:

Hvad sker der i Fælledparken 1. maj 2023?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad sker der i Fælledparken 1. maj 2023?
  2. Hvad sker der den 1. maj?
  3. Hvad kæmper arbejderne for d 1 5 i Fælledparken hvert år?
  4. Er Fælledparken fredet?
  5. Hvilken ST er tættest på Fælledparken?
  6. Hvornår starter 1. maj i Fælledparken?
  7. Hvem spiller i Fælledparken 1. maj?
  8. Hvem betaler for 1. maj?
  9. Hvilken station ligger tættest på Fælledparken?
  10. Hvad kan man lave i Fælledparken?
  11. Hvornår fik man fri 1. maj?
  12. Hvem arbejder 1. maj?
  13. Er 1. maj en helligdag 2023?
  14. Hvem må holde fri 1. maj?
  15. Hvilken bus køre tæt ved Fælledparken?

Hvad sker der i Fælledparken 1. maj 2023?

Kender I det at man møder ind på arbejde mandag, og kollegaerne spørger “Har du haft en god weekend?” Der må jeg bare sige - nej det har jeg kraftedeme ikke…..

Da jeg var 15 år og startede som fagligt aktiv i Blik og Rør Ungdom

Hvad sker der den 1. maj?

1000 tak for en fantastisk 1. maj i Fælledparken 2023. Vi nød at se jer allesammen med faner og smil i høj sol til Arbejdernes Internationale Kampdag.

Vi glæder os allerede til næste år

Hvad kæmper arbejderne for d 1 5 i Fælledparken hvert år?

  • Forord
  • Relevant materiale om 1. maj på Socialistisk Bibliotek
  • Leksika
  • Artikler om 1. maj
  • Se også-henvisninger
  • Sange, digte mv. på dansk
  • Bøger på dansk om 1. maj

Den 1. maj er arbejderbevægelsens internationale kampdag. Stiftet som netop international kampdag på forslag fra de amerikanske delegerede på en internationale arbejderkongres 1889 i Paris – i 100-året for Den Franske Revolutions udbrud. (Se artikel på Wikipedia.org). Vi har samlet nogle danske og engelsksprogede artikler og sites med materialer om 1. maj-dagens tradition og historie, og har listet nogle bøger, digte mv. på dansk.

Jørgen Lund & Bjarne A. Frandsen / Socialistisk Bibliotek. Påbegyndt maj 2003.

Er Fælledparken fredet?

I 1893 indgik Københavns kommune og staten en aftale om en opdeling af arealerne, hvorved den nuværende Universitetsparken, Rigshospitalet og den tidligere Garderhusarkaserne tilfaldt staten. Både stat og kommune havde planer om at bebygge arealerne, men på grund af københavnernes stigende interesse for friluftsliv blev kommunens byggeplaner bremset.

Borgmester Jens Jensen, der havde været primus motor i etableringen af dette åndehul, plantede det første træ i parken 26. april 1909. Promenadevejen, der oprindeligt slyngede sig gennem parken fra Nørre Allé hele vejen til den nuværende Poul Henningsens Plads, blev i 1928 opkaldt efter Jens Jensen. Strækningen gennem parken nord for Østre Allé er i dag nedlagt, mens strækningen syd for blev omdøbt til Edel Sauntes Allé i 2009.

I tiden omkring 1. verdenskrig blev en strimmel af Fælledparken reserveret til randbebyggelse, og mange gullaschbaroner opførte her store palæer, der senere blev ambassader og advokatkontorer. Poul Henningsen var i Kritisk Revy stærkt kritisk over for de huse, der skød op langs Øster Allé og Blegdamsvej. Københavns Kommune havde mageskiftet dele af Fælledparken, nemlig Rigshospitalet og Niels Bohr Instituttets kommende arealer, mod selv at få en strimmel af Kongens Have til en udvidelse af Gothersgade. PH var kritisk over for denne kortsigtede skalten og valten med offentlige grunde.

Fælledparken blev fredet 1956. Fredningen skulle forhindre, at der blev snuppet flere bidder af fælleden, hvilket var sket med etableringen af randbebyggelsen (bl.a. Den Danske Frimurerorden (1927) og Niels Bohr Institutet (1920), med Rigshospitalet (1910 og 1970), med Rockefeller Instituttet (1928) og med Universitetsparken (1930'erne).

Hvilken ST er tættest på Fælledparken?

Hvis du ikke kan bruge kortet, kan du her på siden under overskriften "Grønne områder i din bydel" finde en oversigt over grønne områder i din bydel.

Klik på linket 'Cookieindstillinger' i bunden af siden for at ændre din accept af cookies.

Hvornår starter 1. maj i Fælledparken?

Følg med på Ekstra Bladet, der dagen igennem dækker taler fra politikere og fagbevægelsen på arbejdernes internationale kampdag, hvor en række møgsager kaster lange skygger over kampdagen

Hvem spiller i Fælledparken 1. maj?

Connect with 1. maj i Fælledparken - FH Hovedstaden on Facebook

Connect with 1. maj i Fælledparken - FH Hovedstaden on Facebook

Hvem betaler for 1. maj?

På en stor international arbejderkonference i 1889 blev det besluttet, at 1. maj 1890 skulle være en international demonstrationsdag. Arbejdernes hovedkrav var det samme over hele verden: En arbejdsdag på otte timer.

Men det var en episode 1. maj 1886 i USA, der var baggrunden for beslutningen. Her demonstrerede arbejderne for otte timers arbejdsdag, og der udbrød efterfølgende generalstrejke.

Hvilken station ligger tættest på Fælledparken?

Når du skal til Parken på arrangementsdage, så anbefaler vi, at du ikke benytter bil. Nedenfor finder du nærmere info om mulighederne for transport til Parken.

‍

Hvad kan man lave i Fælledparken?

Med ungerne, din partner eller på egen hånd. Her er et bredt udvalg af gode, Østerbroske oplevelser.

Fælledparken er ikke blot synonym med 1. maj, karneval og DHL Stafet. Parken, der er Københavns største, trækker dagligt mange forskellige typer til.

Den Frie Udstillingsbygning er et must see i København for alle interesserede i kunst og arkitektur.

Den Frie er et af de ældste og mest traditionsrige udstillingssteder for samtidskunst i Danmark, o...

Den Hirschsprungske Samling på Østerbro i København rummer dansk kunst fra det 19. og begyndelsen af det 20. århundrede.

Østerbro i København fik i 2010 sin egen badestrand i Svanemøllebugten.

Svanemøllestranden er en 4.000 kvm. ny sandstrand med en 130 meter lang mole ud i vandet.

Hvornår fik man fri 1. maj?

Jonas Albrekt Karmann fra Egelundskolen i Albertslund skal fejre arbejdernes kampdag med et lægebesøg og en kold øl i haven. Foto: Privat

Jonas Albrecht Karmann fra Albertlund lidt uden for København er en af de lærere, der har haft fri 1. maj i hele sin karriere. Dagen i dag skal dog ikke bruges på den faglige kamp, men på et lægebesøg og en kold øl i haven, hvis vejret er til det, fortæller han.

“Mine forældre tog mig tit med til 1. maj i Fælledparken, da jeg vil barn, og vi stod ved søerne og så kommunisterne kaste æg efter Glistrup. Og da jeg var yngre, var jeg i tit i Fælledparken for at fejre 1. maj med venner. Men da jeg blev lærer, blev det lidt belastende at møde sine udskolingselever, der var stangbacardi”, siger Jonas Albrecht Karmann, der ikke har været til nogen 1.-maj-arrangementer, siden han blev lærer.

Hvem arbejder 1. maj?

1. maj er en overenskomstmæssig fridag. Virksomhed og medarbejdere kan ved enighed lade arbejdet udføre 1. maj, dog ikke ved arbejde i København og Nordsjælland 1. og 2. zone dækket af Overenskomst for Murer- og murerarbejdsmandsarbejde.

Er 1. maj en helligdag 2023?

1. maj er en overenskomstmæssig fridag. Virksomhed og medarbejdere kan ved enighed lade arbejdet udføre 1. maj, dog ikke ved arbejde i København og Nordsjælland 1. og 2. zone dækket af Overenskomst for Murer- og murerarbejdsmandsarbejde.

Hvem må holde fri 1. maj?

Mange oplever, at 1. maj er en ½ eller hel betalt fridag og tror derfor, at 1. maj er en helligdag, men det er ikke tilfældet. 1. maj er en helt almindelig arbejdsdag, og derfor har du kun ret til at holde fri, hvis det er aftalt.

Aftalen kan fremgÃ¥ af din ansættelseskontrakt eller en personalehÃ¥ndbog. Du kan ogsÃ¥ være ansat efter en overenskomst, hvor 1. maj kan være omtalt, eller det er mÃ¥ske kutyme i virksomheden. 

Hvilken bus køre tæt ved Fælledparken?

Starten til CPH Half er ved begyndelsen af Gl. Kongevej på Frederiksberg – i tæt på Frederiksberg Rådhus.

Metro CityRingen går lige til bagageområdet på Solbjerg Plads, sombligger mellem metrostationerne Frederiksberg og Fasanvej. Herfra er der kun få hundrede meter til startområdet på Gl. Kongevej.