:

Hvad hørte vi i 90 erne?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad hørte vi i 90 erne?
  2. Hvilke bands og kunstnere var store i 90 erne?
  3. Hvad er den største danske sang?
  4. Hvilke bands og kunstnere var store i 80 erne?
  5. Hvad har man på til 90 er fest?
  6. Hvad hittede i 80 erne?
  7. Hvad er 90 er stil?
  8. Hvad hedder et af Danmarks mest kendte band?
  9. Hvad er Danmarks mest spillede sang?
  10. Hvad er den mest lyttede sang i Danmark?
  11. Hvad var populært i 80 erne?
  12. Hvad hørte vi i 80 erne?
  13. Hvad er 90er tøj?
  14. Hvad drak man i 90 erne?
  15. Hvad drak man i firserne?

Hvad hørte vi i 90 erne?

De sidste par uger har vi hyldet 90'erne for alt, hvad det gyldne årti har givet os - lige fra musikken til den aparte tøjstil.

Back to Back på Radio 100

Hvilke bands og kunstnere var store i 90 erne?

Hiphop har aldrig været mere cool end på ’The Low End Theory’. Albummet spiller med en moden ro og selvsikker charme, der spænder fra bunden af de jazzede kontrabasgange til frontmanden Q-Tips nasale vokal, der ligger på beatet som en trompetsolo. Attituden er ligeså meget Miles Davis som den er Run-DMC, og det kan være svært at forstå, at gruppens medlemmer kun var 21 år gamle, da de indspillede pladen.

De støvede jazz-samples og eftertænksomme tekster var blot et snapshot af New Yorks rapscene anno ’91, men ’The Low End Theory’ har med årene distanceret sig fra epokens andre hovedværker gennem sin unikke tidløshed. Q-Tips beats emmer af musikalsk finforståelse: Samplingerne komplementerer ikke kun hinanden i toneart, men helt ned i deres grundlæggende feel, som kunne Tip trække de forskellige musikere op af pladernes riller og få dem til at spille sammen.

Albummet blev øjeblikkeligt udråbt til et mesterværk og har inspireret alle fra The Roots og J Dilla til Dr. Dre, men få er nogensinde kommet i nærheden af A Tribe Called Quests ubesværede coolness. EH

Et indspilningsbudget så eksorbitant (angiveligt 250.000 pund), at det nær ruinerede pladeselskabet Creation Records. En bandleder (Kevin Shields) så excentrisk, at optagelserne i 19 forskellige studier ofte foregik bag gardiner med studieteknikerne (16 styks) efterladt i vildrede. Sjældent har en plade været omgærdet af så mange anekdoter som den irske kvartets andet album.

Shields havde en original vision, som indebar guitarer spillet med vibratoarm, så de går ind og ud af stemning, trommeloops og -samples, samt vokaler mixet lavt i en wall-of-sound-produktion. En vision, der for alvor definerede shoegaze-genren med ‘Loveless’ som noget nær den hellige gral.

Bag de tykke guitarteksturer skinner funklende popmelodier i ‘Only Shallow’, ‘When You Sleep’ og ‘I Only Said’, båret af Bilinda Butchers blide vokal. At bandet herefter gik i hi i knap tyve år var kun medvirkende til at maksimere My Bloody Valentines betydning og ’Loveless’ status, som siden har bundet inspirationssløjfer til såvel postrock, dreampop og støjrock. MG

»Here we are now! Entertain us!« Med denne proklamation fossede den alternative rock ind i den kommercielle mainstream. Med et trylleslag blev tre punkrødder fra Seattle et af verdens største bands, anført af ‘Smells Like Teen Spirit’ og de efterfølgende singler ‘Come As You Are’ og ‘Lithium’. Det var symbolsk, at dette album slog Michael Jacksons ‘Dangerous’ af førstepladsen på den amerikanske hitliste. Nu måtte poppens konge abdicere for beskidt og intens guitarrock.

Selv om Nirvanas karriere var kort og Kurt Cobains lys slukkedes alt for tidligt, er såvel hans status, bandets popularitet og ‘Nevermind’s succes vokset støt gennem årerne. ‘Nevermind’ transcenderede de kulturelle sfærer og gjorde grunge til et fænomen, der både indtog modeverdenen og definerede en hel ungdomsgeneration. Det blev cool at være moody og se ud som om man ikke gav en fuck. Omend både Pearl Jam, Alice in Chains og Soundgarden fulgte i grungens kommercielle slipstrøm, stråler ‘Nevermind’s fusion af punkenergi og popmelodier med usvækket styrke.

Nirvana peakede kunstnerisk med opfølgeren ‘In Utero’ (1993), men det er dette album, der står som gruppens defining moment og gjorde Cobain til en ikonisk rocklegende. MG

’Spiderland’ er uden tvivl det album på denne liste, der solgte mindst, dengang det udkom (angivet under 5.000 eksemplarer). Men ligesom den klassiske historie om Velvet Underground – at alle, der købte ’bananpladen’ gik ud og dannede et band – så kan albummets faktiske virkningshistorie siges langt at overskride dets kommercielle performance.

De mørke, kuldslåede landskaber som albummet fremmaler, har nærmest egenmægtigt ageret fødselshjælper for en hel genre: Postrock.

Det fantastiske ved ’Spiderland’ er ikke hvor strukturelt skridsikker og velgennemtænkt musikken er, men hvor stærke følelser, den vækker i sin lytter. Guitarist David Pajo har siden sagt, at albummet bygger på ’teenagetraumer af værste skuffe’, og en af de vedholdende myter, der knytter sig til albummet, tager da også udgangspunkt i historier om medlemmernes sindssyge og tvangsindlæggelser.

Hvad er den største danske sang?

Sidst på eftermiddagen, mandag den 14. juni 2021, udspillede der sig et drama i Kristeligt Dagblads kantine. En studehandel af de helt store:

”Det kan I da ikke mene?!” buldrede Bertel Haarder.

Hvilke bands og kunstnere var store i 80 erne?

Vi kender det allesammen. Man skal sætte god musik på til festen, eller man mangler noget god musik at tilføje til sin Spotify Playliste. Frygt ej. Vi giver dig her listen med 50 af de bedste internationale hits fra 80’erne.

Hvad har man på til 90 er fest?

Miriam havde kreeret den perfekte 90’er playliste! Tak! Den har både Peter Andre (som jeg har et hemmeligt crush på), Cut n’ Move, Backstreet Boys, og alt muligt andet lækkert nostalgi på noder. Find den og brug den ENDELIG til jeres 90’er party! HER (Spotify)!

Hvad hittede i 80 erne?

Var man smart i 80'erne, gik man ikke uden for døren uden sin walkman og et kassettebÃ¥nd med sit bedste mix-tape. 

MÃ¥ske en af de mest ikoniske biler fra 80'erne, som er kendt fra bÃ¥de spil, film og tv-serier. Ferrari lancerede Testarossaen i 1984 til Paris Auto Show.

Hvad er 90 er stil?

Det tog oceaner af tid foran spejlet om morgenen. Men når voksen fra den røde Dax-dåse nåede håret, pegede det også direkte op i luften resten af ugen. Hvis ikke, kunne du altid lige dyppe snotten i hovedpuden, og du ville have nok til de næste par dage.

Hvad hedder et af Danmarks mest kendte band?

Udover det åbenlyse talent i den originale, dansksprogede postpunk har The Minds of 99 fra start markeret sig med en stålsat vilje til at spille sig opad i det trange danske musiklandskab. The Minds of 99 er ikke ’kun’ en lyd, et univers, der spilles frem og smedes sammen i et studie. De er i høj grad deres koncerter, for det er her, i samspil med publikum, at de rastløse sange om at være på ufrivillig prøve i livet bliver omsat til en reel energi og giver den store fanskare en følelsesmæssig og fysisk rusketur, der kan inspirere dem til at gå ud og være nogen fremfor noget.

Gør det så The Minds of 99 unikke som rockband, at de kan og vil deres live-ting? Well, få andre herhjemme har fra karrierens start hægtet sig fast i både festivalprogrammer og spillesteder som Brandt og co. I sommer gav de koncert på Smukfest for syvende år i streg, og til november spiller de deres største show nogensinde i Royal Arena. Koncerter for hele familien Danmark, der sidestilles med små gigs på lokale buler, fra Stengade 30 i København til Gæstgiveren på Bornholm – på krykker eller ej.

The Minds of 99 er nemlig mange ting. De er postpunk, DIY-attitude og politisk indignation. Som når Brandt i interviews skråsikkert forbander kassetænkning, ’institutionens tidsalder’ og ordet fremtid, imens han pulser den ene smøg efter den anden. Men de er også fællessang, folkelighed og kommerciel appel. Darlings hos P3 og Danish Music Awards side om side med Lukas Graham og Marie Key.

Hvad er Danmarks mest spillede sang?

Dette års opgørelse viser også, at vi danskere er vilde med det, der er dansk. Danske artister fortsætter med at vinde indpas herhjemme, siger Johan Seidefors, der er Nordic Head of Content hos Spotify ifølge en pressemeddelelse.

Han nævner også en anden ting, der for mange nok ikke virker overraskende. For har du ikke lyttet til STOR MAND eller Mucki bar er du højst sandsynligt blandt de få.

De to sange indtager første- og andenpladsen over de mest streamede sange. Førstnævnte er feat. andreas odbjerg.

Hvad er den mest lyttede sang i Danmark?

Dette års opgørelse viser også, at vi danskere er vilde med det, der er dansk. Danske artister fortsætter med at vinde indpas herhjemme, siger Johan Seidefors, der er Nordic Head of Content hos Spotify ifølge en pressemeddelelse.

Han nævner også en anden ting, der for mange nok ikke virker overraskende. For har du ikke lyttet til STOR MAND eller Mucki bar er du højst sandsynligt blandt de få.

De to sange indtager første- og andenpladsen over de mest streamede sange. Førstnævnte er feat. andreas odbjerg.

Hvad var populært i 80 erne?

1980’erne i Danmark bliver ofte kaldt usikkerhedens årti. Et årti, der var præget af økonomisk krise og frygt for atomkrig. Mens politikerne satte ind med såkaldt kartoffelkur, som skulle bremse det private forbrug og styrke landets økonomi, blev mange familier opløst af skilsmisse. Den nye virus hiv spredte frygt for livsfarlig smitte og stigmatiserede homoseksuelle, særligt pga. uvidenhed om, hvordan hiv smittede. Som reaktion på netop håbløshed og desperation opstod bz- og punkbevægelsen, hvor unge samledes i stærke fællesskaber om besættelse af forladte huse, rå musik og anarkistisk oprør mod borgerlighed og autoriteter. Det borgerlige Danmark samledes om en række nye underholdningsprogrammer på kommercielle tv-kanaler, der fulgte med bruddet på DR’s tidligere monopol. Berlinmurens fald i november 1989 blev symbolet på Den Kolde Krigs ophør, og en ny æra og tro på fremtiden så dagens lys.

Poprockgruppen Eurythmics udgave i 1983 ”Sweet Dreams”, som blev et af 1980’ernes helt store hits.

For at se denne video, skal du acceptere statistik- og marketing-cookies.

Hvad hørte vi i 80 erne?

Var man smart i 80'erne, gik man ikke uden for døren uden sin walkman og et kassettebÃ¥nd med sit bedste mix-tape. 

MÃ¥ske en af de mest ikoniske biler fra 80'erne, som er kendt fra bÃ¥de spil, film og tv-serier. Ferrari lancerede Testarossaen i 1984 til Paris Auto Show.

Hvad er 90er tøj?

Moden skiftede meget i løbet af 1990’erne. Ungdomskulturen var præget af oversize tøj, denim, crop tops, chokers og scrunchies – alt sammen store tendenser fra USA. På den ene side var kvindemoden meget feminin med blomstrede mønstre, sommerfugle og spaghettistropper. 

Hvad drak man i 90 erne?

Den klassiske filur består ofte af dårlig vodka, lun appelsinjuice og billig rød sodavand.

Morten Bach Nielsen har opgraderet den med frisk appelsinjuice og hjemmelavet hindbærsirup - og så smager den altså helt fantastisk.

Hvad drak man i firserne?

BALL-trøjer, snow-washed jeans, sejlersko og Rick Astley på anlægget. Pisang Ambon og Safari i barskabet. Det var den sikre opskrift på en fest i 1989.

Berlinmuren falder, og jeg begynder for alvor at interessere mig for alkohol og piger. Øllene var ikke så forskellige fra i dag. Carlsberg og Tuborg var også markedsledende i 1980erne. Dengang havde vi dog ikke energidrikke som Burn og Red Bull, cider var noget man fik i Sverige eller England, og Cult Shaker og Mokai var slet ikke opfundet.