:

Hvem laver den bedste brunsviger?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvem laver den bedste brunsviger?
  2. Hvor kan man få den bedste brunsviger?
  3. Hvornår spiser man brunsviger?
  4. Hvorfor er brunsviger fynsk?
  5. Er brunsviger fynsk?
  6. Hvad koster en plade brunsviger?
  7. Hvornår er det brunsviger Dag 2023?
  8. Hvor lang tid kan brunsviger holde sig?
  9. Hvordan siger man brunsviger på fynsk?
  10. Hvordan udtales brunsviger på fynsk?
  11. Hvornår er det brunsviger dag?
  12. Hvem har opfundet brunsviger?
  13. Hvad hedder den klogeste kvinde på Fyn?
  14. Hvad betyder bar mølle?
  15. Hvor spiser man brunsviger?

Hvem laver den bedste brunsviger?

Hæderkronet bager har mandag sendt en trist besked til sine kunder.

Stige: To gange inden for de seneste fem år har Ugeavisen Odense kåret Tankens Bageri i Stige for at lave den bedste brunsviger i byen.

Hvor kan man få den bedste brunsviger?

Fynboerne kan spise brunsviger morgen, middag og aften. Til fødselsdage er en brunsvigerkagen formet som en mand eller dame og toppet med slik, flag og lys. PÃ¥ vej hjem fra byturen bliver der ofte banket pÃ¥ hos bageren, sÃ¥ man kan fÃ¥ lun brunsviger til natmad. Gode resultater pÃ¥ arbejdspladsen - eller bare weekendens komme - bliver fejret med brunsviger til alle. Ja, der er faktisk ikke mange anledninger, hvor brunsvigeren ikke kan passes ind.  

Hvert Ã¥r bliver den fynske nationalkage fejret pÃ¥ Brunsvigerens Dag den sidste torsdag inden efterÃ¥rsferien. Her dyster fynboerne om at bage den bedste brunsviger og der spises ekstra store mængder af den søde kage. 

Hvornår spiser man brunsviger?

Ingredienser til brunsviger kan variere en del, og kagen kan bl.a. tilberedes med kanel og kokos, ligesom tilbehøret kan variere fra kagecreme til flødeskum. De nyeste produktioner i relation til den klassiske kage er brunsvigerøl, brunsvigeris, brunsvigersovs med mere.

Brunsviger betragtes som en del af det fynske køkken, og især på Fyn fejres brunsvigerens dag, der hvert år falder den sidste torsdag inden efterårsferien.

Hvorfor er brunsviger fynsk?

Fynboheroin, Diabetespizza eller BrÃ¥nner. Kær spise har mange navne, og det er helt sikkert at vi elsker brunsviger i hele Danmark. Velkommen til Madmuseet. Her fejrer vi Brunsvigerdagen. Dagen er opfundet pÃ¥ Fyn, hvor man ogsÃ¥ har bidraget med Brundloven, der i 10 stærke bud hylder den snaskede spise. Men er det nu sÃ¥ fynsk det der brunsviger? Ikke kun i hvert fald. Alle elsker brunsvigeren og selvom vi normalt antager at dens danske forankring findes pÃ¥ Fyn, sÃ¥ eksisterer den i hele Danmark. Dels som den klassiske kagemand vi kender fra utallige bÃ¥de voksen- og børnefødselsdage, men ogsÃ¥ i regionale versioner, som er lige sÃ¥ stærkt forankret geografisk, som de er forandret i forhold til hinanden. I Vestjylland gÃ¥r brunsvigeren f.eks. under navnet kanelkage. Og der skal ikke slik og stads pÃ¥ en kagemand. Der skal - ligesom i nordjylland, flødeskum og rød gele pÃ¥ toppen. Hvis vi holder os til ubestridelige fakta sÃ¥ bliver dette en meget kort video, for vi kan ikke med sikkerhed sige hvor brunsvigeren kommer fra og hvordan den opstÃ¥r. Men vi kan med stor sandsynlighed strikke dens historie sammen og det er det vi gør i de næste minutter. Find Ludwig og Simon lige her:    â€¢ Brunner   0:00 Glædelig brunsvigerdag 0:31 Brunsviger er hele danmarks lækkersult 1:41 Er BrÃ¥nner fra Tyskland? 3:06 Den første reklame for brunsviger 3:39 Den første opskrift 4:02 Madam Mangor - kogebøgernes dronning 5:07 Brunsvigerdagen - en fynsk opfindelse 5:31 Den Ã¥rlige brunsvigersang 5:49 Ludwig og Simon udgiver Brunner 8:28 En runner med brunner #brunner #brunsvigerdagen #fynerfarin --- Kender du min podcast Djævlens Værk? Om alt det som vi møder i hverdagen, som djævlen har opfundet. Klik og lyt nu! Afsnit er altid under 15 minutter lange. https://podcasts.apple.com/dk/podcast... --- Find mit merchandise lige her: https://shop.spreadshirt.net/damsted Det følgende er affiliate links, hvor jeg modtager en værdi, nÃ¥r du bruger linket - alle links er tjenester, jeg selv bruger og har glæde af: Musikken i denne video kommer fra: https://artlist.io/Patrick-3810 Jeg er en meget glad bruger af Fiverr og du kan fÃ¥ 20% pÃ¥ din første ordre ved at bruge dette link: http://www.fiverr.com/s2/cc2a382963 Grafikplatformen, som jeg bruger til f.eks. Thumbnails, er: https://www.canva.com/join/startled-c...

Er brunsviger fynsk?

Opskrift Fødselsdag på Fyn? Så skal der “brunner” på bordet, foreskriver traditionen.

Brunsviger er en gærdejskage smurt med en remonce af farin og smør - og nogle gange også kagecreme. Kagen kendes over hele Danmark, men er især en del af madkulturen på Fyn, hvor den bl.a. serveres ved børnefødselsdage pyntet med slik og marcipan. I Vendsyssel spises en variant, som kaldes "futsko" eller smørkage.

Hvad koster en plade brunsviger?

Vi bruger cookies fra andre virksomheder til at vise dig annoncer uden for vores produkter og tilbyde funktioner som f.eks. kort, betalingstjenester og videoer.

Hvornår er det brunsviger Dag 2023?

Brunsviger kommer formentlig fra den tyske by Braunschweig, men sammenhængen er usikker.[3][4]

Der findes et sagn om, at den lille by Ravnebjerg på Højfyn[5] havde et teglværk (i drift 1935-1968) med ansatte fra Tyskland. Disse medbragte som frokost franskbrød med farin, som blev lagt oven på ovnene og derved "bagt" til en kage. Da ingen vidste, hvad kagen skulle kaldes, blev den opkaldt efter det sted i Tyskland, arbejderne kom fra: Braunschweig.[6]

Hvor lang tid kan brunsviger holde sig?

FrysningVil du opbevare brød eller kager over længere tid, kan de dybfryses. Men ikke alle brødtyper egner sig lige godt - brød med sprød eller tyk skorpe er svære at fryse, uden at skorpen løsner sig fra ’indmaden’. Det kan hjælpe at fryse brødet skåret i skiver. Optø ved stuetemperatur i emballagen.

LÆS OGSÅ: Dette lille trick kan hjælpe dig til at vælge den perfekte avocado

Hvordan siger man brunsviger på fynsk?

For de øvede:

Det æ pettervæltme ett i ordenDet vee jet reddi.Dej vaa reddi goo.Jee vee ett rejti om det går aan.Væææet er duget, gier du liee tør det av.Je æ satnerasme pis ligla, nu holler du bar kæft.Jeg faved ej fin ørd i går.Det va snært åå.Du e krateeme ett reddi klov, di stor illiot.Har du læst dee nyeee aeersååbla.Vææet var got nok åået i morse, gier du li åvne det, så der ka kom noe lovt in.Nu holler du bare op egå,Ha hae fåee så det flø mæ blo u a næsen, det var krateme hans ejn skyl, fo ha sku ha holt si muu, næst gav får ha alså nonne på kæverne, så må ha lær dee.Kolord lovter hel vilt.Du dat reddi kloov å si sån nove.Ska du ha’ none på lytlapperne.Smier du lie nove på kaklovni.

Hvordan udtales brunsviger på fynsk?

Du kan have en ren mølle, en bleg mølle, og du kan falde lige på din mølle. I hvert fald på Fyn. Her er "mølle" nemlig også synonym for vi menneskers bagdel. (Og bare for at komme tvivlen i forkøbet, så ja, vi kalder også bygningen, hvor melproduktion foregår, for en mølle. Så forvirrende er det heller ikke...)

En mølle  - og endnu en mølle. (Foto: Getty Images)

Da jeg i sin tid flyttede fra den fynske hjemstavn, tog det mig lidt tid at forstå, hvilket skriveredskab resten af Danmark bruger, når de skriver med en "stiftblyant". For på Fyn køber vi bly (ikke "stifter") til en blyant, som vi trykker på for at få blyet ud. I ved: en TRYKblyant. Vi synes egentlig, at det virker meget logisk...

Ved juletid er sul både noget, du kan spise på Fyn – men det er også noget, som børn er rædselsslagne for at få af de store elever på skolen. Hvor det andre steder i landet går under betegnelsen at give nogen "en vasker", så får de små, sagesløse fynske poder nemlig "sul", når de bliver væltet omkuld og gennemtæsket med sne. Bøjningerne lyder noget i retning af "at give sul", og "man suler nogen" (selv tak, Dansk Sprognævn!)

Ordet "utidig" - naturligvis udtalt [u'ti'di] - er ikke det modsatte af "at være i tide". Nope, på Fyn er det en tilstand. En ret sjov tilstand, der oversat til noget, som I i resten af landet måske kan relatere til, henviser til en person, som er overtræt eller bagstiv og derfor utroligt fjollet og/eller drillende at høre på.

Hvornår er det brunsviger dag?

Da Brunsvigeren jo stammer fra Fyn – og IKKE fra den tyske by Braunschweig, som onde tunger ellers gerne vil have dig til at tro – så er det selvfølgelig også på Fyn, at de absolut største fejringer af Brunsvigerens Dag løber af stablen. Vi har selvfølgelig kastet os under bussen og undersøgt mulighederne for dig, så her får du en komplet oversigt over hvordan du kan være med til at fejre Brunsvigeren i 2022.

Hvem har opfundet brunsviger?

Slår man op under "brunsviger" i Den Danske Ordbog, står der, at ordet brunsviger faktisk kommer af det tyske ord Braunschweig, som er navnet på en by i det centrale Tyskland. 

Ordet Braunschweiger har desuden også været brugt som navne på både øl og pølser fra den tyske by. Braunschweiger er derfor ikke kun et bynavn, men også et navn på varer fra byen Braunschweiger, hvilket kan være forklaringen på, at kagen herhjemme fik navnet brunsviger. 

Den tyske by har i hvert fald lagt navn til en kage, der i 1800-tallet i Tyskland var kendt som en Braunschweiger Dickkuchen. Det skriver madhistoriker og tidligere museumsdirektør på Københavns Bymuseum, Bi Skaarup, i bogen "Bag brødet". Ifølge Bi Skaarup ligner den tyske Braunschweiger Dickkuchen den danske brunsviger så meget, at det uden tvivl må være den samme. Derfor mener Bi Skaarup, at brunsvigeren faktisk slet ikke stammer fra Fyn, men derimod er af tysk oprindelse. 

Hvad hedder den klogeste kvinde på Fyn?

Storm P's vitser blev kaldt "fluer",  og vi synes vitsen om de fynske kæledyr skal lægge navn til de fynske vitser. Så på Bagsiden hedder de fra nu af "gobi'er".

En ægte gobi består af et spørgsmål og et svar, som mest er sjovt på fynsk. For eksempel denne:

Hvad betyder bar mølle?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag er det national mølledag. En fejring af de historiske vind- og vandmøller, som stadig står.

Hvor spiser man brunsviger?

Vi begynder med brunsvigerens oprindelse. For nok forsøger fynboerne at tage æren for det lille kagemirakel, men faktisk er brunsvigeren kommet til Danmark fra Tyskland. I "Bogen om Brunsvigeren" - jo, den findes faktisk - kan man læse, at selv om kagen måske ikke fysisk er opfundet syd for grænsen, så var det tyske teglarbejdere fra byen Braunschweig, der i 1700-tallet indførte kagen på et teglværk på Fyn.

Hjemmefra havde de medbragt små stykker brød dækket med puddersukker, som de så lunede i teglovnene til frokost. Et voila, brunsvigeren var født.

I Danmark kan man første gang læse om brunsvigerkagen i Fyens Stiftstidende i 1829.

Derfor er det nok heller ikke så mærkeligt, at brunsvigeren til alle tider og stadig den dag i dag er absolut størst på Fyn.

I "Bogen om brunsvigeren" - ja, vi nu nævner vi den igen - kan man læse, at Erik Larsen fra Særslev, som i mere end 40 år har solgt bagerprodukter til en lang række bagermestre landet over, uden skyggen af tvivl sælger mest brun farin på Fyn.

Hver af hans bagere på Fyn køber hver uge mellem 100 og 150 kilo brun farin, mens det på eksempelvis Lolland kun løber op i 25 kilo pr bager om ugen. Og uden farin, ingen brunsviger, som vi nok ved.