land og rige rundt for sammen med eksperterne at besvare det spørgsmål. De har koncentreret sig om fedtarter, alkoholindtag, fedme, kolesterolrelateret kræft og levetid, alt sammen betinget af både geografi/etnicitet og religion. Resultaterne er samlet i en liste over 50 lande/trosretninger, hvoraf de 20, der ligger højest på listen, beskrives her.

Hvad feder mest vin eller cola?

tv2.dk har i samarbejde med ernæringsekspert Gitte Gross fra DTU Fødevareinstituttet set nærmere på indholdet af kalorier i fem af de mest populære drikke med alkohol. Og her sniger der sig en lille overraskelse ind i testen.

En helt klassisk Carlsberg-pisner viser sig nemlig at være den mindst fedende blandt de fem drikke, mens hvidvinen til gengæld er den største synder, når man udelukkende ser på indtaget af kalorier.

Sammen med ernæringsekspert Gitte Gross har vi har testet kalorieindholdet i fem populære alkoholiske drikke., hvor gennemgik vi varedeklaration og energisammensætning.

  • Kalorier per 100 ml: 38 kcal
  • Kalorier per dåse (330 ml): 125 kcal
  • 4,6 % alkohol per dåse

Drikker man mange øl, risikerer man at ende med en stor vom. Men i denne test er pilsneren faktisk den drik, der feder mindst per 100 ml. Den indeholder otte kulhydrater per dåse, og har kun halvt så mange kalorier som testens udvalgte hvidvin.

Er det sundere at drikke vin end øl?

Øl feder og er blot tomme kalorier. Sådan tænker de fleste danskere, viser en ny undersøgelse. Men faktisk indeholder øl langt færre kalorier pr. volumen-enhed end for eksempel vin, fortæller ernæringsekspert Ida Krak.

Øl indeholder desuden en række gavnlige vitaminer og mineraler, især er øl rigt på B-vitaminer samt på mineraler som magnesium og silicium, der styrker knoglerne.

Hele 89 procent af de adspurgte i undersøgelsen mente, at øl feder, og 69 procent ser øl som tomme kalorier.