:

Hvem har fri på grundlovsdag?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvem har fri på grundlovsdag?
  2. Hvilke faggrupper har fri grundlovsdag?
  3. Er grundlovsdag en helligdag offentlig?
  4. Hvad fejrer vi på grundlovsdag?
  5. Er grundlovsdag en hel arbejdsdag?
  6. Hvem arbejder på grundlovsdag?
  7. Er der lukket grundlovsdag?
  8. Hvad spiser man grundlovsdag?
  9. Er der lukket på grundlovsdag?
  10. Er grundlovsdag skolefri?
  11. Er grundlovsdag en bankdag?
  12. Hvorfor fars dag på grundlovsdag?
  13. Hvorfor er grundlovsdag ikke en helligdag?
  14. Er grundlovsdag en helligdag folkeskole?
  15. Er grundlovsdag en helligdag for funktionærer?
  16. Hvem har fri på grundlovsdag?
  17. Hvor er Kongens Have i København?
  18. Hvor mange gange blev grundloven ændret?
  19. Hvem har fri på grundlovsdag?
  20. Hvad er Danmarks Riges Grundlov?
  21. Hvor mange gange blev grundloven ændret?
  22. Hvad er grundloven?

Hvem har fri på grundlovsdag?

Du kan finde din overenskomst og læse mere om blandt andet fridage ved at logge på mitHK  og klikke på ’Min overenskomst’.

Hvilke faggrupper har fri grundlovsdag?

Se også reglerne for, hvornår du kan holde fri på andre mærkedage fx 1. maj, juleaften og nytårsaften. Du kan også få svar på, om du har ret til fri, hvis du skal til tandlæge, eller hvis der er sygdom eller ulykke i familien.

Er grundlovsdag en helligdag offentlig?

Du har ikke automatisk ret til at holde fri med løn 24. og 31. december samt 1. maj og grundlovsdag.

Men der er undtagelser. For at have ret til betalt fri en eller flere af de fire dage skal det fremgÃ¥ af din overenskomst eller individuelle aftale med din arbejdsgiver, uanset om du er offentligt ansat eller privatansat.  

Hvad fejrer vi på grundlovsdag?

Fra 1891 til 1975 var det lovbestemt, at Grundlovsdag var en halv fridag. Men i dag har du ikke længere krav på at holde fri fra klokken 12.

Grundlovsdag er altså ikke en helligdag, og om du har fri, afhænger af, hvilken overenskomst, du hører under. Mange arbejdspladser vælger stadig at holde lukket og give medarbejderne en halv fridag.

Er grundlovsdag en hel arbejdsdag?

Det står i din overenskomst, kontrakt eller personalehåndbog, om du har fri grundlovsdag.

Det er meget forskelligt, hvad arbejdspladser giver ret til på dagen. Nogen arbejdspladser holder helt lukket, andre holder fri fra klokken 12. Det kan også variere, om man blot har mulighed for at holde fri på egen regning, eller om man får løn.

Hvem arbejder på grundlovsdag?

Grundlovsdag er den dag, hvor vi fejrer vores forfatning. Det er med andre ord en dag, hvor vi fejrer, at den almindelige dansker fik en masse rettigheder over sig selv. I dag bliver grundlovsdag fejret af mange danskere over hele landet, men ligesom med 1. maj, så er det oftest fagforeningerne og de politiske partier, der afholder arrangementer på grundlovsdag.

Det er nemlig tradition for det danske samfund at fejre grundlovsdagen, og oftest bliver det gjort med politiske taler, som handler om vores fri samfund, og de frihedsrettigheder vi har fået igennem tiden. I modsætning til arbejdernes internationale kampdag den 1. maj, så fejrer mange borgerlige partier også grundlovsdag.

Hvis du gerne vil vide mere om grundlovsdag, så kan du læse med herunder.

Grundloven er den allerhøjeste lovgivning i det danske samfund. Det er den lov, som også tog magten fra kongen. Dermed er grundlovsdag også en markering på afskaffelsen af enevælden. Det er således, at før grundloven blev skrevet og gjort gyldig, så havde kongen den enevældige magt over landet. Og det har kunne skabe problemer før i tiden, for eksempel da landet blevet styret af Kong Christian den 7., som var en virkelig speciel og decideret sindssyg konge.

Med grundloven blev der i stedet indført demokrati i Danmark. Og det betød at danskerne nu skulle til stemmeurnerne for at stemme på deres statsminister. Da grundloven blev underskrevet i 1844, var det dog kun en særlig gruppe af danskere, som kunne stemme. Kvinderne havde eksempelvis ikke nogen stemmeret – den kom først senere. Blandt andet i 1908 fik kvinderne ret til at stemme til kommunalvalget, men det var først syv år senere i 1915, at grundloven blev omskrevet, således at kvinderne også kunne stemme til folketingsvalget. Folketingsvalget i 1918 var således det første folketingsvalg, hvor kvinderne fik mulighed for at stemme.

Grundloven dækker over mange ting og har således masser af paragraffer. Nogle af de vigtigste dog er blandt andet tredelingen af magten – altså paragraf 3. I denne paragraf fastlås det, at folketinget ikke kan have den udøvende magt, den kan derimod kun have den lovgivende magt. Dermed kan folketinget altså ikke udskrive love, som kan være så specifikke, at de rent faktisk kan fungere dømmende. Denne magt tilhører nemlig domstolene.

Grundloven bestemmer også, at vi i Danmark har en officiel kirke. Det er paragraf 4, som fastslår at den luthersk-evangeliske kirke er den danske kirke. Det betyder dog ikke, at vi ikke har religionsfrihed herhjemme i Danmark, for muslimer, jøder og andre minoriteter har deres frie ret til at dyrke deres religioner i deres egne kirker. Dog er der ikke religionslighed i Danmark – det vil blandt andet sige, at moskeer ikke har lov til at indkalde til bøn over højtalere. Ligeledes er der heller ikke nogen muslimske eller jødiske helligdage i Danmark – dog bliver den muslimske højtid Eid oftest fejret i større offentlige forsamlinger. Ligesom det ikke er ualmindeligt at statsministeren eller andre højtstående politikere offentligt lykønsker de muslimske medborgeres højtid.

En af de vigtigste paragraffer i grundloven er paragraf 42, som fastslår at danskerne har ret til folkeafstemning. Det er denne paragraf, som fortæller, at alle danskere med stemmeret har ret til at stemme, når statsministeren udskriver valg, eller når der er valg i kommunerne eller i Europa parlamentet. Med paragraf 42 får du, som dansker, altså mulighed for at få din stemme hørt. Og du har frit valg til at stemme den person ind i det offentlige embede, som det lyster dig.

Er der lukket grundlovsdag?

Mindre dagligvarebutikker, som har en omsætning under 41,4 mio. kr., kan holde åbent på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag, hvis de har indsendt en revisorerklæring

Dagligvarebutikker med en omsætning under 17,8 mio. kr. kan holde åbent på helligdage mv. uden at indsende en revisorerklæring

Udover et CVR-nummer har alle virksomheder en produktionsenhed (p-enhed). En p-enhed repræsenterer det sted, hvor der drives dagligvarebutik fra.

Hvad spiser man grundlovsdag?

  • Hvor kommer de ovenstående traditioner fra?
  • Lån et sommermaleri fra en beboer og tal om det til middagen.
  • Tal om dagens måltid eller sæsonens bedste råvarer.
  • Blomkål, sommervildt, hyldeblomst, makrel, stikkelsbær, nye kartofler.
  • Tal om erindringer, der er forbundet med hver enkelt råvare: Egen køkkenhave, egnsretter, traditioner.
  • Jeg elsker de grønne lunde.
  • Blæsten går frisk over Limfjordens vande
  • Danmark nu blunder den lyse nat

Er der lukket på grundlovsdag?

Butikker kan som hovedregel holde åbent hele døgnet alle årets dage. De skal dog holde lukket på helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag og efter kl. 15 på nytårsaftensdag.

Er grundlovsdag skolefri?

I Københavns Kommune planlægger skolerne selv deres lokale skoleferier. De skal dog overholde en række generelle krav fra Københavns Kommune og Folketinget, som du kan se nedenfor.

  • Planen skal indeholde 200 skoledage
  • Der må ikke placeres fridage på de dage, der er afsat til skriftlige prøver
  • 1. maj og grundlovsdag skal være fridage
  • Sommerferiens begyndelsestidspunkt er den sidste lørdag i juni måned
  • Skolestart ligger altid seks uger efter sommerferiens begyndelse
  • Hverdage mellem jul og nytår skal være fridage
  • Hvis der bliver udskrevet valg i utide, skal skolen (såfremt den skal bruges som valgsted) holdes fri til dette. Skolen skal overveje, om den vil bruge en fridag på det, eller om den i stedet vil gennemføre undervisning på en lørdag.

Er grundlovsdag en bankdag?

Med undtagelse af Københavns Lufthavn afdelinger i transithallen og i arkaden, er Danske Banks afdelinger lukket følgende dage​.

Du kan i stedet kontakte os på telefon 70 123 456.

Hvorfor fars dag på grundlovsdag?

Fars Dag er udsprunget af Mors Dag. Ophavskvinden til dagen menes at være Sonora Smart Dodd fra USA, der i 1910 ville fejre sin far, der var krigsveteran og alenefar. I 1930'erne begyndte man at fejre Fars Dag i USA, og allerede d. 5. juni 1935 fulgte Danmark trop og fejrede for første gang dagen.

I dag er essensen af Fars Dag stadig den samme, som da den opstod - vores fædre er en stor del af vores liv, og de skal fejres på en helt særlig dag.  

Hvorfor er grundlovsdag ikke en helligdag?

Se også reglerne for, hvornår du kan holde fri på andre mærkedage fx 1. maj, juleaften og nytårsaften. Du kan også få svar på, om du har ret til fri, hvis du skal til tandlæge, eller hvis der er sygdom eller ulykke i familien.

Er grundlovsdag en helligdag folkeskole?

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Onsdag er det 5. juni. Altså Grundlovsdag. Men hvordan er det nu lige, det er? Er det en helligdag? Har vi fri? Skal børnene i skolen? Har lægen åbent, og holder butikkerne lukkede? Vi bringer her en mini-guide til det danske svar på en nationaldag.

Onsdag fejrer vi den første danske grundlov, som vi fik 5. juni 1849.

Er grundlovsdag en helligdag for funktionærer?

Se også reglerne for, hvornår du kan holde fri på andre mærkedage fx 1. maj, juleaften og nytårsaften. Du kan også få svar på, om du har ret til fri, hvis du skal til tandlæge, eller hvis der er sygdom eller ulykke i familien.

Hvem har fri på grundlovsdag?

Hvem har fri grundlovsdag? Det afhænger først og fremmest af hvilken fagforening man er medlem af, og samt hvilket slags arbejde man har. Blandt andet er det ikke særlig udbredt at funktionærer og andre kontoransatte, samt virksomheder, som ikke benytter overenskomster i forbindelse med deres ansættelser, har fri på grundlovsdag.

Hvor er Kongens Have i København?

Kongens Have i København er landets ældste kongelige have og blev anlagt i renæssancestil af Christian IV i begyndelsen af 1600-tallet. Haven har været åben for publikum siden 1770'erne og er i dag et populært åndehul i centrum af København, som hvert år besøges af cirka tre millioner mennesker.

Hvor mange gange blev grundloven ændret?

Grundloven er blevet ændret 4 gange, siden den første grundlov blev underskrevet i 1849. Dengang fik kun 14-15 % af befolkningen stemmeret, og knap halvdelen benyttede deres stemmeret. I 1866 blev demokratiet sat under pres, da kongen og godsejerne fik gennemtrumfet en større indflydelse på regeringen og Landstinget.

Hvem har fri på grundlovsdag?

  • Hvem har fri grundlovsdag? Det afhænger først og fremmest af hvilken fagforening man er medlem af, og samt hvilket slags arbejde man har. Blandt andet er det ikke særlig udbredt at funktionærer og andre kontoransatte, samt virksomheder, som ikke benytter overenskomster i forbindelse med deres ansættelser, har fri på grundlovsdag.

Hvad er Danmarks Riges Grundlov?

  • Danmarks Riges Grundlov er den danske forfatning. Den blev indført 5. juni 1849 (junigrundloven) og er ændret i 1855, 1866, 1915, 19 og søgt ændret i 1939. Den er den højeste lovgivning i Danmarks Rige. Grundloven er ikke den eneste lov med grundlovsrang.

Hvor mange gange blev grundloven ændret?

  • Grundloven er blevet ændret 4 gange, siden den første grundlov blev underskrevet i 1849. Dengang fik kun 14-15 % af befolkningen stemmeret, og knap halvdelen benyttede deres stemmeret. I 1866 blev demokratiet sat under pres, da kongen og godsejerne fik gennemtrumfet en større indflydelse på regeringen og Landstinget.

Hvad er grundloven?

  • Grundloven Grundloven Dansk lovgivning Dansk lovgivning Lang titel: Danmarks Riges Grundlov Nummer: 169 År: 1953 ...