:

Hvor skal man købe garn?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor skal man købe garn?
  2. Hvilket garn er mest slidstærkt?
  3. Hvorfor er Drops garn så billigt?
  4. Hvilket garn kradser ikke?
  5. Hvad er det blødeste garn?
  6. Hvilken forskel er der på alpaca og mohair?
  7. Hvad er forskellen på alpaca og merino?
  8. Hvilket garn kradser mindst?
  9. Hvilken uld kradser mindst?
  10. Hvad er det dyreste uld?
  11. Hvad er det fineste uld?

Hvor skal man købe garn?

»Nicoline Garn er en klassisk garnbutik på Nørrebro. Sådan som jeg husker dem fra jeg var barn. Og muligvis Københavns hyggeligste. Med garn fra gulv til loft er der virkelig noget for enhver smag. Og enhver pengepung. Nicoline har et bredt udvalg af mærker som Permin, Sandnes, Drops, Sysleriget, Hjertegarn, Filcolana, så der er næsten garanti for, at du kan altid finde lige præcis det, du mangler. Og så har de et virkelig fint udvalg af knapper og strikkeopskrifter. Butikken emmer af kreativitet, stemningen er hyggelig (sommetider lidt kaotisk, på den gode måde), og betjeningen venlig. Der bliver ofte udvekslet kreative ideer til nye garnkombinationer og konstruktioner – henover disken, men også kunderne i mellem«.

»I indre København ligger det fantastiske sted Beadhouse, der har alt, hvad hjertet kan begære af perler, dimser, skaller og smykke-tilbehør, man kan udsmykke strik med. Derinde mister man hurtigt fornemmelsen af tid og sted, så sæt gerne en halv dag af til at gå på opdagelse. Jeg besøgte butikken første gang for over 15 år siden, da jeg boede i Aalborg og var en weekend på besøg i kbh, og jeg har elsket den lige siden. Butikken er familieejet og over 30 år gammel, så man kan virkelig finde nogle sjove ting blandt alt det, de har samlet«.

Hvilket garn er mest slidstærkt?

Akryl er et syntetisk materiale der er lavet af Polymer, Har prøvet at finde ud af hvad Polymer er, hvilket var lidt svært og det tætteste jeg kan komme på det er at Polymer er plastik der er fremstillet af Olie. Polymer i sig selv er græsk og betyder ”mange dele” da det er en lang kæde af atomer …

Antipilling Akryl er en ny udgave af Akryl, Anti-Pilling skulle betyde at Akryl garnet holder sig bedre og der ikke kommer de små knuder og klumper i garnet efter brug.

Alpakagarn er et naturligt fremstillet garn der er lavet af alpakaens uld, Alpakaer stammer fra Peru og Bolivia og lever oprindeligt i Andesbjergene.

Alpakaernes foretrukne levesteder er højt oppe i bjergene, hvilket betyder at deres uld skal kunne håndtere temperaturskift fra 20 plusgrader i dagtimerne, til 20 minusgrader om natten.

Alpakaens uld er kendt for at være en fin men samtidig en ekstrem slidstærk kvalitet, som holder dig godt varm på de kolde dage. Alpakagarn er et ret blødt naturligt garn materiale, men pga. de lidt lange fibre i garnet er der mange der fraråder at man bruger det til babytøj.

Angoragarn Stammer fra Angora kaniner. Når man googler angoragarn, vil man ofte møde ordet Angora ged, som egentlig burde hedde Angora Goat da det er det engelske ord for Mohairgeden og derfor selvfølgelig ikke dem der leverer ulden til Angora garnet, da de har travlt med at producerer alt vores Mohair garn.

Vil man gerne tænke dyrevelfærd ind i Angoragarn købene skal man kigge efter Caregora certifikated.

Baby Alpakagarnet stammer fra de blødeste steder på alpakaen og fra de unge alpakadyr der for første gang skal af med ulden, så det er ikke fordi at alpakaen babyulden kommer fra er nyfødte alpakababyer.

Bambusgarn stammer fra de naturlige fibre i bambus træ, Bambusgarn har mange af de samme egenskaber som Bomuldsgarnet, men bambus er noget mere miljøvenligt end mange andre garner også bomuldsgarnet.

Bambusgarn egner sig både til tøj og boliginteriør, især håndklæder, karklude mm da Bambus Garnet tørrer hurtigt efter det har været vådt.

Bomuldsplanter foretrækker at vokse i de varme og solrige områder af verden, når bomulden er færdigmodnet, bliver de plukket, renset for urenheder og spundet til tråde og garn.

Bomuld egner sig især til sommertøj, men også til håndklæder, karklude, servietter eller andet boliginteriør.

Easy Wash garn er en mere miljøvenlig udgave af Superwash garnet, man kan selvfølgelig diskutere om det er relevant i forhold til garn indhold, men det synes jeg lidt at det har da det ofte er noget der er tilsat garnet.

Easywash er nyere på markedet og lidt svært at finde informationer om behandlingen men det er en enzymatisk behandling hvor der ikke bruges nogen miljøskadelige stoffer, i stedet bruges eco venlige oxidanter.

Egyptisk bomuld stammer som andet bomuld fra bomulds plantens frø, her er det de længste og fineste hår der bliver brugt, derfor anses Egyptisk Bomuld også for at være en meget fin bomuld.

Hvorfor er Drops garn så billigt?

Drops garn er en populær garn variant med rigtig mange lækre varianter. Du kan finde alt fra bomuldsgarn, merinould i mange forskellige tykkelser, alpaca garn i forskellige tekstur og blandinger samt lækker mohair garn til de mere eksklusive projekter. De mest populære varianter er Drops Air, Brushed Alpaca Silk, Baby Merino, Merino Extra Fine og Kid Silk.

Hvilket garn kradser ikke?

Det er naturligvis meget forskelligt, hvilket garn der egner sig bedst til at hækle eller strikke huer ud af. Det kommer nemlig helt an på, hvilke egenskaber du ønsker dig af din hue. Dog er der stadig nogle typer af garn, som mange generelt foretrækker at bruge, når de skal hækle eller strikke huer.

Herunder kan du læse nærmere om de forskellige typer af garn, som generelt egner sig godt til at blive brugt til at hækle eller strikke huer af.

Hvad er det blødeste garn?

Vil du købe garn der ikke kradser, så er der en række garnkvaliteter, du skal være særligt opmærksom på. Som udgangspunkt vil du ikke opleve at følgende materialer kradser:

Hvilken forskel er der på alpaca og mohair?

Uld er pelsen fra forskellige dyre arter. Den type uld vi ser aller mest kommer fra får eller geder. Man bruger dog også uld fra andre dyr, som kameler, lamaer og angora kaniner.

Uld er betegnet som et naturligt materiale – altså et natur fiber. Det kan bearbejdes på mange måder, det kan spindes til garn, og derefter bruges til at væve eller strikke med. Det kan også koges og presses sammen, så det bliver til filt.

Når man bruger uld i beklædningsgenstande, opnår tøjet mange kvaliteter som fx:

  • Elasticitet
  • Nem rengøring
  • Kan optage fugt som isolerer mod varme/kulde
  • Vandafvisende
  • Temperatur regulerende

Eftersom det er blevet mere tilgængeligt med syntetiske fibre, som ofte har lidt af de samme egenskaber som uld fra får, bruges uld ikke så ofte i tøj mere, som det har været gjort.

I uld finder du lanolin. Lanolin er en fedtet gul substans som får producerer som pleje til deres uld. Det er et natur materiale, som udvindes fra uld. Man har brugt lanolin i flere tusinde år, i flere forskellige kulturer.

Hvad er forskellen på alpaca og merino?

Uld er et af de mest udbredte materialer til undertøj og mellemlag. Men uld er ikke bare uld. Uld findes i et væld af typer og kvaliteter, der laves til en række forskellige materialer med forskellige egenskaber.

Uld har en række egenskaber, der gør det velegnet til brug under skiftende vejrforhold og forskellige intensitetsniveauer. Det naturlige materiale ånder godt, transporterer sved væk fra kroppen og hjælper med at regulere temperaturen – også selv om det bliver fugtigt. Desuden er uld flammehæmmende, kommer ikke til at lugte og er naturligt bakteriehæmmende.

Hvilket garn kradser mindst?

Hvorvidt uld kradser eller ej kan være en meget subjektiv vurdering. Nogle er (som jeg) meget sarte overfor nogle typer uld mens andre ikke oplever nogen typer af uld kradser. En god tommelfingerregel er at merinould og alpaca ikke kradser og er god til de helt små eller til nogen som mig der er lidt sarte 😉

Garnet er letspundet uld hvilket gør det dejlig luftigt selvom det er tykt og den kombination er jeg selv ret vild med.Garnet fra Mayflower Molly* er også en af de kvaliteter jeg ikke syntes kradser. Det er et tykt uldgarn og jeg er vild med til både sjaler og huer. Udover den lækre og bløde kvalitet, går det lynhurtigt og det giver et virkelig flot resultat. Også efter vask.

Hvilken uld kradser mindst?

Det er dog ikke den eneste grund til, at uld kan kradse. Der findes også en række andre faktorer, der kan være medvirkende på, om uld kradser eller ej. Det er nemlig sådan, at det specifikke fårs DNA også er med til at bestemme, hvorvidt dens uld kradser eller ej. For ligesom en grankogle er lukket i nogle årstider og åben og strittende i andre, så er der nogle fårs uld, der kradser mere end andre – det kommer simpelthen ned til race og genetik. Men i princippet kan det også være ligegyldigt, hvorfor uld kradser. Har du fået købt en uldtrøje af uld, der kradser, er det vigtigste at finde ud af, hvordan du løser problemet, så du kan komme til at nyde din nye trøje. Her er der flere ting, du kan gøre, for at imødekomme kradsende uld.

Hvad er det dyreste uld?

Kashmirens historie er historien om luksus, skønhed og elegance. Håndvævede kashmirtørklæder (pashmina) var i middelalderen tegn på, at man hørte til de højeste samfundslag. En kashmirsweater eller -vest var en grundlæggende del af den engelske gentlemans garderobe.

Hvordan ser kashmirens historie ud? Kashmir kommer ikke, som navnet ellers antyder, fra den indiske provins af samme navn, selv om der her allerede i det 16. århundrede blev produceret fine og bemærkelsesværdige farvede tørklæder af lokale vævere.

Hvad er det fineste uld?

For de tibetanske hyrder betyder det nye, hårdere klima også, at de er ved at miste en traditionsrig kulturarv, hvor man spinder uld for at leve. Mange Changpa-familier har de senere år søgt væk for at slå sig ned i udkanten af byen Leh, der ligger 180 kilometer væk. Især de yngre generationer vil hellere arbejde i byen fremfor i bjergpassene, hvor tilværelsen er strid for både krop og sjæl.

“Det er bekymrende tider, vi oplever. Hvis vejrtendenserne fortsætter, som de er, kan det have uoprettelige konsekvenser for pashmina-gedeopdrættet i Changtan,” siger en landsbyhøvding fra området til The Guardian.